Kulttuurivihkojen presidentinvaalistudion kenttätyöryhmä haastatteli vaali-iltana toimittaja Rauli Virtasta Tavastialla Pekka Haaviston (vihr.) vaalivalvojaisissa (katso video jutun alapuolelta).

Ulkomaantoimittajana tunnettu Virtanen oli tyytyväinen käytyyn vaalikampanjaan maailmanlaajuisten teemojen näkökulmasta.

"Parasta Haaviston kampanjassa on ollut, että hän on kiinnittänyt huomiota globaaleihin kysymyksiin lähtien ilmastonmuutoksesta, rauhanvälityksestä, pakolaisuudesta. Monet muista ehdokkaista ovat tulleet sille tontille, jonka Haavisto tuntee kaikkein parhaiten. Matti Vanhanen puhuu Afrikasta, Sauli Niinistö ilmoittaa lähtevänsä nyt Afrikkaan. On tärkeää suurelle yleisölle, että näitä asioita on tuotu esille."

Virtanen arvioi, että tällä on vaikutusta myös Niinistön työhön presidenttinä: häntä tullaan pitämään suurennuslasin alla Suomen kansainvälisessä aloitteellisuudessa ja suhtautumisessa esimerkiksi väestöongelmaan ja ilmastonmuutokseen.

"Odotan häneltä vielä enemmän arvojohtajuutta. Presidentti jos kuka voisi patistaa hallitustamme, joka on vähentänyt kehitysyhteistyön ja rauhanvälityksen määrärahoja ja ajanut monet kehitysmaissa työtä tekevät kansalaisjärjestöt ahtaalle."

Haaviston lisäksi globaalin vastuun kysymyksiä pitivät vaalikampanjoissaan vahvasti esillä Vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja SDP:n Tuula Haatainen.

ILMOITUS