Kulttuurivihkot 1/2016
Saudi-Arabian kuningaskunta toivotti uuden vuoden tervetulleeksi teloittamalla 47 ihmistä yhdessä päivässä.
Viime vuosina Saudi-Arabian hallitsijat ovat tehneet kaikkensa osoittaakseen olevansa uhka maailmanrauhalle.
Saudi-Arabia on miehittänyt pienen Bahrainin saarivaltion auttaakseen diktatuuria kukistamaan voimakeinoin bahrainilaisten demokratiatoiveet. Egyptissä kuningaskunta on tukenut miljardeilla euroilla kenraali Abdel Fattah al-Sisin sotilasjunttaa ja väkivaltaista vallankaappausta. Eteläisessä naapurissaan Jemenissä Saudi-Arabia on demokratiavaatimusten tukahduttamikseksi tiputtanut arabimaailman köyhimmän kansan päälle rypälepommeja. Tavoitteena on pitää vallassa yhden ehdokkaan vaaleilla valtaan noussut Abd Rabbo Mansur Hadi.
Syyriassa sen sijaan Saudi-Arabia on tukenut aseistamalla ja rahoittamalla radikaaleja aseellisia ryhmiä kaataakseen Syyrian hallituksen – koska siellä puuttuvat demokratia ja ihmisoikeudet. Ironia on käsinkosketeltavaa: itsevaltaisen kuninkaan johtama valtio, joka ei anna naisten ajaa autoa, on eturintamassa viemässä demokratiaa ja ihmisoikeuksia Syyriaan.
Saudi-Arabian hallitsijat haluavat auttaa diktaattorikavereitaan pysymään vallassa, jopa sotilaallisella voimalla. Toisaalta sellaiset diktaattorit, jotka eivät ole ystäviä, pitää syrjäyttää vallasta, jopa sotilaallisella voimalla. Kaiken tämän Saudi-Arabia tekee länsimaiden tuella.
Vuonna 2013 Euroopan parlamentti julkaisi selonteon, jossa nimettiin Saudi-Arabia maailman suurimmaksi terrorismin tukijaksi.
Viime vuonna terroristijärjestö Isis keräsi laajaa huomiota mestaamisillaan. Länsimaiset johtajat ovat kilpailleet siitä, kuka vastustaa ja pommittaa sitä enemmän. Samat johtajat kuitenkin veljeilevät liitolaisensa Saudi-Arabian kanssa, vaikka tietävät maan hallinon olevan Isisin takfiri-ideologian isäntä. Iso-Britannian pääministeri David Cameron tuskaili äskettäin Jon Snow’n haastattelussa, kuinka hänen hallituksensa teki salaisen sopimuksen Saudi-Arabian kanssa, minkä seurauksena Iso-Britannia auttoi Saudi-Arabian YK:n ihmisoikeuselimen johtoon.
Vaikuittaakin siltä, että EU:n, Yhdysvaltain ja jopa Suomen johtajat kilpailevat keskenään siitä, kuka saa eniten pommeja myytyä kuningaskunnalle. Suomi allekirjoitti vastikään yhteisymmärryspöytäkirjan helpottaakseen asekauppaa kuningaskunnalle.
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva puolusteli Ylen ajankohtaisohjelmassa Suomen asekauppoja Saudi-Arabiaan sanomalla: ”jos me emme niitä sinne myy, joku muu myy.” Kanervalaisella moraalilla Alkon pitäisi myydä huumeita alaikäisille.
Raha on se yhteinen uskonto ja moraali, joka pitää Saudi-Arabian lähellä länsimaita. Nykymaailmassa ihmisoikeudet ja demokratia lienevät vain retorinen keino painostaa valtioita, jotka eivät ole liittolaisiamme.