”Elokuvan isäksikin” nimetyn D. W. Griffithin laajasta filmografiasta on koostettu kaksi muhkeaa dvd-kokoelmaa. Enempäänkin olisi tarvetta, mutta fyysisten tallenteiden myynnin hiipuessa lisäosia tuskin tulee. Se on sääli, onhan Griffith yksi elokuvan historian suurimmista nimistä.
D. W. Griffithin ura loppui aivan liian aikaisin. Lähes neljännesvuosisadan mittaisen uran tehnyt Griffith putosi samaan kuoppaan kuin niin moni muukin mykkäkauden suurnimi, äänielokuvaan. Vaikka maestron ura oli ollut viimeisten mykkäohjaustensa vuoksi alamäessä, sai hän kurssinsa korjattua äänen myötä ja ohjasi kaksi varsin hyvälaatuista teosta (Abraham Lincoln, 1930 ja The Struggle, 1931). Niiden menestys ei kuitenkaan ollut toivottua, ja Griffithin peli oli pelattu. Muutamiin vähäpätöisiin projekteihin hän vielä osallistui, mutta ei enää näkyvässä roolissa. Kun Griffith kuoli vuonna 1948 73-vuotiaana, hän oli yksinäinen ja katkeroitunut mies.
Griffithin perintö eli vahvimmillaan dvd:n ensimmäisinä vuosina. Tunnetut suurelokuvat saivat useita julkaisuja osakseen, ja vaatimattomampiakin teoksia oli hankittavissa halpaversioina myös Euroopassa. Yhdysvaltalainen Kino International meni julkaisuissaan kaikkein pisimmälle ja toi markkinoille kaksi muhkeaa Griffith Masterworks -kokoelmaa, jotka sisältävät kaikkiaan yhdeksän pitkää elokuvaa, yhden lyhytelokuvakoosteen sekä laadukkaan dokumentin. Jälkimmäisen kokoelman (2008) jälkeen tilanne on muuttunut radikaalisti, ja vaikka Griffithin ura suorastaan vaatii sarjaan vielä kolmannenkin osan, sellaista tuskin enää tulee.
Griffith Masterworks
Vuonna 2002 julkaistu ensimmäinen viiden levyn kokoelma sisältää miltei kaikki Griffithin tunnetuimmat teokset. Kansakunnan synty (1915) ja Suvaitsemattomuus (1916) on sittemmin julkaistu myös Blu-raynä, mutta tuohon aikaan niiden laadukkaat kotikeräilijäversiot olivat vielä harvinaisia. Pienimuotoinen ja intiimi mestariteos Katkenneita kukkasia (1919) sekä Ranskan vallankumoukseen sijoittuva spektaakkeli Orpolapset (1921) täydensivät pitkien elokuvien tarjonnan ja mukaan sijoitettu 23 Biograph-ajanlyhytelokuvan kokoelma kruunasi koko paketin. Vastaavanlaisia laatikoita ei ollut totuttu mykkäelokuvaharrastajien keskuudessa näkemään.
Griffith Masterworks on laatutyötä alusta loppuun. Siirtojen pohjana on käytetty mahdollisimman laadukkaita lähteitä, eikä lisämateriaaleissakaan ole pihistelty – Katkenneiden kukkasten ekstroihin on sijoitettu jopa Lillian Gishin haastattelujakso, jossa vuonna 1989 kuollut elokuvatähti esittelee elokuvan. Kansakunnan synnyn lisämateriaaleissa on puolestaan seitsemän sisällissotaan sijoittuvaa lyhytelokuvaa, joiden määrä tässä kokoelmassa on siis kaikkiaan 30 kappaletta. Säestykset on tehty joko alkuperäisen musiikin mukaan (Kansakunnan synty) tai sitten ne on luotu uudelleen. Hienoisena pettymyksenä on todettava, ettei tämän julkaisun versio Katkenneista kukkasista sisällä Carl Davisin musiikkia.
Griffith Masterworks 2
Takavuosina varsin ahkerasti mykkäelokuvia julkaissut Kino palasi Griffithin elokuvien pariin kuusi vuotta myöhemmin Griffith Masterworks 2:n myötä. Ensimmäisen osan ulkopuolelle jäänyt ja ohjaajansa aivan suurimpiin menestyksiin lukeutunut Läpi myrskyn (1920) sai seurakseen lähes tuntemattoman Poe-filmatisoinnin The Avenging Conscience (1914), koomikko W. C. Fieldsin kanssa tehdyn Sirkusilmaa (1925) sekä molemmat äänielokuvat, eli Abraham Lincoln (1930) ja The Struggle (1931). Kokoelman viidennelle levylle sijoitettu Kevin Brownlow’n ja David Gillin tekemä dokumenttielokuva D. W. Griffith: Father of Film jatkoi parivaljakon laatudokumenttien sarjaa ja tyydytti varmasti kaikkien mykkäelokuvaa ja miksei yleisestikin elokuvan historiaa harrastavien tarpeet.
Edellisen osan tavoin myös Griffith Masterworks 2 on korkealaatuisesti työstetty kokoelma. Elokuvien lähdemateriaali on parasta mahdollista ja lisämateriaaliakin on mukana aivan kelvollinen määrä, vaikkakaan ei aivan yhtä kattavasti kuin aiemmassa kokoelmassa. Griffith-faneille tärkeintä lienee äänielokuvien mukanaolo, sillä etenkin The Strugglen yhyttäminen hyväkuntoisena versiona on ollut ennen tätä hyvin vaikeaa. Myös Läpi myrskyn -elokuvan kokopitkä versio sai kehuja osakseen, liikkuihan Griffithin maalaismelodraamasta maailmalla vielä tuohon aikaan runsaasti erimittaisia ja erilaatuisia julkaisuja. Elokuvien säestäjinä on käytetty alan kuuluisimpia amerikkalaistekijöitä, Ben Modelia, Donald Sosinia ja The Mont Alto Motion Picture Orchestraa.
Yhteenveto
Kinon Griffith-kokoelmat ovat lähestulkoon pakkohankinta mykkäelokuvaharrastajalle, onhan Griffith maineestaan huolimatta yksi elokuvahistorian suurimmista ja menestyneimmistä ohjaajista. Kahden kokoelman laajalle aikajänteelle sijoittuvat elokuvat antavat lisäksi hyvän kuvan ohjaajan urasta nousuineen ja laskuineen. Vaikka Griffith Masterworks ei koskaan saisikaan kolmatta osaa, ovat onneksi lähes kaikki Griffithin pitkät elokuvat hankittavissa jotain muuta kautta ja YouTuben kaltaiset palvelut täynnä hänen lyhytelokuviaan.
Kokoelmien elokuvat
-
Biograph Shorts 1909-1913
-
Kansakunnan synty (The Birth of a Nation, 1915)
-
Suvaitsemattomuus (Intolerance, 1916)
-
Katkenneita kukkasia (Broken Blossoms, 1919)
-
Orpolapset (Orphans of the Storm, 1921)
-
The Avenging Conscience: Or, They Shalt Not Kill (1914)
-
Läpi myrskyn (Way Down East, 1920)
-
Sirkusilmaa (Sally of the Sawdust, 1925)
-
Abraham Lincoln (1930)
-
The Struggle (1931)
-
D. W. Griffith: Father of Film (1993, dokumentti)