Kulttuurivihkot 1/2021: Tiedon valtatiet ja sivupolut

Internet oli alkuaikoinaan vapauden ja luovuuden valtakunta, nyt siellä hallitsevat kaupalliset intressit, propaganda ja moninainen urkinta. Kulttuurivihkojen teemapaketissa kerrotaan, kuinka Facebook ja Google kalastavat käyttäjiensä henkilötietoja mainostajia varten ihmisoikeuksia loukaten. Vastapainoksi esittelemme digitaalisten commonsien, vapaiden yhteisten resurssien kehittämistä ja niiden mahdollisuuksia ihmiskunnalle. Kerromme työntekijöiden ahdingosta kasvavassa alustataloudessa. Lisäksi päästämme ääneen niin sanotun vastamedian edustajia ja kysymme ”hidasta mediaa” edustavan Long Playn kuulumisia.

Irtonumerot ovat myynnissä kautta maan Lehtipisteissä marketeissa ja kioskeissa (katso lähin myyntipiste). Lehti on ostettavissa myös Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.

Kulttuurivihkot 6/2020: Klassikkojen juhlaa

Tänä vuonna tuli kuluneeksi Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen ilmestymisestä 150 vuotta, Maria Jotunin syntymästä 140 vuotta ja Väinö Linnan syntymästä 100 vuotta. Kaikki kolme kirjailijaa ja heidän teoksensa elävät vahvasti meidänkin ajassamme. Teemapaketissa kirjallisuudentutkija Sakari Katajamäki puhuu toimittamastaan Seitsemän veljeksen uudesta kriittisestä editiosta, teatteriohjaaja Mikko Roiha kertoo, millaista on ohjata Maria Jotunin näytelmiä ja kirjallisuudentutkija Maria Laakso pohtii Väinö Linnan teosten merkitystä ja tulkintoja meidän aikanamme. Eksentrisenä lisänä klassikkoteemaan on Juri Nummelinin essee työväenliikkeen ja kirjallisuuden historian kummajaisesta Kasperi Tantusta.

Lisäksi Kari Sallamaa vertailee Jörn Donneria ja Pentti Linkolaa suomalaisen älymystön edustajina. Syvennymme japanilaiseen mestariohjaajaan Yasujiro Ozuun uudelta kannalta: komediaohjaajana. Lehdessä on laaja artikkeli myös yleisnero Aleksanteri Ahola-Valosta, joka sisältää uutta tietoa etenkin hänen Valko-Venäjän kaudestaan.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.

Kulttuurivihkot 5/2020 sukeltaa lähiöelämään

Kulttuurivihkojen syysalbumissa 5/2020 perehdytään lähiöiden kulttuurielämään, yhteisöllisyyteen ja sosiaaliseen työhön. Valtamedialla on taipumus vahvistaa kielteisiä ennakkoasenteita lähiöitä ja niiden asukkaita kohtaan, mistä voi pahimmillaan tulla itseään toteuttavia ennusteita. Me nostamme esiin kotiseuturakkautta, hyvää arkea ja onnistuneita lähiöhankkeita – toki joskus karuakin todellisuutta ja moninaisia yhteiskunnallisia muutostarpeita unohtamatta. Mukana ovat muun muassa Helsingin Pihlajamäen lähiöaseman moninaiset aktiviteetit, Jakomäen lasten taidepajat, hedelmällinen monikulttuurisuus Turun Varissuolla, yhteisöllisyyden nousu Oulun Rajakylässä sekä kirjallisia taitoja edistävät hankkeet lähiöissä.

Lisäksi muun muassa muusikko Jaakko Laitinen kertoo musiikkinsa "lappilaisesta äärimmäisyydestä", näytelmäkirjailija Saaramaria Kuittinen vallankäyttöä yhteiskunrarakenteissa ja ihmissuhteissa tarkastelevista teoksistaan ja elokuvaohjaaja Lauri Randla Näkemiin Neuvostoliitto -elokuvastaan.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.

Kulttuurivihkojen tuplanumero 3–4/2020: Runo esiin!

Kulttuurivihkojen isossa kesäalbumissa 3–4/2020 keskitytään runouteen ja sen näkyvyyteen. Haastateltavina ovat muun muassa yliopistonlehtori ja runoilija Vesa Haapala, Lapin tarinoista ammentava runoilija Uni Ojuva sekä runoilija Daniil Kozlov alias Susinukke Kosola. Kerromme myös, miten lavarunous innostaa nuoria, miten runo näkyy maakunnissa ja miten runojen kirjoittaminen toimii terapiana. Runouden ohella teemapaketissa ovat esillä aforismit.

