"Asiat alkavat tapahtua asioiden välissä. Ne aloittavat menneessä ja ovat koko ajan tulossa. Tilassa ääneen lausutut asiat tekevät rajat ongelmallisiksi. Ne sekoittuvat itsensä ja muiden tilassa olevien asioiden kanssa. Niiden välissä on tapahtuma”, miettii Minna-Kaisa Kallinen.

Taiteen kanditaatti Kallisen 6. elokuuta Exhibition Laboratory Project Room -galleriassa avautuva Things Happen Between Things -näyttely on jatkumo Kallisen Alligator Hunt –teokselle. ”Erona on, että Alligator Hunt oli esitys ja tämä tilaan tehty näyttely. Molemmissa jutuissa kuitenkin keskiössä on mun kirjoittama teksti ja tekstien rakenteet ovat saman tyyppisiä. Niissä 'tarinat’ kulkevat omia polkujaan, rinnastuen kuitenkin toisiinsa”, Kallinen kertoo.

”Kimaltelevan tarran liima liimaa silmäripsen kiinni alaluomeen ja kuva on otettu. Sanat on lausuttu syystä ja niillä on seuraus, mutta ymmärrän, ettei se ole ainoa totuus. Tässä. Tässä. Tässä. Jokainen tässä on erilainen. On mahdollista, että useat asiat ovat totta.”

Kallinen opiskelee tällä hetkellä kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiassa Tila-ajan koulutusohjelmassa. Hän kertoo olevansa kiinnostunut sanoista ja lauseista ja niiden monista totuuksista. Kuvataiteen lisäksi hän tekee myös musiikkia. Näyttely on Minna-Kaisa Kallisen kuvataiteen maisterin lopputyön toinen osa Kuvataideakatemiaan.

Tekstiä, ääntä ja liikkuvaa kuvaa

”Teksti on ollut teosteni tai tekemisen ydinjuttu jo aika pitkään, ja se näkyy oikeastaan kaikessa mitä teen. Teen myös musiikkia nimellä Hulda Huima ja siinä myös laulujen sanat ovat ne tärkeimmät”, Minna-Kaisa Kallinen pohtii.

Hänen taustansa on valokuvauksessa ja liikkuvassa kuvassa, mutta eniten tällä hetkellä häntä viehättää kirjoittaminen ja asioiden äänen lausuminen. ”Olen kyllä sitä mieltä, että taustani näkyy näissä jutuissani, tai että tekstit ja ääniteokset on aika kuvallisia. Ja onhan tähän näyttelyyn päätynyt sitä liikkuvaa kuvaakin.”

”Jo silloin kun hain tätä näyttelyaikaa koululta, päätin, että haluaisin järjestää näyttelyn aikana joitain tapahtumia. Osasyy oli ihan itsekäs: ajattelin, että on kivempi järkkäillä juttuja, että saisi sinne sitten seuraa, kun näyttelyn valvominen voi olla aika tylsää ja yksinäistä. Mutta tärkein syy oli se, että halusin järjestää sellaisia tapahtumia, jotka jotenkin liittyvät niihin juttuihin, mitä itsekin puuhaa”, Kallinen taustoittaa näyttelynsä johtalankaa ja jatkaa:

”Eli musajuttuja, mutta myös joitain kokeellisempia runo-teksti-ääni-juttuja. Olen tosi innoissani näistä tapahtumista, koska niin hyviä artisteja on lupautunut paikalle, kuten Sini Silver, Ville Vuorenmaa, Can Can Headsistä tuttu Mikko ja sitten yksi Milena, jonka kanssa heillä on duo Mikko&Me, joitain mainitakseni.”

Kallinen tulee myös itse esiintymään. ”Tai no, Hulda Huima on yhtenä päivänä, mutta sitten esitän myös sellaisen kuunnelman kuin Hero Hymn, joka perustuu Timo K. Mukan Sankarihymni-radiokuunnelmaan, jota ei ikinä sensuurin vuoksi edes nauhotettu. Yritän saada siitä myös kassun tehtyä sinne esitykseen.”

Näyttelyssä tulee olemaan siis tekstiä, ääntä ja liikkuvaa kuvaa. Kallisen tavoite on ollut tehdä näyttelystä sellainen, että ne asiat sekoittuvat toisiinsa. ”Niin kuin siinä tekstissäkin. Katotaan miltä se sitten näyttää, kun pääsen sinne tilaan.”

Minna-Kaisa Kallinen: Things Happen Between Things, 6.8.-21.8.2016. Exhibition Laboratory Project Room, Lönnrotinkatu 35, Helsinki.

 

ILMOITUS