Perjantaina 11.4. sai ensi-iltansa Arthur Franckin dokumenttielokuva The Helsinki Effect, joka kertoo kylmän sodan loppumiseen suuresti vaikuttaneesta Etyk-prosessista. Elokuvasta on parhaillaan myös Politiikka & Elokuva -kiertue.
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi (Etyk) oli lähtölaukaus kommunistisen autoritaarisen hallinnon hitaalle mutta varmalle romahtamiselle Itä-Euroopassa. The Helsinki Effect (Suomi, Norja, Saksa 2025) tarjoaa uusia näkökulmia kylmän sodan tapahtumiin käyttäen uutta tarinankerrontaa ja satiirista huumoria. Se kertoo kylmän sodan loppumiseen suuresti vaikuttaneesta Etyk-prosessista ja valaisee salaisia huipputason keskusteluja suljettujen ovien takana, tekoälyllä toteutettujen ääni-simulaatioiden kautta.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta Etyk-konferenssista ja Helsingin päätösasiakirjan allekirjoittamisesta Finlandia-talossa. Suomi toimii tänä vuonna Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) puheenjohtajana.

”Joku isompi juttu”
”Olin tehnyt dokumentin Pesänlikaajat – erään kirjakohun anatomia (2021), joka kertoo Tamminiemen pesänjakajat -kirjakohusta, ja sen jälkeen aloin miettiä uutta aihetta. Halusin pysyä historiassa. Etyk olisi hyvä aihe ja siitä on paljon aineistoa. Eikä siitä ole aiemmin tehty pitkää dokumenttielokuvaa”, Arthur Franck kertoo.
”Kun aloin tutkia aineistoa, huomasin paljon syvemmän ja merkityksellisemmän tarinan. En ollut tiennyt, että Helsingin huippukokouksen päätösasiakirjalla on linkki kylmän sodan päättymiseen ja rautaesiripun romahtamiseen. Ajattelin että siinä on joku isompi juttu. En ollut ainoa joka ei tiennyt. Kun juttelin linkistä ihmisten kanssa, heillä oli siitä jokin käsitys, mutta aika harvalla, tutkijoita lukuun ottamatta. 1990-luvun loppupuolelta lähtien oli alkanut muodostua kokonaisvaltaisempi kuva, kun kommunistisen autoritaarisen hallinnon alla olleet välittivät linkkiä tutkijoille ja muistuttivat heitä siitä.”
Helsingin henki, The Helsinki Effect, oli Franckille uusi ja todella mielenkiintoinen tapa katsoa asiaa.
”Pienestä asiasta, hämmentävästä, hieman tylsästä ja abstraktista paperista, josta suurvaltajohtajat kiistelivät allekirjoitushetkellä onko se täysin turha, voi lähteä käyntiin jotain jolla on myöhemmin suuri merkitys. Se unohdetaan helposti nykypäivänkin diplomatiassa.”

Tarinankerronta kiinnostavaksi
”The Helsinki Effect on itsensä näköinen elokuva. Kun aloin suunnitella sitä, en olisi voinut kuvitella millainen siitä tuli, sillä uudet kerronnalliset ’työkalut’ eli tekoäly tuli paremmin käyttöön vuoden päästä. Sitten keskityin esimerkiksi siihen, miten saan litteroidut keskustelu-muistiot eläväksi. Oli kiinnostavaa ja hauskaa käyttää uutta teknologiaa.”
Franck sai elokuvaan arkistomateriaalia Yleisradion arkistosta, jossa sitä on paljon. Helsingin huippukokouksessa 1975 oli paljon toimittajia, joten kuvamateriaalista ei ollut pulaa. Hän sai materiaalia myös muun muassa tietokantoja käyttäen.
”Parasta oli, kun löysin jotain jota en alun perin etsinyt, mutta joka toi vaikkapa uutta näkökulmaa.”
Franckia on arkistomateriaalin käytössä puhutellut erityisesti tietty leikkimielisyys ja kollaasimainen mielleyhtymiin perustuva ilmaisu. Sitä on hänen aiemmissa dokumenteissaan, joissa se on puhutellut muitakin, ja The Helsinki Effectissä – omaleimaista ilmaisua, yllätyksellistä, humoristista, haastavaa. Franck kuvailee sitä ’kaleidoskoopiksi erilaista ilmaisua, joka muun kanssa muodostaa tarkan vision, mutta joka on aika vapaa säännöistä’.
”Se on kehittynyt. En halua että kaikki on liian loogista, enkä halua että liian kikkailevaakaan vain sen takia että pitää olla kikkailevaa.”
Armollinen ja kova suurvaltajohtajille
The Helsinki Effect välittää Franckin mukaan esimerkiksi sen viestin, että diplomaattiset prosessit ovat hankalia, abstrakteja ja vaikeita selittää. Mahdollisesti tylsiäkin, ainakin kun niitä katsoo jälkeenpäin. Olisi hyvä jos antaisimme niille tilaa. Emmekä voi aina tietää mihin ne johtavat. Ne ovat kuitenkin loppujen lopuksi niitä, jotka voivat saada aikaan positiivisen ja kestävän muutoksen. Ne voivat muuttaa kaiken.
”Kun aloin ymmärtää, mistä oli kyse, käsitykseni Etykistä muuttui. Tutkin aihetta ja etsin materiaalia vielä elokuvan leikkausvaiheessakin, ja se muotoutui, kuten dokumentit aina siinä vaiheessa.”
Elokuvan myötä Franck oppi muun muassa sen, että Etykiä ei voi selittää muutamalla lauseella. Hän sanoo että hyvä niin, sillä maailma on monimutkainen ja harvoin sen saa kiteytettyä muutamaan lauseeseen, Hän oppi olemaan armollinen elokuvan henkilöille, suurvaltajohtajille, jotka ovat kysymysten äärellä. Mutta vaikka heidän inhimillisyyttään tuo esiin, heille pitää olla myös kova siinä mielessä, että he ovat hakeutuneet asemiinsa ja vastuussa päätöksistään.
”Tämä on ensimmäinen kerta kun heittäydyin yhteiskunnalliseen aiheeseen jossa pohditaan sen merkitystä laajemmin ja syvemmin – ja sehän liittyy myös tämän päivän geopolitiikkaan. Menin rohkeasti sitä kohti. Olin nyt rohkeampi kuin aiemmissa elokuvissani.”

Politiikka & Elokuva -kiertue
The Helsinki Effectistä on parhaillaan myös Politiikka & Elokuva -kiertue. Esityksen päätteeksi keskustellaan elokuvasta, sen teemoista sekä muun muassa siitä, kuinka Suomen rooli idän ja lännen välissä on muuttunut vuosikymmenten aikana. Mitä Etykin tarina voi opettaa meille tänä päivänä? Mistä Helsingin henki voitaisiin jälleen kaivaa esille?
Kiertueella vieraina on laaja-alaisesti politiikan asiantuntijoita poliitikoista, toimittajista ja tutkijoista pitkän linjan diplomaatteihin. Myös yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä vieraille.