Heikki Pursiainen: ad hominem

Ajatushautomo Liberan Heikki Pursiainen on saanut valitettavan paljon huomiota "analyysillään" Janne Saarikiven uudenvuodenpuheesta Image-lehdessä. Pursiaisen kritiikin ensimmäiset kolme kappaletta ovat vapautunutta loanheittoa: Saarikivi on tympeä, huono tiedetoimittaja, nurkkakuntainen, taantumuksellinen, onneton. Lukija jätetään henkeä pidättäen odottamaan perusteita. "Aikojen synkkyydestä kertoo, että sivistyksen ja yliopiston yhdeksi näkyvimmäksi puolestapuhujaksi on valikoitunut kielentutkija Janne Saarikivi", Pursiainen aloittaa. Ja "synkäksi" tämän tekee Saarikiven näkemykset, jotka ovat "sanalla sanoen aika tympeitä". Ehkä tällaista perustelua voisi jatkaa pidempäänkin samoilla linjoilla, huomauttamalla vaikka, että näkemykset ovat "tympeitä koska ovat tosi hölmöjä", ja "hölmöjä koska Saarikivi on ihan tyhmä".

Lue lisää: Heikki Pursiainen: ad hominem

Kun elämäntyö muuttaa maailman

Nykyiset median toimintaperiaatteet, pinnallistuva tiedonvälitys ja katsojaa sekoittavat päällekkäiset mekanismit, niin sanottu mixed agenda tai vain ylipäätänsä toisiaan kopioivat harvat lähteet, joihin ei suhtauduta kriittisesti, luovat yksinkertaistavaa kuvaa maailmasta. Sen lisäksi vielä vilpilliset rinnastukset yleistävät jo pureskeltua tietoa. Näin tapahtuu ennen kaikkea sellaisten alueiden ja kulttuurien kohdalla, jotka ovat kauempana tiedon kuluttajasta. Toisin sanoen etäisyys ja journalistisen tutkimuksen puute vaikeuttavat puolueetonta tiedonsaantia. Siksi kutsunkin jokaisen vapaan ajattelijan kyseenalaistamaan tietyin väliajoin omat näkemyksensä tutuiksi mieltämistään asioista tai ihmisistä. Siihen sopii mainioksi lähtölaukaukseksi nyt joukostamme poistuneen vallankumousjohtaja Fidel Alejandro Castro Ruzin (19262016) puheiden tietokannat: Castro Speech Data Base, Teksasin yliopiston sivuilla. Onneksi myös tutkimuskirjallisuutta, Castron oman valtavan verbaalisen ja kirjallisen tuotannon ohella, on paljon saatavilla.

Lue lisää: Kun elämäntyö muuttaa maailman

Loppu Ylen alennukselle – ylemmäs!

Kulttuurivihkot 1/2017, pääkirjoitus

Yleisradio oli viime vuoden lopulla paljon ihmisten puheissa. Pääministeri Juha Sipilää ärsyttänyt kohu hänen sukulaistensa omistuksista alkoi Kulttuurivihkojen päätoimittajana (1999–2004) toimineen Johan Alénin artikkelista Kansan Uutisissa (24.11.2016). Kohun aikana Sipilä lähetti sähköposteja Yleen. Suositun Pressiklubi-ohjelman juontaja Ruben Stiller joutui esimiehensä Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmien johtaja Atte Jääskeläisen puhutteluun, jossa häntä kehotettiin olemaan puhumatta Sipilästä. Aiemmin Stilleriä oli painostettu luopumaan Sipilän vaimoa ”loukanneesta” Susanna Kuparisesta, joka on kyseisen ohjelman vakiovieras.

Lue lisää: Loppu Ylen alennukselle – ylemmäs!

Tavallista kovempaa suhinaa

Savanni on siitä mukava asuinpaikka, että siellä tapaa sellaista väkeä, mitä ei kaupungeissa tapaa. Tänään esimerkiksi tapasin Leijonan. Mukava mies kaikin puolin. Pahat puheet leijonasta ovat hevon- tahi kamelinpaskaa: ei leijona ketään syö.

