Kulttuurivihkoissa 2/2018 kerrotaan köyhyydestä nyky-Suomessa. Huono-osaisten ja hyväosaisten elämismaailmat ovat yhä kauempana toisistaan, toteaa teeman avausartikkelissa tutkija Juuso Koponen.
Mediassa kuva köyhyydestä vääristyy, kun hyväosaiset heittäytyvät hetkeksi köyhiksi – ”köyhyyslarpit” voivat johtaa pysyvässä niukkuudessa elävien kokemusten vähättelyyn, varoittaa köyhyystutkija Maria Ohisalo.
Marjatta Stenius-Kaukonen kertoo haastattelussa, miten hän on onnistunut kansanedustajana ja vapaaehtoisessa sosiaalineuvonnassaan auttamaan ihmisiä kamppailemaan sosiaalisten oikeuksiensa puolesta.
Syvennymme erityisesti luottotietonsa menettäneiden ahdinkoon. Monet elämän perusasiat, kuten asunnon vuokraaminen, on tehty heille hyvin vaikeaksi. Kysyimme vakuutusyhtiöiltä, miksi maksuhäiriömerkintä voi estää kotivakuutuksen saamisen. Kuulemme myös ulosotossa olevien tukiryhmän eduskuntaan perustanutta kansanedustaja Satu Taavitsaista.
Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattava digilehtenä.
Teema: Köyhyyden kirot
Nykypäivän vähävaraisuus Suomessa
Huono-osaisuudesta on tullut harjoitetun politiikan vuoksi yhä suurempi yhteiskunnallinen ongelma. Tutkija Juuso Koposen artikkeli.
Pirulliset köyhyyslarpit
Ei ole sama asia teeskennellä pienituloista hetken kuin elää pysyvästi pienituloisena. Köyhyystutkija Maria Ohisalon kolumni.
Kansalaisten auttaminen intohimona
”Jos jotain hyödyllistä elämässä olen tehnyt, niin olen oikeasti pystynyt auttamaan tuhansia ihmisiä”, sanoo vapaaehtoista sosiaalityötä vuosikymmenet tehnyt poliitikko Marjatta Stenius-Kaukonen.
Luottotiedoton, ihmisarvoton
Maksuhäiriömerkinnän saaneen arki voi olla hankalaa. Miten luonnistuu kotivakuutus, puhelin- tai internetliittymä?
Ulosotossa olevat tarvitsevat tukea
”Tilanne Suomessa on kuin märkivä, mätänevä avohaava”, luonnehtii ulosotossa olevien ahdinkoa kansanedustaja Satu Taavitsainen.
Syrjäytettyjen teatteri parantaa työvoimapolitiikan aiheuttamia haavoja
Tamperelainen Legioonateatteri on puolustanut syrjäytettyjä ihmisiä jo 1990-luvulta alkaen. Työttömille teatterin tekeminen merkitsee läsnäoloa ja positiivisia tulevaisuuden näkymiä.
Muita aiheita
Amerikan malliin
Eero Hirvenoja poimi DocPoint-festivaalin annista kaksi kiinnostavaa elokuvaa Yhdysvaltojen aiemmista presidenteistä: The Reagan Show ja Barack Obamasta kertova The Final Year.
Työväen Näyttämöpäivillä sukellettiin myyttien Suomeen
Näyttämöpäivien esityksissäoli tiukkaa yhteiskunnallista kritiikkiä – ilmastonmuutoksesta ja ydinvoimaonnettomuudesta häpeään ja yksinäisyyteen.
200 sanaa
Uutispalstalla kerrotaan Ville-Juhani Sutisen USA-aiheisesta uutuuskirjasta Kapitalismin museo. Li Andersson kertoo, mikä sote-uudistuksessa mättää. Maarit Feldt-Ranta, Jarmo Linden ja Kukka Ranta pohjustavat kesäkuussa Tammisaaren punavankimuistomerkillä järjestettävää tilaisuutta, jossa muistellaan sadan vuoden takaisia julmuuksia.
Kuvataide
Kulttuurivihkojen uuden taittajan Karri Kuoppalan kuvasarja.
Kaunokirjallisuus
Mikrovaltio ja paikkatietokoordinaatteja
Näytteet kahdesta tuoreesta Kulttuurivihkojen kustantamasta runoteoksesta: Riikka Ulannon Tehen ja Tuomas Kilven N&E.
Leffoja, levyjä, kirjoja
Kirjailijan kannibalismista
Volker Schlöndorffin uusin elokuva Return to Montauk on elegantti mutta varsin perinteinen taiteilijatarina. Jouni Avelinin dvd-arvio.
Levynurkassa Sarah Kivi kertoo haastattelussa uudesta soololevystään Tiny Athens, jossa hän leikittelee epätyypillisillä laulurakenteilla. Karri ”Paleface” Miettinen kertoo puolestaan työväenperinnettä elvyttävästä Laulava unioni -yhtyeestä.
Kirja-arvioissa Timo Hakkaraisen toimittama Vakaus vaakalaudalla, Timo Kalevi Forssin Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin Dynamo, Jani Saxellin Tuomiopäivän karavaani, Marko Ahon, Antero Gustafssonin ja Pekka Myllykosken Myllykoskea käsittelevä Kai täs vielä yhen ehtii – ison kirjan pojan paluu, Martti Anhavan Siperia opettaa ja Hannu Niklanderin Rikottua lasia.
Kolumneja
”Aika on rahaa” on manifesti hengestä, joka muutti kaiken ja hieman enemmänkin, kirjoittaa Jouni Avelin Benjamin Franklinin kuuluisasta maksiimista. Martti Berger ihmettelee länsimaisen oikeusperiaatteen kumoamista Skripalien myrkytystapauksen syyllisten etsinnässä. ”Jännityskertomus on jarruttamisen taitoa”, määrittelee erään kirjallisuuden lajin Markku Soikkeli.
68 sivua, vain 9,90 e!
Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut).
Verkkokaupasta saatavissa myös digilehti.