Eurovaalien nuorisovaaleissa, joiden tulokset julkistettiin muutama päivä ennen varsinaisten vaalien äänestyspäivää, ylivoimainen ääniharava oli Alexander Stubb (kok.). Toiseksi sijoittui Itsenäisyyspuolueen Timo Isosaari ilmeisesti siksi, että hänen äänestysnumeronsa oli seksikäs 69, ja kolmanneksi Paavo Väyrynen (kesk.). Vaaleissa alle 18-vuotiaat antoivat yli 22 000 ääntä 325 koulussa eri puolilla Suomea.
Vaikka 69-numeron (pikemminkin kuin Isosaaren) suosio kertoo, etteivät kaikki ottaneet vaaleja kovin vakavasti, ei koko äänestystulosta pidä kuitenkaan kuitata vain tällä ilmiöllä. Politiikka on Suomen kouluissa nykyään varsin vähän esillä verrattuna moniin muihin maihin, eikä ole ihme, jos kaikki eivät osaa toimia vaaleissa poliittisin perustein. Osittain poliittisen tietämyksen pinnallisuudesta saattaa kertoa myös Stubbin suuri suosio. Hän on toki asiantunteva ja pätevä EU-poliitikko, mutta ehkä monelle nuorelle ainoa sellainen, jonka he tietävät.
Vaalituloksessa on kuitenkin huomionarvoista myös se, että pienet, eduskunnan ulkopuolisetkin puolueet pärjäsivät. Itsenäisyyspuolueen menestys menee suurimmaksi osaksi 69-asennon piikkiin, mutta myös Muutos 2011 ja Piraattipuolue olisivat nuorten äänillä saaneet kumpikin yhden paikan. Lisäksi SKP, jonka listalla ovat myös Suomen Työväenpuolueen ehdokkaat, sai yli 4 prosenttia äänistä. Se ei riittäisi paikkaan, mutta on noin kymmenen kertaa isompi kuin SKP:n kannatus on viime aikoina ollut oikeissa vaaleissa. Vaikka kokoomus oli suosituin puolue, senkin ääniosuus oli vain 20,4 prosenttia, pienempi kuin viime aikoina aikuisten gallupeissa.
Nuorisovaalien tuloksen mukaan valituksi olisi tullut monia, jotka ovat suurelle yleisölle melko tuntemattomia. Vaikuttaakin siltä, että nuorten tietolähteet ovat toisenlaisia kuin varsinaisten vaalien äänestäjillä. Internet lienee tärkeämpi kuin suuret viestimet. Huomiota herättää myös maahanmuuttajaehdokkaiden, hekin varsin tuntemattomia nimiä, hyvä menestys. Myös maahanmuuttajavastaisina mainetta niittäneet Perussuomalaiset ja Muutos 2011 menestyivät, mutta niiden yhteiskannatuskin jäi kuitenkin reiluun 14 prosenttiin.
Yllättävää oli se, että viime aikoina parantuneesta nuorisokannatuksestaan huolimatta Vasemmistoliitto ei nuorisovaalien tuloksen mukaan olisi yltänyt paikkaan europarlamentissa. Toisaalta jos lasketaan yhteen Vasemmistoliiton ja SKP:n kannatus, SDP:stä vasemmalle sijoittuvat puolueet saivat yhteensä suunnilleen saman verran tai vähän enemmän ääniä kuin ovat viime aikoina saaneet oikeissakin vaaleissa.
Kaikkiaan nuoret äänestivät ennakkoluulottomammin kuin aikuiset. Stubbin suuresta äänipotista huolimatta nuoret eivät tanssineet pelkästään valtamedian pillin mukaan. Voisivatko nuorisovaalien tukokset kertoa siitä, että Suomen poliittinen kenttä ja poliittinen julkisuus ovat tulevaisuudessa monimuotoisempia kuin nyt?
Aiheesta muualla Kulttuurivihkoissa:
Eurovaalistudio su 25.5. klo 19-23
Aiheesta muualla internetissä: