Kulttuurivihkojen sukupuoli-teemanumerossa korostuu sukupuolen moninaisuus. Biologi Jussi Viitala kertoo haastattelussamme, miten luonnossakaan sukupuolen määräytyminen ei ole yksiselitteinen joko–tai-asia vaan jatkumo. Transsukupuolinen kuvataiteilija Camille Auer puolestaan pohtii sukupuoleen liittyvää yhteiskunnallista vallankäyttöä ja sitä, miten ihmiset kohdataan liikaa oletetusta sukupuolestaan käsin. Rakastettu drag-laulaja Pola Ivanka alias Mika Tepsa kertoo urastaan ja halustaan puolustaa vähemmistöjä. Esitellemme myös translain uudistustarvetta, ja julkaisemme queer-henkisen sarjakuvataiteilija Apila Pepitan teoksia.
Kahdessa artikkelissa käsittelemme sukupuolten tasa-arvon ongelmia musiikkimaailmassa: Vierailemme tytöille suunnatulla bändileirillä, ja muusikko Minna Kallinen kertoo kokemuksiaan rakenteellisesta syrjinnästä.
Muitakin aiheita riittää: Kolmen eri sukupolven Agit-Prop-fanit arvioivat yhtyettä käsittelevää Tarinoita utopiasta -dokumenttia. Kirjailija Mirjam Kälkäjä kertoo, kuinka evakkous on sielun tila. Kirjeitä tulevaisuudesta -teoksen kirjoittajat, suomalaiset sekä globaalin etelän aktivistit, taiteilijat ja tutkijat, pohtivat vaihtoehtoja patologiselle edistysfantasialle. Kerromme käänteentekevästä sveitsiläisestä kirjallisuuskeskustelusta vuosimallia 1966, näemme kuvia ja Kimmo Sarjen raportin tämänvuotiselta documenta-festivaalilta, esittelemme uuden tulemisen tehneen Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä -yhtyeen ja jututamme tietokirjailija Kalle Kniivilää hänen uudesta pietarilaisen kadun arjesta kertovasta kirjastaan.
Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattava digilehtenä.
Teema: Sukupuoli
Pääkirjoitus
Kaksi kamppailua tasa-arvosta
Biologinen sateenkaari
Sukupuolisen ja seksuaalisen moninaisuuden ilmiöt eivät ole yksilöpsykologiaa tai muotioikkuja vaan juontuvat jo ihmisen sikiöajalta.
Mitä tarkoittaa sukupuoli?
”Kotona ja kavereiden kanssa en nykyään edes ajattele sitä hirveästi, mutta julkisessa tilassa ja vieraiden kanssa siihen törmää jatkuvasti”, sanoo transsukupuolinen taiteilija Camille Auer.
Look a like -hahmoista elävään laulamiseen
Pola Ivankan alias Mika Tepsan sysäsi lavalle rakkaus Lea Lavenin persoonalliseen ääneen ja Dame Shirley Basseyn murheellinen ja intohimoinen eläytyminen.
Voimaannuttavat bändileirit
Girls Rock! Finland kannustaa tyttöjä ja naisia ottamaan tilaa mieskeskeisessä musiikkimaailmassa.
Apila Pepitan kuvia
Kuvittaja ja sarjakuvataiteilija yhdistelee söpöön pastellimaailmaan vaikeitakin aiheita ja reflektoi vähemmistöjä.
Muuta
Dokumentti kertoo ”sosialistisen Abban” tarinan
Kolme eri sukupolvea edustavaa Agit-Propin ystävää arvioi Jouko Aaltosen ja Peter von Baghin dokumenttia Tarinoita utopiasta.
Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä – merisään musiikkia
Välillä 33 vuotta taukoa pitänyt yhtye ottaa kantaa pakolaisuuteen ja muuhun ajankohtaiseen.
Documentan ethos
Nykytaiteen tapahtuma Saksassa tarttui kysymyksiin demokratiasta ja Euroopan tulevaisuudesta, erityisesti Kreikan tilanteesta.
Vaihtoehtoja patologiselle edistysfantasialle
Siemenpuu-säätiön kirja Kirjeitä tulevaisuudesta luo dialogia pohjoisen ja etelän ympäristötoimijoiden, tutkijoiden ja taiteilijoiden välille.
Rajojen ylittäjä, evakkojen ääni
Petsamolaissyntyiselle kirjailija Mirjam Kälkäjälle evakkous on sielun tila.
Vuosisadan matkakirja
Ruotsissa asuva kirjailija Kalle Kniivilä kirjoittaa kolmella kielellä tietokirjoja elämästä Venäjällä.
Vaihtoehtoja patologiselle edistysfantasialle
Siemenpuu-säätiön kirja Kirjeitä tulevaisuudesta luo dialogia pohjoisen ja etelän ympäristötoimijoiden, tutkijoiden ja taiteilijoiden välille.
Professori Emil Staigerin kirjallisuushistoriallinen museo
Sveitsiläinen kirjallisuuden professori teilasi puheessaan vuonna 1966 koko modernin kirjallisuuden varkaiden, huorien ja rikollisten kuvaajaksi. Syttyi historiallinen kirjallisuussota.
Kaunokirjallisuus
Kyläkauppa
Matti Raution novelli.
Lähettiläät
Näyte Kulttuurivihkojen kustantamasta Tuomas Kailan lyhytproosateoksesta.
200 sanaa
Varustautumiseen panostava nykyhallituksemme vie rauhanjärjestöiltä rahat. Tangoa suurella sydämellä Tampereen Maailmantango-festivaaleilla. Suomi vuonna 100 eli Jörn Donnerin Perkele 2 – kuvia Suomesta. Rap-artisti Heikki Kuula ja nuoren miehen toilailut.
Levyjä, kirjoja
Mikko Pöllän esittelyssä tällä kertaa lastenmusiikkia tekevän Pomppulinnan kreivi -yhtyeen kaksi levyä. Kotikino-palstalla Jouni Avelinin dvd-arviossa Jean-Pierre ja Luc Dardennen Tuntematon tyttö.
Kirja-arvioissa Eero Tarastin Eurooppa/Ehkä, Jaana Torninoja-Latolan Yhä katselen pilviä. Elvi Sinervon elämä ja monta muuta.
Kolumneja
Jouni Avelin ihmettelee professori Henri Baconin kommenttia tv-sarjojen ja elokuvien raiskausmaniasta, Martti Berger kirjoittaa venäläisten emigranttien mielenmaisemasta ja Markku Soikkeli kutsuu man-com-elokuvia keskenkasvuisten komedioiksi.
68 sivua, vain 9,60 e!
Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Verkkokaupasta saatavissa myös digilehti.