Kulttuurivihkot 6/2011, DVD-arviot
Stanley Kubrickin (1928–1999) Peli on menetetty (1956) floppasi lippuluukuilla, mutta sai kauttaaltaan hyvät arvostelut ja herätti MGM:n kiinnostuksen. Kubrick muisti isänsä kotikirjastosta lukemansa Humphrey Cobbin ensimmäisestä maailmansodasta kertovan romaanin Paths of Glory (1935), josta tehtiin myös näytelmäversio.
Väljästi tositapahtumiin perustuvassa romaanissa esikuntakenraali Broulard houkuttelee kenraali Mireaun valloittamaan tiukasti linnoitetun »Muurahaiskukkulan» saksalaisilta. Mireau laskeskelee, että puolet miehistä menehtyy hyökkäyksessä. Eversti Dax saa hoitaakseen epätoivoisen hyökkäyksen. Miehet isketään heti takaisin. Mireau yrittää pakottaa tykistön ampumaan omien linjoja ja järjestää sitten näytösoikeudenkäynnin, jossa epämääräisin perustein valitut kolme sotilasta tuomitaan kuolemaan Daxin puolustuksesta huolimatta. Syytteenä on pelkuruus taistelussa. Teloituksen jälkeen Broulard järjestää Mireaun syytteeseen ja tarjoaa hänen paikkaansa Daxille, joka kieltäytyy.
Kubrick ja James B. Harris tarjosivat hanketta MGM:lle, joka kieltäytyi, sillä masentavan Kunnian polkujen menestykseen ei uskottu. Sen sijaan yhtiö tarjosi kaksikolle mahdollisuuden tutustua omistamiinsa käsikirjoituksiin. Pelkkään kortiston tutkimiseen kului kaksi viikkoa, ja salaa Harris pestasi kirjailija Jim Thompsonin nikkaroimaan Kunnian poluista elokuvakäsikirjoituksen. MGM sai asiasta vihiä ja antoi Harrisille ja Kubrickille potkut.
Kirk Douglas kiinnostui käsikirjoituksesta, mutta joutui hylkäämään sen aikatauluongelmiensa vuoksi. Harris ja Kubrick tarjosivat Daxin roolia Gregory Peckille, James Masonille ja Richard Burtonille. Kun Douglasin näytelmä yllättäen peruttiin, hän runnoi yhtiönsä Byrna Productionsin voimin Kunnian polut epäluuloiselle United Artists -yhtiölle. Douglas kuitenkin asetti kovat ehdot: 350 000 dollaria roolista, muhkeat kulukorvaukset ja tuntuva osuus voitosta. Douglas järjesti nopeasti studion ja kuvauspaikat Etelä-Saksasta, mm. Schleissheimin linnan, jossa Alain Resnais sittemmin kuvasi elokuvansa Viime vuonna Marienbadissa (1961). Kunnian polkujen budjetti nousi miljoonaan dollariin.
Kubrick, Thompson ja hänet korvannut Calder Willingham nostivat eversti Daxin keskeiseksi hahmoksi ja muuttivat kenraalit aristokraateiksi. Pääpaino siirrettiin upseerien välisiin keskusteluihin – Kunnian polut on todellinen keskusteluelokuva – ja sotamiehet jätettiin edustamaan massaa, tykinruokaa.
Kubrick oli huolissaan elokuvan vastaanotosta Euroopassa. Ranskassa Kunnian polut pääsi levitykseen vasta vuonna 1975 ja Espanjassa vasta vuonna 1986. Uudessa käsikirjoitusversiossa teloitus peruutettiinkin viime hetkellä kenraali Broulardin ja Daxin poistuessa paikalta käsikynkkää. Douglas raivostui, ja Kubrick joutui palaamaan alkuperäiseen versioon. Kubrick kuitenkin onnistui lisäämään loppuun kohtauksen, jossa karkeasti käyttäytyvät ranskalaissotilaat päätyvät vetistelemään kuunnellessaan »sotasaaliina» napatun saksalaisnaisen pakotettua lauluesitystä. Kunnian polut lipeää tässä nolostuttavaksi melodraamaksi.
Elokuvallisesti merkittävintä Kunnian poluissa on sen vääjäämätön, rautainen rytmi, jota Gerald Friedin askeettinen ja uhkaava lyömäsoitinmusiikki tukee oivallisesti. Kuvakulma on usein alaviistosta ja kamera liikkuu alituiseen, suorastaan tanssahdellen kenraalien ympärillä.
Dax on elokuvan ainoa johdonmukainen, kuuliainen mutta silti oikeudenmukainen hahmo. Lopulta tämä kääntyy Douglasin tähtikulttia vastaan: juuri Daxin tapaiset järkähtämättömät välimiehet ovat sodan todellinen tuki ja turva. Heillä on rajattomasti vastuuta ja valtaa vain rajallisesti. Koko fiaskon alkuun pannut kenraalikin selviää tilanteesta kuivin jaloin. Eversti Dax jää paikalleen. Sota jatkuu.
Stanley Kubrick: Kunnian polut (Paths of Glory, 1957). Käsikirjoitus: Stanley Kubrick, Jim Thompson ja Calder Willingham Humphrey Cobbin romaaniin Paths of Glory (1935) perustuen. Tuottaja: James B. Harris. Elokuvaaja: Georg Krause. Leikkaus: Eva Kroll. Musiikki: Gerald Fried. Pääosissa: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, George Macready. Kuvaformaatti: 16:9 pillarbox. Kuvasuhde: 1.66:1. Kesto: 1 t 24 min. Future Film Oy 2011.