Harold Lloyd: The Definitive Collection
Silmälasipäinen Harold Lloyd oli se kaveri, joka roikkui kellon viisareista tornitalon ulkoseinällä, ratkaisi yliopistolleen mestaruuden huikealla touchdownilla, nappasi pikkukaupunkia terrorisoineen roiston kiinni isoäidiltään saadun onnenamuletin avulla ja pelasti kotikylänsä patorahat ilkeiden huijareiden kynsistä. Nämä kaikki ja paljon muuta on katsottavissa muutama vuosi sitten julkaistulta kokoelmalta Harold Lloyd: The Definitive Collection.
Kymmenisen vuotta sitten, kun Netflixin kaltaiset toimijat loistivat vielä poissaolollaan, eikä YouTube ollut täynnä elokuvia, olivat DVD-kokoelmat enemmän kuin tervetulleita. Ne sisälsivät usein laajan katsauksen kulloinkin kyseessä olevan tähden tai ohjaajan filmografiaan. Myös meillä Suomessa julkaistiin laadukkaita ja mielenkiintoisia kokoelmia: Frank Capran draamat, Alfred Hitchcockin varhaiset mykkä- ja äänielokuvat (joihin palaan myöhemmissä teksteissä), Sam Peckinpahin tuotanto ja Warnerin gangsteriklassikot olivat tuolloin napsittavissa markettien hyllyiltä. Mykkäelokuvatähdistä kattavimmin julkaistiin Chaplinia, mutta myös Harold Lloyd sai komean kokoelman osakseen. Kymmenen levyn laajuinen, tähden kaikki pitkät mykkäelokuvat ja muutaman äänielokuvankin sisältävä Harold Lloyd: The Definitive Collection julkaistiin vuonna 2008.
Amerikkalainen naapurinpoika seikkailee
Mack Sennettin Keystonella onneaan koettanut, mutta vasta vuosia myöhemmin läpi lyönyt ja lopulta koko 1920-luvun amerikkalaiselle optimismille kasvot antaneen Lloydin aktiiviura kesti neljännesvuosisadan (1913−1938). Suosituimmillaan hän oli 1920-luvulla, jolloin hän veti katsojaluvuissa mitaten vertoja jopa Chaplinille. Siksi onkin ymmärrettävää, että Harold Lloyd: The Definitive Collection keskittyy näihin vuosiin ja teoksiin. En tosin olisi pistänyt pahaksi, vaikka muutama Lloydin silmälasihahmoa edeltävä Lonesome Luke -lyhytelokuvakin olisi saatu kokoelmaan mukaan.
Kokoelman kymmenestä levystä yhdeksän keskittyy elokuviin ja yksi on pyhitetty erilaisille dokumenteille. Jokaiselle levylle on sijoitettu 1−3 pitkää elokuvaa, ja mikäli tallennuskapasiteettia on ollut riittävästi, mukaan on liitetty myös lyhytelokuvia ja erilaisia lisämateriaaleja (kuvagallerioita, kotivideoita, kommenttiraitoja). Elokuvien säestyksestä vastaavat Carl Davisin ja Robert Israelin kaltaiset mykkäelokuvaekspertit. Valikot, elokuvat ja lisämateriaalit on tekstitetty suomeksi.
Kuvanlaadun osalta paketti ei ole enää aivan täydellinen. Tällä tarkoitan sitä, että elokuvien restaurointi on viime vuosien aikana kehittynyt huimasti, jonka myötä HD-elokuvien tasoon tottunut katsoja voi kokea roskaisen ja naarmuisen kuvan hienoiseksi pettymykseksi. Korkealaatuisempaa materiaalia halajaville tiedoksi, että amerikkalainen Criterion julkaisee tulevien vuosien aikana Blu-rayllä kaikki Lloydin pitkät elokuvat uudelleen restauroituina. Ongelmaksi saattaa muodostua se, että Criterionille tyypilliseen tapaan levyt on lukittu A-alueelle, mikä tarkoittaa joko rinnakkaissoittimen hankkimista tai oman laitteen muuttamista aluevapaaksi.
Toinen moitteen sana koskee elokuvien kronologisen järjestyksen sekoittamista. Olisi ollut enemmän kuin suotavaa, että Lloydin uran kehittymistä olisi voinut seurata aikajärjestyksessä levy levyltä. Positiivisen erityismaininnan ansaitsee puolestaan ohut kotelomalli, ”slim case”, jonka ansiosta näinkin laaja paketti ei vie hyllystä paljon tilaa.
Kaiken kaikkiaan Harold Lloyd: The Definitive Collection on mahtava paketti. Lonesome Luke -elokuvien puuttuminen on pelkkä kauneusvirhe, josta ei jaksa mieltänsä pahoittaa. Mikäli tunnet kiinnostusta Lloydiin, mykkäelokuviin tai elokuvan historiaan ylipäätään, kannattaa alkaa kiertää divareita ja elokuvakauppoja. Markettien hyllyiltä tämä kokoelma on kadonnut jo vuosia sitten ja uudelleenjulkaisua tuskin on tulossa.
Kokoelman sisältö
Levy 1: Bumping into Broadway (1919), Idästä länteen (An Eastern Westerner, 1920), Suursiivous kaupungissa (The Cat’s Paw, 1934)
Levy 2: Täällä ei pelätä (Welcome Danger, 1929), Vapaamatkustaja (Now Or Never, 1921), I Do (1921)
Levy 3: Turvallisuus viimeiseksi (Safety Last!, 1923), Miehuutta, rohkeutta ja korskeita miehiä (Grandma’s Boy, 1922), Tohtori Jack (Dr. Jack, 1922)
Levy 4: Salamaa ja jyrinää (Why Worry?, 1923), Ujo poika (Girl Shy, 1924), Among Those Present (1921)
Levy 5: Keltanokka (The Freshman, 1925), Anoppi tulee (Hot Water, 1924), Halki ilmojen (Never Weaken, 1921)
Levy 6: Pikkuveli (The Kid Brother, 1927), Taivaan tähden (For Heaven’s Sake, 1926), Ask Father (1919)
Levy 7: Hiljaa mäissä (Speedy, 1928), Kummitusyö (Haunted Spooks, 1920), Meripojan elämä (A Sailor-Made Man, 1921), Kädestä suuhun (From Hand To Mouth, 1919)
Levy 8: Filmihullu (Movie Crazy, 1932), Yli kivien ja kantojen (Get Out And Get Under, 1920), Numero olkaa hyvä (Number Please, 1920)
Levy 9: Aivotärähdys (The Milky Way, 1936), Jalat edellä (Feet First, 1930)
Levy 10: Bonus Disc