Studio e lähetettiin suorana lauantaina 20.9.2014 kello 15–16. Katso nauhoite yltä.

Vuonna 2008 Yhdysvalloista alkanut finanssikriisi ja sitä seurannut eurokriisi ovat herättäneet keskustelua valtavirtaisen uusklassisen taloustieteen vaihtoehdoista. Valtaosa uusklassisista ekonomisteista ei pystynyt ennakoimaan kriisiä, kun taas moni hyljeksitty "toisinajattelija" pystyi. Toisaalta taloustieteessä tai valtioiden talouspolitiikassa ei ole juurikaan korjattu kurssia haaksirikosta huolimatta. "Talousviisaat" ovat pääasiassa reagoineet kriisiin vaatimalla budjettileikkauksia. Esimerkiksi Euroopan Keskuspankki pyrkii korkopolitiikallaan elvyttämään yksityistä kulutusta, huonolla menestyksellä, mutta julkisen kulutuksen lisääminen on sille punainen vaate.

Keynesiläinen elvytyspolitiikka oli jonkin verran esillä finanssikriisin alussa, mutta sittemmin kurivaatimukset ovat tulleet uudestaan päällimmäisiksi.

Kulttuurivihkojen Studio e -ohjelmassa 20.9. on vieraana Raha ja talous -blogia pitävä poliittisen taloustieteen tutkija Lauri Holappa Helsingin yliopistosta. Holappa on kirjoittanut yhdessä Jussi Ahokkaan kanssa kirjoittanut tietokirjan Rahatalous haltuun – Irti kurjistavasta talouspolitiikasta (Like, 2014). Toiseksi vieraaksi saapuu Karl Marx -seuran aktiivi, opettaja Miika Kabata, joka on marxilaisesta näkökulmasta kritisoinut eräitä Holapan edustaman jälkikeynesiläisyyden oletuksia. Keskustelu käsittelee niin talousteorioita ja rahan olemusta yleisesti kuin tämän hetken polttavia talousongelmia.

Ohjelmassa luetaan myös Helsingin yliopiston taloustieteen professorin Vesa Kanniaisen viesti, jossa hän kertoo, miksi ei halunnut tulla keskustelemaan Holapan ja Kabatan kanssa talousteorioista.

Suora videolähetys Kulttuurivihkojen verkkolehdessä lauantaina 20.9. alkaa klo 15.00 ja kestää noin tunnin. Tallenne tulee katsottavaksi sivustolle myös jälkeenpäin. Studioisäntänä on Elias Krohn.

ILMOITUS