Kaksoisnumeron muukin anti on runsasta. Henkilöhaastattelussa on pitkän linjan säveltäjä ja muusikko Eero Ojanen. Riikka Kaihovaara ja Pauliina Haasjoki keskustelevat esseeteostensa pohjalta ihmisen luontosuhteesta. Pertti Rovamo muistelee vasemmistolaisen opiskelija- ja kulttuuriliikkeen kuohuvia vuosia. Hannu Taanila jatkaa kapitalismi-leninismin parissa. Jari Heinonen etsii liikettä 2020-luvun hyvinvointimallin rakentamiseksi. Kirjailija Hannu Niklander matkailee Napolin seudulla. Ja niin edelleen.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.

Kulttuurivihkot 1/2020: teemana ydinuhka

Kulttuurivihkoissa 1/2020 nostetaan esiin uhkakuvaa, jonka pitkään luultiin olevan ohi: ydinaseiden muodostamaa uhkaa ihmiskunnalle ja maailmalle. Haastattelemme ydinaseriisuntaa ajaviaen, Nobel-palkittujen kansalaisverkostojen ICAN ja Pugwash suomalaisaktiiveja Kati Juvaa ja Katariina Simosta. Mikael Böök kirjoittaa ahdistavasta tietokirjasta, jossa Yhdysvaltain ydinaseohjelman parissa työskennellyt Daniel Ellsberg paljastaa sisäpiirin tietoja ydinsodan suunnittelusta. Dosentti Jouko Jokisalo kirjoittaa aseriisunnan välttämättömyydestä ilmastokriisin ehkäisemiseksi ja professori Jyrki Käkönen pohtii modernisaation ja länsimaisen elämänmuodon kriisiä. Saamme myös raportin kansainväliseltä työleiriltä Kosovosta.

Lisäksi vierailemme Myrskyluodon Maija -teoksista tunnetun kirjailija Anni Blomqvistin kotimuseossa Ahvenanmaalla ja perehdymme amerikansuomalaisten historiaan Yhdysvaltain länsirannikolla.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.

Kulttuurivihkot 2/2020: Vallankumous evp. – Lenin 150 vuotta!

Huhti-toukokuun Kulttuurivihkoissa 2/2020 muistellaan 150 vuotta sitten syntynyttä vallankumousjohtaja Vladimir Iljitš Leniniä ja tämän jättämiä moninaisia, ristiriitaisiakin jälkiä. Raportoimme Tampereen uudistuneesta Lenin-museosta, kerromme langattoman informaatioteknologian alkuvaiheista sadan vuoden takaisella Neuvosto-Venäjällä, pohdimme Leninin valtiokäsitystä ja ulkopoliittisia linjauksia. Hannu Taanila selvittää artikkelissaan, mitä oli marxismi-leninismi ja mitä on maailmalla ja Suomessa tänä päivänä se, mitä hän kutsuu kapitalismi-leninismiksi.

Lisäksi muun muassa raportoimme Työväen näyttämöpäiviltä ja muistelemme äskettäin edesmennyttä Heinäsirkkaa – muusikkoa, jonka sydän sykki rytmimusiikin tahtiin. 

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.

Kulttuurivihkot 6/2019 – teemana "Terveyttä taiteista"

Syksyn Kulttuurivihkoissa (6/2019) syvennytään kulttuurin ja taiteiden terveysvaikutuksiin. Terveyttä ei edistetä vain hyvällä ravitsemuksella ja liikunnalla – myös kulttuuriharrastuksilla on merkittäviä hyvinvointivaikutuksia. Kerromme aiheesta tehdyistä tutkimuksista, perehdymme taiteen ja joogan liittoon sekä elokuvan terapiavaikutuksiin, kerromme taiteilijaresidenssin ja taidetyöpajan vaikutuksista nuorisopsykiatrian osastolla sekä esittelemme Lapinlahden Lähteen toimintaa.

Lisäksi lehdessä haastatellaan 80 vuotta täyttänyttä säveltäjä Kaj Chydeniusta sekä tämän kolmea luottolaulajaa. Lehden laajaan antiin kuuluvat myös kirjailija Hanna-Riikka Kuisman haastattelu Kerrostalo-romaaninsa tiimoilta, artikkeli islamin luontosuhteesta, essee Jan Hellgrenin poeettisesta trilogiasta ja arvio tämänvuotisesta Venetsien biennaalista. Vierailemme myös Budapestissa toimivassa kulttuuri- ja yhteisötila Aurórassa.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.

