Kulttuurivihkojen ruokateemanumerossa (1/2015) tarkastellaan ruokaa etenkin eettisistä ja yhteiskunnallisista näkökulmista. Luultavasti ainutlaatuista koko Kulttuurivihkojen historiassa on se, että lehdessä julkaistaan myös reseptejä. Tässä maistiaisena muutama resepti (joista osa on teemanumerossa, osa vain verkkolehdessä).
Tabboulehin serkku
-
3 dl vettä
-
3 dl bulguria
-
1 rkl oliiviöljyä
-
1 tl suolaa
-
1 pkt kikherneitä (GoGreen 285 g)
-
2 valkosipulinkynttä
-
3 punasipulia (140 g)
-
1 rkl öljyä
-
2 rkl juustokuminan siemeniä
-
3 rkl jeeraa
-
3 tl suolaa
-
Mustapippuria
-
chilirouhetta
-
1 sitruunan mehu
-
1 ruukku persiljaa
-
cashew‐pähkinöitä
-
150 g kirsikkatomaatteja (15 kpl)
-
1⁄2 kurkku (170 g)
-
Keitä vesi, lisää öljy ja suola. Nosta kattila hellalta ja lisää bulgur. Sekoita ja anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia.
-
Valuta ja huuhtele kikherneet ja pilko punasipulit. Kuullota sipulit pannulla, lisää kikherneet ja mausteet joukkoon. Tarkasta maku.
-
Pilko tomaatit ja kurkku kuutioiksi sekä hienonna persilja. Yhdistä joukkoon myös hieman jäähtynyt bulgur sekä maustetut kikherneet. Purista sitruunamehut ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita ja lisää lopuksi salaatin päälle cashew‐pähkinöitä.
-

Bataattiburgerit papupihveillä
Tällä reseptillä saat noin 16 kpl keskikokoisia purilaisia illanistujaisiin. Valmista ensiksi sämpylätaikina ja tee papupihvit sekä marinoi punasipulit silläaikaa kun taikina kohoaa. Kun sämpylät ovat uunissa, pilko vihannekset.
Voit tehdä pihvit ja sämpylät etukäteen. Pihvit on näppärä paistaa pienissä erissä paistinpannulla ja sämpylät voi paahtaa leivänpaahtimessa sitä mukaan kun vieraita saapuu paikalle. Lisää sämpylän väliin pihvin, marinoitujen sipuleiden ja coleslawin lisäksi tomaattia, salaattia, lehtipersiljaa sekä halutessasi tulista chilikastiketta.
Lempeät bataattisämpylät
-
700 g bataattia (1 iso)
-
2 tl suolaa
-
2 dl lämmintä vettä
-
2 ps kuivahiivaa
-
2 tl sokeria
-
3 tl suolaa
-
1 dl kaurahiutaleita
-
noin 13 dl jauhoja
-
3 rkl oliiviöljyä
-
mustia tai vaaleita seesaminsiemeniä
-
Kuori ja pilko bataatit kuutioiksi. Keitä suolavedessä pehmeäksi ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
-
Sekoita lämmin vesi ja kuivahiiva, sokeri ja suola isossa kulhossa. Lisää joukkoon vähän jäähtynyt bataattisose ja noin 5 dl jauhoja. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja vähitellen. Lisää lopussa oliiviöljy ja jätä taikina kohoamaan mieluiten tunniksi.
-
Pyörittele öljyisillä käsillä taikinasta 16 sämpylää ja kohota liinan alla hetki. Voitele sämpylät vedellä ja lisää halutessasi seesaminsiemeniä pinnalle.
-
Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Takuuvarmat papupihvit (gluteeniton)
-
2 pkt mustapapuja (GoGreen 285 g)
-
2 pkt kidneypapuja (GoGreen 285 g)
-
2 pkt papumix (GoGreen 285 g)
-
2 sipulia
-
2 valkosipulin kynttä
-
1 rkl oliiviöljyä
-
1 rkl juustokuminan siemeniä
-
4 rkl jeeraa
-
50 g tomaattipyrettä
-
tuoretta, punaista chiliä
-
suolaa
-
mustapippuria myllystä
-
1 ruukku lehtipersiljaa
-
oliiviöljyä pannulla paistamiseen
-
Pilko sipulit ja chilit sekä hienonna lehtipersilja. Valuta ja huuhtele pavut.
-
Kuumenna iso kasari, lisää öljy sekä sipulit. Kuullota sipulit ja kaada joukkoon pavut. Lisää kaikki
mausteet sekä tomaattipyre sekä rouhi mustapippuria myllystä.
-
Käännä liesi miedolle lämmölle ja hämmennä papuseosta. Muussaa osa pavuista sauvasekoittimella
ja jätä osa pavuista kokonaiseksi. Tarkasta tässä vaiheessa maku ja lisää halutessasi chiliä ja suolaa.
-
Sekoita joukkoon vielä persiljasilppu ja anna taikinan tekeentyä vähintään vartti.
-
Muotoile ja taputtele kosteilla käsillä 16 pihviä pellille ja paista uunissa noin 5‐10 minuuttia.
-
Kaada hieman oliiviöljyä pannulle ja paista pihvit juuri ennen tarjoilua.

Marinoidut punasipulit
-
3 punasipulia (300 g)
-
1⁄2 dl oliiviöljyä
-
4 rkl punaviinietikkaa
-
mustapippuria myllystä
-
ripaus suolaa
-
Pilko sipulit ohuiksi renkaiksi ja kaada ne kannelliseen rasiaan. Lisää joukkoon punaviinietikka, oliiviöljy, ripaus suolaa ja mustapippuria.
-
Ravista rasiaa ja laita jääkaappiin marinoitumaan.

Rapsakka coleslaw
-
3 kpl porkkanaa (300 g)
-
300 g valkokaalia
-
1 vihreä omena
-
1 valkosipulin kynsi
-
4 dl valutettua, paksua soijajogurttia (Alpro)
-
1⁄2 sitruunanmehu
-
mustapippuria
-
ripaus suolaa
-
Kuori porkkanat sekä omena ja raasta ne karkeaksi ja kaada ne siivilään. Puristele raasteesta ylimääräiset mehut, jottei salaatista tulee liian vetistä.
-
Raasta kaali juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi.
-
Valuta soijajogurtti suodatinpussin avulla ja sekoita
lopuksi raasteet sekä mausteet jogurttiin. Anna tekeytyä ja tarjoa joko bataattisämpylän välissä tai lisukesalaattina.
Tilaa Kulttuurivihkojen ruokateemanumero (1/2015) kotiisi verkkokaupasta!
Vain 9,60 e (postikulut 0 e).
Voit tilata myös sähköpostitse: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi tai puhelimitse: (09) 4114 5369