Vuosia sitten legendaarinen toimittaja Hannu Taanila kertoi radio-ohjelmassaan, kuinka hänelle oli lähetetty jokin tärkeille vaikuttajille tarkoitettu kyselylomake. Yksi kysymys oli ollut: Mikä on mielestänne Suomen suurin yhteiskunnallinen ongelma? Kyselyssä oli lueteltu runsaasti erilaisia valmiita vaihtoehtoja. Taanila oli rastittanut vaihtoehdon ”Muu, mikä?” ja kirjoittanut tyhjälle riville: ”Kapitalismi”. Toinen kysymys oli koskenut suomalaisten yritysten suurimpia ongelmia. Siinäkin Taanila oli ruksinut ”Muu, mikä?” -vaihtoehdon ja kirjoittanut: USA.
Nokian viimeaikainen syöksykierre on saanut minut entistä paremmin ymmärtämään Taanilan jälkimmäistä vastausta. Vaikuttaa yhä vahvemmin siltä, että Stephen Elopin nimittäminen Nokian johtoon vajaat kaksi vuotta sitten oli tiettyjen yhdysvaltalaisten pääomapiirien jonkinlainen vallankaappaus.
Arvostettu teknologiakonsultti ja entinen Nokia-johtaja Tomi T. Ahonen nimittää blogissaan Elopia Microsoftin kätyriksi. Iltalehdessä (16.6.) hän täydentää: ”Kaikki Elopin tärkeimmät päätökset ovat olleet MS:n edun mukaisia, kuten Symbianin, Meegon, Ovin nopea tappaminen, karttojen tai patenttitulojen antaminen Microsoftille.”
”Kaikki Microsoftin partnerisuhteet telealalla ovat tappaneet partnerin. Niin käy valitettavasti nytkin. Nokia kuolee”, Ahonen jatkaa.
Hän nimittää Elopia myös epäpätevimmäksi yritysjohtajaksi kautta historian. Voi tietysti myös kysyä, onko Elop sittenkin ollut hyvinkin pätevä – tiettyjen taustapiiriensä etujen ajamisessa, jotka ovat ristiriidassa Nokian edun kanssa. Yritysjohtajan tehtävänä on tietysti ajaa oman yrityksensä etua, joten siinä mielessä epäpätevyyssyytös on joka tapauksessa perusteltu.
Kapitalismin tuhovoima, jota Karl Marx Kommunistisessa manifestissaan edelleen ajankohtaisella tavalla kuvaa, näkyy nyt Nokiankin massiivisissa irtisanomisissa. Kapitalismi siis tappaa omia lapsiaankin. Sitä, että se tappaa itsensä, saataneen vielä odottaa – ja silloinkin oheisvahingot voivat olla hirvittäviä.