Legendaarisen Ilmiö-festivaalin luontainen jatke, nyt kolmatta vuotta Turun Ruissalon telakka-alueella järjestettävän H2Ö-festivaalin organisaatio ällistytti ilmoittamalla nopeasti suursuosioon ja maineeseen nousseen festivaalin lopettavan suosionsa huipulla. H2Ö tuo väriä ja iloa Varsinais-Suomeen vielä tänä vuonna 22.–23. heinäkuuta. Silti vihjataan, että intohimoinen joukko ei ole lyömässä hanskoja tiskiin.
Ruissalon Telakalla nähdään melkein sata bändiä, joista ehkä nimekkäimmät ovat ruotsalaiset Dungen ja Tussilago sekä uusiseelantilainen Aldous Harding. Muina täkyinä voi mainita seuraavat nimet: Singulariteetti, nyt – Erkki Kurenniemi rules, Mercury Rev, Litku Klemetti & Tuntematon Numero, Sasha Svirsky, Es & Antti Tolvi. H2Ö ei rajoitu vain musiikkiin, vaan poikkitaiteellisella festivaalilla nähdään muun muassa performansseja, työpajoja, teatteria, videonäytöksiä ja pelejä.
Työpajojen puolelta kannattaa kokea ainakin Muistatko ajan ennen liikkuvaa kuvaa? -paja. Ensimmäiset ”Large Format Slide Projector” / Panit rakennettiin 1900-luvun puolivälissä teatterin ja oopperan taustakuvien projisointiin. PaniScene-työpajassa pääsee piirtämään ja maalaamaan kuvia, jotka projisoidaan Veistämön ulkoseiniin illan pimennyttyä.
Festivaalin tiedottaja Katarina Pada kertoo H2Ö:n luovan työn tämän vuoden festivaalia varten olleen pitkä prosessi. ”Ohjelmaa on varmasti kaavailtu jo viime kesästä lähtien, yksittäiset ideat saattavat olla hyvinkin pitkäaikaisten suunnitelmien tulosta. Jo edellisen syksyn aikana varsinainen tuotanto lähti uudelleen käyntiin.”
Musiikkiohjelman kuratoi ohjelmatuottaja Mikko Levón, monitaideohjelman rakentaa Maria Junno. ”Heillä molemmilla on pitkäaikainen kokemus alalta ja he tekevät valtavan duunin”, Pada hehkuttaa.
Himo hyviin karkeloihin
Viime vuonna H2Ö keräsi yhteen yhteensä 9 000 kävijää viikonlopun aikana. Tänä vuonna odotetaan 10 000 rajan rikkoutuvan.
Katarina Pada kertoo festivaalialueella tehdyn muutamia pieniä muutoksia, esimerkiksi anniskelualueiden ”krouvikarsinoita” on saatu jonkin verran poistettua. ”Lepakkotalo on otettu uutuutena käyttöön, muutoin alueelta löytää entistä runsaammin yllätyksiä tutun nimisiltä lavoilta ja alueilta. Ruoka- ja juomatarjonta on myös laajempi kuin aikaisemmin.”
Mistä festivaalin nopea nousu yhdeksi kiehtovimmista ja laadukkaimmista voisi johtua? Pada miettii H2Ö:n täyttäneen eräänlaisen tarpeen monipuoliselle ja elämykselliselle tapahtumalle, jolle selkeästi on kysyntää festivaalikentällä.
”Teemme festivaalia palavasta intohimosta luoda hyvät karkelot!”
”Työryhmä korvaamaton perhe”
Ruissalon telakka-alueelle on tulossa muutoksia, jotka pakottaisivat H2Ö:n organisaatiota tekemään kompromisseja. ”Emme pysty tekemään tämän parempaa festivaalia, emmekä halua laadusta tinkiä.
Mitään uutta konkreettista ei ole vielä tekeillä, mutta melko suurella varmuudella tulemme tällä porukalla vielä keksimään jotain tekemistä”, Katarina Pada paljastaa udellessa taidokkaan festivaaliorganisaation tulevaisuuden suunnitelmista.
”Antoisinta on mielestäni selkeästi ollut yleisöltä saamamme palaute ja eritoten se suora palaute, jonka näkee festivaalin aikana. Kovana kilpailijana on työryhmä, joka tämän hullun projektin ympärille on kerääntynyt ja pysynyt – korvaamaton perhe, josta on vaikea irtaantua”, Pada miettii.
H2Ö, Turun Ruissalon Telakka-alue, 22-23.7. Kahden päivän lippu 85,50 e, yhden päivän lippu 58,50 e.
Aiheesta muualla internetissä: