Yhdysvaltain sisällä mielenosoittajat ovat terroristeja, mutta kehitysmaissa mielenosoittajat ovat hyödyllisiä välineitä vallanvaihdon ja sisällissodan katalysaattoreina.
Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden (demokraatti) kutsui kongressiin tunkeutuneita mielenosoittajia terroristeiksi. Kun kaksi vuotta aiemmin Hongkongissa mellakoitsijat vandalisoivat saaren eduskunnan, Yhdysvaltain kongressin puhemies Nancy Pelosi (demokraatti) kommentoi, että se oli kaunista katseltavaa.
Kongressin seiniä kiipeilevät amerikkalaiset muistuttivat Venezuelan tapahtumista noin vuotta aiemmin, jolloin presidenttiehdokas Juan Gaido kannattajiensa kanssa valtasi maan eduskunnan. Myös he väittivät, että Venezuelan presidentinvaalit olivat vilpilliset. Yhdysvallat kutsuu Juan Gaidoa Venezuelan presidentiksi ja on asettanut kovat pakotteet Nicolas Maduron hallitusta vastaan, mikä on aiheuttanut maassa suuren taloudellisen kriisin.
Mielipidemittausten mukaan 77 prosenttia republikaaneista uskoo, että marraskuussa toteutuneet Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat vilpilliset. Etyjin vaalitarkkailijat ovat todenneet, ettei laajamittaisia ongelmia ollut.
Kansainväliset vaalitarkkailijat Ukrainassa totesivat maan vuoden 2010 presidentinvaaleista, että istuva presidentti Viktor Janukovytš voitti vaalit esimerkillisen reiluissa vaaleissa.1 Maata hallitsi demokraattisesti valittu johtaja. Yhdysvaltain varaulkoministeri Victoria Nuland (demokraatti) kuitenkin jakoi keksejä Maidanilla mellakoitsijoille, jotka lopulta onnistuivat kaatamaan Ukrainan hallituksen. Nyt maa kärsii sisällissodasta.
Harvardin yliopiston kansainvälisen politiikan laitoksen julkaisema raportti Libyan sodasta toteaa:2
”Toisin kuin länsimainen media uutisoi, Gaddafi ei tehnyt aloitetta väkivaltaisuuksissa eikä iskenyt siviilejä vastaan. YK ja Amnesty ovat dokumentoineet, että kaikissa neljässä kaupungissa – Bengasi, Beida, Tripoli sekä Al Misratah –, joissa väkivaltaisuudet leimahtivat helmikuun puolivälissä 2011, väkivallan aloittivat mielenosoittajat.
Hallitus vastasi kapinallisten toimiin sotilaallisesti, mutta ei koskaan kohdistanut iskujaan siviilejä vastaan tai käyttänyt ’harkitsematonta’ voimaa niin kuin länsimedia kertoi. Varhaiset uutiset liioittelivat kuolonuhrien määrää kymmenkertaisesti, mainiten ’yli 2 000 kuolemaa’ pelkästään Bengasin kaupungissa konfliktin alkupäivinä. Myöhemmin Human Rights Watch dokumentoi kuitenkin 233 kuolemaa koko maassa tuona aikana.”
Ei ole salaisuus, että länsimaat aseistivat mellakoitsijoita Libyassa ja Syyriassa aiheuttaen pitkiä ja hirvittäviä sisällissotia. Gaddafi tapettiin brutaalisti ilman oikeudenkäyntiä. Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton (demokraatti) nauroi tapahtumalle. Nyt kuitenkin Clinton toteaa, että Washingtonin mellakoitsijat ovat terroristeja.
Yhdysvallat tunnusti Israelin miehityksen Golanilla ja Länsirannalla lailliseksi kansainvälisestä laista ja allekirjoitetuista YK:n päätöslauselmista piittaamatta. Myös Marokon miehitys Länsi-Saharassa sai Yhdysvaltain siunauksen. Kun Saudi-Arabia paloittelee Washington Post -lehden toimittajan Istanbulin konsulaatissa ja sotii Jemeniä vastaan aiheuttaen YK:n mukaan maailman pahimman humanitaarisen kriisin, länsimaat ummistavat silmänsä ja jatkavat aseiden myyntiä saudeille ennätysmäärin.
Yhdysvaltain tuoreita tapahtumia presidentinvaalien ympärillä on tärkeää tarkastella edellä mainittujen kontekstien näkökulmasta. Demokratia on kiistatta arvokas ja tärkeä. Voiko sitä kuitenkaan vaatia itselleen samalla, kun tuottaa muille sotaa, kaaosta, absoluuttisia diktatuureja ja apartheid-hallintoa? Yhdysvaltojen puheet ja määritelmät demokratiasta ja ihmisoikeuksista ovat ristiriitaisia sen harjoittaman politiikan kanssa.
Ulkoministeri Mike Pompeo (republikaani) sanoi suoraan: “Me valehtelemme, huijaamme ja varastamme”. Victoria Nuland taas sanoi: “F*** the EU”. Vaikka Yhdysvaltain innoittamien sotien aiheuttama pakolaisvirta painostaa Eurooppaa, sen malli demokratiasta jatkaa porskutteluaan.
1 Harding, L. The Guardian (8.2.2010). Yanukovych set to become president as observers say Ukraine
election was fair.
https://www.theguardian.com/world/2010/feb/08/viktor-yanukovych-ukraine-president-election
2 Kuperman, A. Harvard Kennedy School, Belfer Center for Science and International Affairs (1.9.2013).
Lessons from Libya: How Not to Intervene.
https://www.belfercenter.org/publication/lessons-libya-how-not-intervene