Vaatimaton suomalainen ruokakulttuuri. Jaakko "Kokki" Kolmosen ruokafilosofia. Kaukoruoan hiilijalanjälki. Miksi pidän ruokapiiriä? Ruoka elokuvissa. Puppa J:n reggae-tyyli. Ja paljon muuta!

Ruoan puutteesta kärsivät miljoonat, eikä nälänghädistäkään ole päästy eroon. Myös ilmastonmuutos on aiheuttanut epätavallisia kuivuuskausia ja tulvia. Maailmassa tuotetaan riittävästi ruokaa lähes kymmenen miljardin ihmisen tarpeisiin, mutta noin puolet siitä pilaantuu tai jätetään muista syistä syömättä. Teemanumerossa käsitellään ruokakysymyksiä varsinkin eettiseltä kannalta.

68-sivuinen albumi on par' aikaa irtonumeromyynnissä Akateemisessa Kirjakaupassa ja Kulttuurivihkojen verkkokaupassa.

Edullinen digilehti on saatavana välittömästi ladattavana PDF-tiedostona kaikille tietokoneille, iPadiin, iPhoneen, Android-laitteille ja Windows 8 Phone -laitteille 4,90 eurolla tai omassa sovelluksessamme iPadiin ja iPhoneen Applen App Storesta 4,49 eurolla.

 

SISÄLLYS

Reggaelyriikkaa kaamoksen keskellä

Vastakulttuuri luo rapmusiikin tekijöiden yhteishengen, tietää Jätkäjätkien ja Liljan Loiston kautta soolouralle päätynyt Puppa J.

Pitkä tie rauhaan

Saavuttaako Somalia yhtenäisyyden?

Tropiikin kasvot ja aitouden etsintä

Claude Lévi-Straussin Tropiikin kasvot ilmestyi 1955. Mikko Piispa tarkastelee teosta 2000-uvun matkailijan silmin.

Vaatimatonta ruokaa

"Emme osaa arvostaa omia ruokiamme ja tekniikoitamme." Katsaus suomalaiseen ruokakulttuuriin.

Kokki Kolmosella suomalaisuuden alkuperäisyys on selkäytimessä

Johdatus koko kansan kokin ruokafilosofiaan.

Ilmastokriisistä ruokakriisiin

Miten muuttaa kulutustottumuksia ympäristöystävällisemmiksi?

Kaukoruoan matka ja hiiljalanjälki

Maanviljely, eläintuotanto ja ruoan kuljetus aiheuttavat huomattavan osan hiilidioksidipäästöistä.

Ristivalotusta ruokaeettiseen keskusteluun

Aimo Ruusunen pohtii eläinten kohtelun oikeutusta.

Tuusulasta kohti ruokakumousta

"Joka hallitsee ruokaa ja vettä, hallitsee myös yhteiskuntaa ja ihmisiä" tietää luomuvijelijä Jukka Lassila

Omavaraisuutta ja yhteisöllisyyttä

Jokapäivän ruokapajassa Kalliossa keskustellaan ruuasta – ja myös valmistetaan sitä.

Miksi pidän ruokapiiriä?

Ruokapiirit kasvattavat suosiotaan. Voittaja on pientuottaja.

Unohduksesta palanneet ruoka-aineet

Härkäpapu, juurekset, sokerijuurikas ja metsien aarteet ovat jälleen monen lautasella.

Veganismi murtautuu valtavirtaan

Moraali edellä kohta 25 vuotta.

Jätteenmetsästäjät

Dyykkaamalla ekologista yllätysruokaa.

Syömällä sairaaksi?

Miksi autoimmuunisairaudet yleistyvät?

Nälkäharhoista nautintoihin

Monet sosiaaliset tilanteet kiertyvät elokuvissakin ruoan ympärille.

Kolumneja

Jouni Avelin pohtii sananvapauden tulkintoja muun muassa Charlie Hebdo -keskustelun valossa, Martti Berger kirjoittaa ortodoksisesta kirkosta ja uskosta ja Markku Soikkeli kysyy, kannattaako vaaleissa äänestää yksilöllistä ehdokasta vai puolueohjelman osaa.

Uutisia ja arvioita

Haastattelussa taiteilija Dries Verhoeven, jonka performanssi sensuroitiin Helsingissä. Teatteriarvioissa Tehdas Teatterin 4.48 Psykoosi ja Leea Klemolan Maaseutu, Kotikinossa Teuvo Puron Anna-Liisa ja Jaakko Pyhälän Jon. Uudella Äänen sävyt -palstalla Niko Peltosen essee Aino Vennan musiikista. Kirja-arvioissa Nabkovin Kalvas hehku, Reetta Pekkasen Pieniä kovia nuppuja, Matti Klingen Kynän levottomuus ja Sanni Purhosen Ihmiskoirat.

Kaunokirjallisuus ja kuvat

Hanna-Leena Ylinen: Aforismeja

Milla Toukkari: Kollaaseja

68 sivua, vain 9,60 e!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (postikuluja ei veloiteta, vaan hinta on kustantajaltakin tilatessa vain samaiset 9,60 e.

ILMOITUS