Vuosi sitten ystäväporukka huomasi yhteytensä vahvistuvan tekemällä asioita yhdessä ja laittamalla energiaa konkreetiseen hyvään. Kahvila ja kulttuuritila tuntui paikalta, missä tuota energiaa voisi käyttää. Näin syntyi Helsingin Kallioon Kolo, joka on kaikille avoin vegaaninen kulttuurikahvila, tai kuten perustajat sitä nimittävät, "kivuuskahvila".

Ystäväporukasta muodostui kollektiivi, joka halusi kaikille avoimen paikan. "Sellaisen jonne jokainen voisi tulla hengailemaan, tekemään duunia, opiskelemaan tai vaikkapa virkkaamaan ilman, että tarvitsee miettiä onko tarpeeksi rahaa latteen. Tila, joka on juuri sinulle", kertoo Vesa Kuosmanen, yksi Kolon puuhamiehistä.

"Meillä oli aikaisemmin Made in Kallion tiloissa Salakino, ja kun piti löytää uusi hengailutila, niin Pengerkadulta bongattu kiinteistö tuntui taipuvan parhaiten kahvilaksi."

Ihmisyyteen uskoa luovia päiviä

Tilan luominen nollabudjetilla oli Kuosmasen mukaan haaste, joka kääntyi voitoksi.

"Dyykattu sisustus on sielumme. Monia eri näkemyksiä, vahvojakin sellaisia, oli haasteellista saada sopimaan yhteen."

Alun perin perustamassa oli Ystävien Tammikahvilaa pyörittänyt joukko nuorehkoja kaupunkilaisia, mutta mukaan on liittynyt ilahduttavasti uusia kasvoja.

Kolon pyörittämiseen motivaatio syntyy kävijöiden palautteesta ja yhdessä koetuista elämyksistä.

"Mahdollisuudesta toteutua juuri sellaisena kuin on. Tänään oli jälleen maaginen päivä Kololla, jokainen sellainen luo uskoa ihmisyyteen", Kuosmanen miettii.

"Kolossa kehitämme anarkian ja demokratian suhdetta omassa pienessä toiminnassamme, sitä miten jokainen saa äänensä kuuluviin mutta yhteiset päätökset pitävät. Tämä elää joka päivä, tekijöidensä näköisesti."

"Kolon toiminta syntyy meidän päästä ja ihmisten ideoista. Kaikilla on oikeus toteuttaa, pyrimme rohkaisemaan kaikkia siihen, vaikka kynnys toki saattaa pelottaa monia."

Avoimuus unelmana

Kolon kävijät pitäneet eniten ilmapiiristä:

"Mahdollisuudesta käydä merkityksellisiä keskusteluja, tutustua uusiin ihmisiin turvallisessa ympäristössä", Vesa Kuosmanen tuumii.

Mitä uutta on näköpiirissä?

"Emme tiedä. Haluamme toiminnan olevan juuri tekijöidensä näköistä. Suuri unelma on avoimuus, se että toimintaperiaatteemme ovat jaettavissa ja kuka tahansa, joka haluaisi perustaa samanlaisia tiloja, voisi käyttää kokemuksiamme oppinaan."

Parasta Kolossa Kuosmaselle on ihmisten kyky olla omia, vajavaisia itsejään.

"Täällä ymmärrämme usein toisiamme ja ihmisyyttä paremmin."

Kolo viettää nyt yksivuotissynttäreitään. Perjantaina juhlaohjelmassa on muun muassa ohjattu aamupalameditaatio, pastori Leksin herkkää, poliittista ja hauskaakin räppiä sekä aarteenetsintää, koko päivän. Koloon ja lähistölle on piilotettu aarteita.

Lauantaina Kolo tarjoaa kakkukahvit sekä käsilläseisonta- ja kärrynpyöräopastusta. Illalla DJ:t soittavat letkeää musiikkia ja saattelevat kansan juhlatunnelmiin. Sunnuntaina chillimeininki alkanee iltapäivällä. Tarjolla on iltasatuja. Juhlaviikon päättää kaikille yhteinen iltasatu kello 21.00.

"Tule, me pidämme sinusta huolta", Kuosmanen kehottaa.

Kahvila Kolo, Pengerkatu 9, Helsinki

 

ILMOITUS