Kulttuurivihkojen syysalbumi 5/2019

Syksyn Kulttuurivihkoissa (5/2019) pengotaan juuria. Selvitämme Suomen venäjänkielisten kotoutumista, Färsaaren autonomiaa, Helsingin yhteisöpuutarhoja sekä rakkauden olemusta Platonin Pidot-dialogissa. Lehden muuta antia ovat muun muassa raportit ja haastattelut tämänvuotisilta Sodankylän elokuvajuhlilta, poikkitaiteellinen taideleiri Nurmeksessa ja intialaisen mestariohjaajan Satyajit Rayn tuotanto.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattava digilehtenä.

Kulttuurivihkojen suuri kesäalbumi: vaihtoehtoista elämää, imperialismia, Päätaloa, työläiskirjallisuutta, larppia...

Kesän Kulttuurivihkoissa (3–4/2019) on erikoisteemana vaihtoehtoiset elämänmuodot. Haastattelemme filosofi Tere Vadénia kulutusyhteiskunnan lopusta ja positiivisen muutoksen mahdollisuuksista. Omavaraiselämästään kertovat pohjoisnorjalaiseen kalastajakylään muuttanut Marinella Himeri sekä monista modernin elämän mukavuuksista luopunut biologi Rainer Rajakallio. Henry Vistbacka on valinnut palkkatyön sijasta joukkorahoituksella rahoitettavan "luovan sekatyön", ja Työstäkieltäytyäliitto kertoo palkkatyön vahingollisuudesta. Teemapaketissa kerrotaan myös, miten ei-normatiiviset ihmissuhteet haastavat kulutusyhteiskunnan malleja.

Lehdessä on myös monenlaista muuta antia: Jan Otto Andersson selvittää laajassa artikkelissaan, mihin hävisi imperialismi-käsite maailmanpolitiikan hahmottamisesta. Kirjallisuudentutkija Milla Peltonen valottaa suomalaisen työläiskirjallisuuden uutta kukoistusta, ja kirjallisuudentutkija Ritva Ylönen pohtii, millainen on Kalle Päätalon Iijoki-sarjan anti historiankirjoituksena. Haastattelemme dosentti Jouko Jokisaloa rasismin normalisoitumisesta, vierailemme pioneeripalatsinakin toimineessa Anitškovin palatsissa Pietarissa ja kysymme, tarjoaako liveroolipelaaminen välineitä yhteiskunnallisten utopioiden testaamiseen.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattava digilehtenä.

Kulttuurivihkot 2/2019 – teemana eduskuntavaalit

Uudessa Kulttuurivihkoissa (2/2019) on erikoisteemana oikea – vasen, toisin sanoen eduskuntavaalit. Haastattelemme vasemmistopuolueiden edustajia heidän vaihtoehdoistaan viime vuosien porvarimeiningille ja politiikan tutkija Emilia Palosta niin oikeistopopulismista kuin vasemmistonkin retoriikasta. Esillä ovat myös hävittäjähankinnat osana Suomen natottamista sekä Ilmastokanava-hanke, jossa herätellään ihmisiä kiinnostumaan ilmastonmuutoksesta eri taiteenalojen keinoin. Haastateltavana on lisäksi entinen kansanedustaja Rosa Meriläinen, joka lobbaa nyt kulttuurin puolesta uudessa KULTA-järjestössä.

Lehden muuta antia ovat muun muassa professori Risto Alapuron artikkeli, jossa hän nimeää Suomen sisällissodan puolustukselliseksi vallankumoukseksi, sekä kirjailija Hannu Niklanderin matkaessee Amerikasta.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattava digilehtenä.

Kulttuurivihkot 1/2019 – teemana Viro

Uudessa Kulttuurivihkoissa (1/2019) on erikoisteemana 101 vuotta sitten alkujaan itsenäistyneen Viron kulttuuri ja yhteiskunta. Haastateltavina ovat muun muassa kansanedustaja ja dosentti Barbi Pilvre, kirjailija Jaan Kaplinski sekä joukko paikallisia vegaaniaktiiveja.

Toisaalta numerossa käydään myös huomattavasti kauempana Suomenlahdelta, Brasiliassa, jossa äärioikeistolaispresidentin valtaannousu on ajamassa maattomat maatyöläiset entistä pahempaan ahdinkoon.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattava digilehtenä.

ILMOITUS