Lue lisää: Tavallista kovempaa suhinaa

Maahanmuuttajien ihmisoikeuksista, kotouttamisesta ja maahanmuuttopolitiikasta

Maahanmuuton voisi kuvitella olevan periaatteiltaan yksinkertaista. Humanitaarisin perustein myönnetyn turvapaikan tai oleskeluluvan voisi olettaa perustuvan yksinomaan suojelun tarpeessa olevan hakijan ihmisyyteen. Maahanmuuttajaa suojellaan hänen pysyvässä asuinmaassaan tapahtuvalta vainolta, kuolemanrangaistukselta, kidutukselta tai muulta ihmisarvoa tai ihmisoikeuksia loukkaavalta kohtelulta. Maahanmuuttajan koulutuksella, taloudellisella tuottavuudella tai muilla henkilökohtaisilla ominaisuuksilla ei ole merkitystä suojelutarvetta arvioitaessa.

Lue lisää: Maahanmuuttajien ihmisoikeuksista, kotouttamisesta ja maahanmuuttopolitiikasta

Sivistys on perusta

Kulttuurivihkot 6/2016, pääkirjoitus

Sana sivistys saattaa tänä päivänä kalskahtaa monen korvaan jotenkin vanhanaikaiselta, kenties elitistiseltäkin. Käsitteellä onkin ihmiskunnan historiassa ollut monenlaisia käyttötapoja. Ylevillä ihanteilla on oikeutettu alhaisiakin asioita, kuten vainoja ja sotia. ”Me sivistyneet” olemme vieneet sivistystämme ”barbaareille” keinoin, jotka ovat osoittaneet meidät barbaareiksi. Tällainen kaksinaismoraali on tänäkin päivänä kansainvälisessä politiikassa voimissaan. Paradoksaalisesti sivistyneet–barbaarit-vastakkainasettelua lietsovat osittain samat piirit, jotka halveksivat akateemista sivistystä.

Lue lisää: Sivistys on perusta

Tapasin Fidelin

Mestari Baobab oli antanut minulle poikkeuksellisen tehtävän. Matkustaisin suuren veden yli Saarelle, jolla tapaisin comandante en jefe Fidel Castro Ruzin. Tämä oli Savannin eläimelle suunnaton kunnia, mutta olin varustautunut kriittisillä kysymyksillä, joiden laadinnassa Baobab oli auttanut minua hyvän rooibos-teen siemausten lomassa.

Lue lisää: Tapasin Fidelin

Onko kansakin myytävissä?

Suomea on kehuttu konehullujen ja kouluosaajien maaksi. Seuraavaksi Suomi on nousemassa maapallon tapetille ihmiskunnan suvaitsemattomimpana tuppukylänä.

Lue lisää: Onko kansakin myytävissä?

Suomi on osa ongelmaa

Pääkirjoitus, Kulttuurivihkot 5/2016

Pienessä ja syrjäisessä maassa on tapana ajatella, että meillä ei ole osaa eikä arpaa suuren maailman melskeissä. Joudumme ottamaan vastaan niiden seuraukset esimerkiksi kriisialueiden pakolaisten suunnatessa Suomeen ilman, että olisimme itse olleet mitenkään osallisena näiden kriisien synnyssä. Todellisuus ei ole näin yksinkertainen.

Lue lisää: Suomi on osa ongelmaa

Työnantajat sytyttivät luokkasodan!

Palvelualojen ammattiliiton 392 liittokokousedustajaa kokoontui linjaamaan liiton tavoitteet Helsingin Messukeskukseen tulevaksi neljäksi vuodeksi. PAM linjasi, ettemme suostu yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. Neuvotteluja ei käydä kiristämällä, uhkailemalla ja pelottelemalla. Kokousedustajamme esittivät kokoukselle kannatetun päätösesityksen, jolla yhteiskuntasopimusneuvotteluista kieltäydyttiin. Rikkaat maksakoot aiheuttamansa talouskriisin, köyhien ja koko työväenluokan selkänahasta ei enää revitä senttiäkään. Hallitusohjelman toteutuessa rikkaat pääsevät vaurastumaan entisestään.

Lue lisää: Työnantajat sytyttivät luokkasodan!

ILMOITUS