"Näen selvän trendin sitä kohti, että vasemmistoliitto on uuden ajan moderni punavihreä puolue, jota yhä useammat, myös nuoret, haluavat äänestää. Tämä on uusi alku", iloitsee vasemmistoliiton uusi helsinkiläinen kansanedustaja Mai Kivelä Kulttuurivihkojen videolla puolueen vaalivalvojaisissa [katso video jutun alapuolelta]. Hän sai alustavan ääntenlaskennan mukaan 6 772 ääntä, täsmälleen yhtä paljon kuin Paavo Arhinmäki.

"Olemme saaneet sellaisia ihmisiä äänestämään vasemmistoliittoa, jotka eivät muuten äänestäisi tai äänestäisivät muita puolueita", säestää puolueen ehdokas Suldaan Said Ahmed, joka keräsi Helsingin vaalipiirissä 2 452 ääntä.

Ahmed kertoo tavanneensa äänestäjän, joka oli asunut Suomessa 30 vuotta eikä ollut koskaan aiemmin äänestänyt vaaleissa, mutta nyt äänesti vasemmistoliittoa.

"Leikkausten vuoksi monista ihmisistä on tullut toisen luokan kansalaisia. Moni kokee näköalattomuutta. Vasemmistoliitto on herättänyt toivoa näissä ihmisissä: on mahdollisuus muuttaa asioita ja vaikuttaa niihin", Ahmed toteaa.

Sekä Ahmed että Kivelä kertovat ihmisten kyselleen kaduilla muun muassa vanhusten palveluista ja koulutuksesta. Ympäristö- ja eläinoikeusaktiivina tunnetuksi tulleelle Kivelälle ihmiset kertoivat näihin asioihin liittyvistä huolistaan.

"Ihmiset laajasti toivovat, että eläinten hyvinvoinnin edistäminen otettaisiin vakavaksi poliittiseksi asiaksi."

Ilmastonmuutoksen vastaisilta toimilta oli toivottu sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

"Meidän ratkaisujemme ja tietämyksemme eriarvoisuudesta ja yhdenvertaisuuden lisäämisestä painoarvo tulee vain nousemaan, kun torjumme ilmastonmuutosta", Kivelä sanoo.

 

Suldaaniltakin erityisesti nuoret olivat kyselleet ilmastoasioista.

Kumpikin ehdokas kohtasi vaalikampanjassaan häirintää ja uhkauksia. 

"Se ei ole vaikuttanut muuten kuin että sisuuntuu vain enemmän. On kyllä huono kehitys, jos ihmisten kynnys osallistua politiikkaan nousee siksi, että pitää olla valmis ottamaan henkilökohtaista törkyä vastaan", Kivelä toteaa.

"Aina kun tulee vihapostia tai tappouhkauksia vastaan, tulee olo että olen oikealla asialla", sanoo Suldaan.

Haastattelija: Kirsi Vanhamaa

Kuvaaja: Noora Ojala

ILMOITUS