Kajawoodiin, Vuokatin alueelle Sotkamoon, on perusteilla Hollywoodin standardit täyttävä LED-elokuvastudio. Kajawoodin toimitusjohtaja, elokuvatuottaja Miika J. Norvanto ja elokuvatuottaja Timo Puustinen ovat allekirjoittaneet sopimuksen Steve Griffithin ja Jacob Nguyenin kanssa. Griffith on lukuisten Marvel-elokuvien (USA 2008-2019) ja Stranger Things -tv-sarjan (2016-) VFX-tuottaja.
Merkittävässä roolissa on virtuaalisen LED-studioteknologian hyödyntäminen elokuvastudiossa. Kyseessä on uuden sukupolven kustannustehokas tapa tuottaa laadukkaita ja realistisia virtuaaliympäristöjä sekä -maailmoja. Teknologia säästää merkittävästi kuluja elokuvien ja tv-sarjojen tuotanto- ja jälkituotantovaiheessa. Kajawoodin studio olisi yksi Euroopan ensimmäisistä LED-studioista.
Virtuaalista LED-studioteknologiaa on käytetty Star Wars: Mandalorian -tv-sarjan (2019) tekemisessä, jossa perinteisen vihertausta-teknologian sijasta käytetään LED-seiniä. Tämä mahdollistaa valmiiden taustojen projisoinnin jo kuvausvaiheessa, ja elokuvantekijät pääsevät näkemään valmiin lopputuloksen kuvauspaikalla. Normaalisti vihertaustojen korvaamiseen oikeilla taustoilla saatetaan käyttää jälkituotannossa aikaa useita kuukausia.
Virtuaalisen LED-studion rakennusprojekti Suomessa sai vauhtia Hollywoodista. Yhä lisääntyvien Netflixin ja Disneyn projektien myötä tarve LED-studiolle on kasvanut. Yhteistyössä näissä projekteissa Steve Griffithin, Jacob Nguyenin ja Alexa Khanin kanssa toimineen Trevor Doylen positiiviset kokemukset Suomesta vahvistivat hänen haluaan suositella Kainuuta ja Kajawoodia elokuvastudioiden sijaintipaikaksi. Doyle on Norvannon ja Puustisen tuottajapartneri muun muassa Rendel-elokuvissa (Suomi 2017, Rendel 2:n ensi-ilta on 2021) ja tuottajana Mongolian Oscar- ehdokaselokuvassa The Steed (2019).
Studio tarjoaa pitkään toivottuja hyviä ratkaisuja
Elokuvatuotannoille halutaan löytää varsinkin Covid-19-pandemian aiheuttamien elokuvamaailman muutosten myötä uusia turvallisia ja kustannustehokkaita toimintatapoja, joita virtuaalinen elokuvastudio pystyy yhdessä suomalaisen laadukkaan osaamisen ansiosta tarjoamaan. Vuokattiin sijoittuva studioyhteisö pystyy palveluineen vastaamaan tähän suureen kysyntään.
”Koronatilanne on vaikuttanut elokuvien tekemiseen maailmalla ja erityisesti Yhdysvalloissa tehtävät tuotannot ovat olleet ongelmissa. Tällä hetkellä yritetään löytää vaihtoehtoisia ja kustannustehokkaita tapoja, kuinka elokuvatuotantoja saadaan tehtyä järkevästi, eikä keskeytyksiä tarvitsisi pelätä. Tiedossa on, että koronatoimien ja keskeytysten vuoksi lähes kaikkien elokuvien tuotantokustannukset ovat kasvaneet. Euroopassa kustannusten kasvu on ollut 10–20 prosenttia, mutta Yhdysvalloissa useissa tuotannoissa puhutaan jo 20–30 prosentin kustannusten kasvuista”, Miika J. Norvanto kertoo.
”Virtuaalinen studio tarjoaa uuden teknologian avulla alalla jo pitkään toivottuja hyviä ratkaisuja, joita olisi kaivattu koronasta huolimatta. LED-studio mahdollistaa elokuvien tekemisen kustannustehokkaammin, riskittömämmin ja lopputulosta parantaen.”
