Alan kirjallisuutta luettuani tavakseni on tullut suhtautua kaikkiin terrori-iskuja käsitteleviin uutisiin äärimmäisen skeptisesti. Vaikka suuria tunteita ja hedelmätöntä inttämistä herättävät 9/11-iskut jätettäisiin huomiotta, todisteita niin sanotun synteettisen terrorismin olemassaolosta on runsaasti eri puolilta maailmaa. Ehkä lähimmäksi meitä on tullut Naton Operaatio Gladio, jota valaisee erinomaisesti sveitsiläistutkija Daniele Ganser teoksessaan Naton salaiset armeijat (Like ja Rauhanpuolustajat, 2009).
Synteettinen terrorismi merkitsee sitä, että tiedustelupalveluiden tai muiden valtiollisten elinten edustajat toteuttavat itse terrori-iskuja ja lavastavat ne milloin vasemmistoterroristien, milloin anarkistien, milloin islamistien työksi. Mukana saattaa toki olla myös kyseisten ääriryhmien edustajia, joita niihin soluttautuneet viranomaisten edustajat ovat yllyttäneet veritekoihin, tai ääriryhmien saatetaan antaa toteuttaa tiedossa olevat suunnitelmansa puuttumatta niihin.
Kylmän sodan aikana esimerkiksi Italian Punaiset prikaatit oli pitkälti CIA:n ja Operaation Gladion luomus.
Kuultuani Tukholman Drottninggatanilla 11.12. tapahtuneesta epäonnistuneesta terrori-iskusta, jossa kuoli vain tekijä itse, mieleeni tuli heti Wikileaksin perustajan Julian Assangen tapaus: voiko olla vain sattumaa, että tällaista tapahtuu juuri Ruotsissa juuri nyt, kun Assangea yritetään saada sinne oikeuteen raiskausepäilysten varjolla ja sieltä mahdollisesti edelleen Yhdysvaltoihin Wikileaksin välittämien salaisten tietojen vuoksi? Halutaanko huomio kääntää pois Assangen tapauksesta tai muuttaa yleistä ilmapiiriä autoritaarisempaan ja vallanpitäjiä kohtaan uskollisempaan suuntaan? En ole huomannut kenenkään nostaneen esiin tällaisen yhteyden mahdollisuutta, vaikka mieleen se varmasti on monelle tullut.
Epäilyksiä lisää se, että FBI lupautui heti avustamaan iskun tutkimuksissa, samoin irakilaissyntyisen epäillyn asuminen Isossa-Britanniassa, joka on synteettisen terrorismin keskuspaikkoja.
Edellinen on kuitenkin pelkkää yleistä epäilyä ja spekulointia. Seuraavat tiedot, joihin törmäsin vasta myöhemmin, eivät sitä ole:
Ruotsin uutistoimisto TT raportoi pian iskun jälkeen, että nimeltä mainitsematon Ruotsin Puolustusvoimien viranhaltija lähetti muutama tunti ennen terrori-iskua ystävälleen seuraavan tekstiviestin: ”Om du kan, undvik Drottninggatan i dag. Det kan hända mycket där… bara så du vet.” (”Jos voit, vältä Drottninggatania tänään. Siellä voi tapahtua paljon… vain jotta tiedät.”) TT on sanonut lähteensä olevan ”hyvin luotettava”. Ruotsin Puolustusvoimien johto on kiistänyt, että sillä olisi ollut etukäteistietoa iskusta. Vaken.se -sivusto kertoo kuitenkin ”ruotsalaisten sotilaslähteiden” vahvistaneen viestin aitouden.
TT:n haastattelema viestintäanalyysin professori Wilhelm Agrell pitää mahdollisena, että olisi ollut jotain epämääräistä etukäteistietoa, joka ei kuitenkaan olisi ollut riittävän tarkkaa, jotta isku olisi voitu estää.
Näidenkään tietojen pohjalta tapahtuman taustoista ei vielä pysty sanomaan juuri mitään. Virallisiin lähteisiin ja sitä monistavaan mediaan ei kuitenkaan pidä näissä asioissa luottaa. Suomalaisen median en ole huomannut käsitelleen edellä mainittuja tietoja lainkaan. Ruotsalaisessakaan mediassa en ole huomannut niiden käsittelyn viime aikoina jatkuneen.
Lähteitä:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8268714.ab
http://vaken.se/modules/smartsection/item.php?itemid=974
Uudemmista asiaa koskevista tiedoista voi vinkata tämän blogin pitäjää: etunimi.sukunimi(ät)kulttuurivihkot.fi