Sodankylän elokuvajuhlilla sai 16.6. Suomen ensi-iltansa Einari Paakkasen dokumenttielokuva Karaokeparatiisi (2022). Elokuva sai innostuneen vastaanoton festivaalien isossa teltassa. Dokumentissa vieraillaan eri karaokepaikoilla ja karaokea harrastavat suomalaiset kertovat elämästään.
”Harrastan itse karaokea, ja idea syntyi karaokebaarissa”, Paakkanen kertoo esityksen jälkeisenä päivänä kuvatussa Kulttuurivihkojen haastattelussa (katso video jutun alla).
”Olin pitkään huomannut, että jotain ihmeellistä ihmiselle tapahtuu, kun hän nousee laulamaan. Jokin muuri meistä poistuu, ja voimme nähdä suoraan ihmisen sisimpään sillä hetkellä. Minua kiinnosti tämä prosessi, miksi ihminen haluaa laulaa karaokea Suomessa ja mitä silloin ihmiselle tapahtuu, kun hän laulaa.”
Monet haastateltavat kertovat varsin avoimesti elämäntarinoitaan. Elina sairastaa Parkinsonin tautia, Laura on menettänyt lapsensa ja elokuvan päähahmoksi nouseva karaoke-emäntä Evi kertoo lapsuudessaan tapahtuneesta isänsä itsemurhasta. Evi haluaa nyt omistautua muiden ihmisten auttamiseen. Hän olisi halunnut terapeutiksi, mutta päätyi toteuttamaan samaa kutsumusta karaoken parissa.
”Elokuvan tekoprosessista jäi eirtyisesti mieleen, kun soitin karaoke-emäntä Eville ensimmäistä kertaa. Keskustelu kesti 3 tuntia. Evi kertoi mulle koko elämäntarinansa.”
Karaokea autokorjaamossa ja saunassa
Elokuvassa on tärkeässä osassa myös karaokeautokorjaamo ja sitä pitävä Kari, joka monesti laulaa korjaamossaan yksikseen yötä myöten.
”Ajattelin etukäteen, että Suomi on varmaan hyvin erikoisten karaokepaikkojen maa, mutta en olisi voinut kuvitellakaan, että meiltä löytyy karaokeautokorjaamo”, Paakkanen sanoo.
Dokumentti on rinnastettu Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen menestysdokumenttiin Miesten vuoro (2010), jossa tavalliset suomalaiset miehet kertovat saunassa elämästään. Karaokeparatiisissa on mukana eri sukupuolten edustajia.
”On suuri kunnia tulla verratuksi niin upeaan elokuvaan. Se oli jollakin tapaa mielessä, kun elokuvaa alettiin tekemään. Tässä elokuvassa ja Miesten vuorossa käsitellään samanlaisia aihepiirejä, kipeitä asioita. Miesten vuorossa ihmiset ovat löytäneet saunan kautta tavan käsitellä niitä asioita, kun tässä niitä käsitellään karaoken kautta.”
Karaokeparatiisissa esiintyy myös pariskunta, jolla on saunassa karaoke.
”Ehkä se on pieni kunnianosoitus Miesten vuorolle.”
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
”Dokumenttielokuvien kautta voin elää enemmän elämiä”
Paakkasen aiempaan tuotantoon kuuluvat muun muassa dokumentit Isäni tähtien takaa (2016) ja Murtomaa (2019). Ensin mainittua Paakkanen kuvaa hyvin henkilökohtaiseksi.
”Ohjaajan rooli antoi minulle mahdollisuuden käsitellä omassa elämässäni asioita, jotka olisivat olleet mahdottomia muuten käsitellä isän ja pojan näkökulmasta.”
Murtomaa kertoo Suomeen 10-vuotiaana muuttaneesta palestiinalaistytöstä Farahista. Idea elokuvaan syntyi Suomeen suuntautuneen pakolaisuuden yhteydessä vuonna 2015.
”Keskusteluilmapiiri muuttui niin häijyksi, että halusin anttaa siihen oman näkökulmani, että ehkä meissä ihmisissä on paljon enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroavuuksia.”
Tällä hetkellä Paakkasella on käynnissä peräti kolme projektia samanaikaisesti.
”Yksi käsittelee sotarikoksia, yksi nuorten räppiä, yksi vanhusten ja nuorten ystävyyttä.”
”Elämä on liian lyhyt siihen, että voisi elää kaikki ne elämät, jotka haluaisi elää. Dokumenttielokuvan tekeminen on eräänlainen tekosyy astua täysin minusta erilaisten kokemusten ja ihmisten maailmaan. Dokumenttielokuvien kautta voin elää paljon enemmän elämiä kuin omassa elämässäni olisi mahdollisuus”, Paakkanen pohtii motivaatiotaan ja intohimoaan.