”Maailmalla monet tuotannot ovat jumissa, koska eivät pysty ratkaisemaan kaikkia tuotannollisia ongelmiaan tällä hetkellä. Suuri kysyntä näkyy siten, että muun muassa tällä hetkellä olemassaolevat LED-studiot ovat lähes sataprosenttisesti vuokrattuja ja siksi niitä pitäisi rakentaa lisää mahdollisimman nopeasti, jotta nyt jonoon pakkautuvat elokuvat pääsevät kuvausvaiheeseen. Lisäksi jatkuva elokuvien tekemisen digitalisoituminen tarkoittaa, että tämänkaltaisen teknologian kysyntä vain jatkaa kasvuaan. Tästä syystä kumppaniyrityksemme haluaa olla rakentamassa LED-studiota Kajawoodiin.”
”Niin kauan kun joudumme elämään epävarmuudessa, jossa joudutaan jatkuvasti pelkäämään tuotantojen keskeytyksiä esimerkiksi koronan vuoksi, on elokuva-alan toimijat pakotettuja löytämään uusia vaihtoehtoisia toimintatapoja ja -malleja, joilla voidaan varmistaa tuotantojen läpivieminen turvallisesti ja budjetissa pysyen.”
Norvannon mukaan uusi LED-teknologia on monella tavalla parempi ratkaisu kuin perinteinen green screen -teknologia, joten kyseessä on uusi tulevaisuuden malli tehdä elokuvia. Tekniikka tietenkin kehittyy, mutta kyseinen teknologinen innovaatio tulee toimimaan pohjalla. Eli siinäkin mielessä se on tullut jäädäkseen.
”En usko, että korona helpottuu maailmanlaajuisesti kovin pian. Kaikki tietenkin toivovat sen nopeaa loppumista, mutta se tulee kestämään pitkään. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt on meidän mahdollisuutemme luoda epävarmaan tilanteeseen uusia kestäviä toimintamalleja jotka hyödyttävät jatkossakin, oli pandemioita tai ei.”
Vallitsevan tilanteen myötä LED-studioteknologian käyttöönotto Suomessa mahdollistaa nyt merkittävän kilpailuedun, jonka ansiosta Kajawood ottaa vahvan jalansijan markkinoilla. Norvanto uskoo täysin Kajawoodin mahdollisuuksiin kiinnostavana toimintaympäristönä kansainvälisesti.
Kainuussa kuvattu yhä enemmän
Miika J. Norvanto ja Timo Puustinen ovat rakentaneet Kainuuseen omaleimaista elokuvien tuotantomallia jo viisi vuotta. Viimeisen kahden vuoden ajan on ollut käynnissä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama hanke Kajawood: Kainuu – Suomen Hollywood, ja viime kesänä käynnistettiin myös Business Finlandin rahoittama VFX-studiohanke. Kainuussa onkin kuvattu yhä kasvavissa määrin elokuvia ja tv-sarjoja, kuten Tuntematon sotilas (Suomi 2017), Cold Courage (2020-) ja Temptation Island: Suomi (2020).
”Täällä on kuvattu useita kansainvälisiä elokuva- ja tv-sarjatuotantoja vuosien varrella, joissa lähes kaikissa olemme olleet jollakin tavalla mukana.”
Kansainvälisiä tuotantoja tulossa
Lokakuussa 2020 Griffithin ja Nguyenin kanssa allekirjoitetun sopimuksen myötä saadaan mukaan lisää kansainvälistä erikoisosaamista LED-studion toteuttamiseen sekä asiakkaita maailmanlaajuisesti. Studiolle on tehty jo tontti- ja kaavaratkaisut yhdessä Sotkamon kunnan kanssa. Parhaillaan Norvanto ja Puustinen etsivät sopivia yhteistyökumppaneita hankkeen eri osa-alueisiin. Studiokylän rakennustyöt käynnistetään ensi keväänä.
”Kajawoodin studion tulevaisuuden kannalta tilanne on meidän osaltamme varma, sillä sopimukset sitovat kumppaneitamme tuomaan kansainvälisiä asiakkaitaan studioomme. He ovat myös studiotoiminnan osaomistajia, mistä syystä heillä on vahvat intressit siihen. Tällä hetkellä sopimuspöydällä on jo useita kansainvälisiä tuotantoja, jotka vain odottavat studion rakentumista, jotta he pääsevät tänne töihin.”
”Muu kansainvälinen kiinnostus on tässä vaiheessa orastavaa, sillä suurin osa toimijoista odottaa että päästään toimintaan. Tätä kautta meidänkin on helpompi vahvistaa kansainvälistä tiedottamista ja kiinnostuksen herättämistä.”
”Yhtiössämme työskentelee tuottajana muun muassa Trevor Doyle, joka vastaa Yhdysvaltojen toiminnoistamme. Hänen suhdeverkostonsa kautta olemme tehneet suoraa markkinointia ja myyntiä tuleville asiakkaillemme. Kajawoodin varsinaiset markkinointitoimenpiteet aloitamme vasta, kun studio on pystyssä ja voimme vastaanottaa asiakkaita.”
”Lähtökohtaisesti tämän mittaluokan studio on riski rakentaa Suomeen, jos ei ole tiedossa kansainvälisiä tuotantoja. Rakentamispäätös studiosta voitiin tehdä välittömästi, kun varmistui että saamme niitä.”
Merkittävä hanke
Kajawoodin on tarkoitus palvella studiokylänä, jonka ympärille rakentuu oma ekologinen ja energiatehokas infrastruktuuri. Rakenteilla on studion lisäksi korkealaatuista majoituskapasiteettia yli 200 hengelle, ravintolapalvelut, tuotanto- ja rakennustilat, lavaste- ja korjauspajat. Lisäksi suunnitteilla on erillinen lavastekylä. Studioalueen vahvuutena on sijainti Vuokatin alueella. Luontoa ja asutusta yhdistävä ympäristö tarjoaa elokuvantekijöille monipuolisia palvelu-, majoitus- ja yhteistyömahdollisuuksia. Kainuun luonto; runsasvaloinen kesäkausi, vaihtuvat vuodenajat sekä merkittävämmäksi tuleva varmaluminen talvi mahdollistavat studiokuvaamisen lisäksi monipuolisten kuvauspaikkojen hyödyntämisen niin kotimaisille kuin kansainvälisille elokuva- ja tv-tuotannoille.
”Verrattuna muihin paikkakuntiin Suomessa Kajawoodin studio tarjoaa siis paljon ainutlaatuisia ja monipuolisia ulkolokaatioita, varmalumisia talvia, neljä vuodenaikaa sekä kansainvälisten asiakkaiden tarpeisiin räätälöityjä tuotantopalveluita.”
Kyseessä on usean vuoden hanke, jota rakennetaan asteittain. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat yli 20 miljoonaa euroa, ja sillä on merkittävä ympärivuotinen työllistävä vaikutus koko Kainuun alueella, puhumattakaan sen kerrannaisvaikutuksista. Hankkeessa koulutetaan osaajia uuden teknologian pariin, jolloin se mahdollistaa kotimaisille tekijöille suoran pääsyn kansainvälisiin tuotantoihin. Hankkeen toivotaan houkuttelevan alueelle elokuva-alan osaajia ja ammattilaisia kaikkialta Suomesta ja ulkomailta.
”Hankkeen julkistamisen jälkeen monet kotimaiset tuotantoyhtiöt ja tekijät ovat olleet yhteyksissä studioon liittyen. Keskeinen kysymys kaikilla on ollut, milloin he pääsevät sinne kuvaamaan. Uskon että Kajawoodin studio tuo merkittävää hyötyä kotimaiselle elokuva-alalle.”