Fennovoiman vuonna 2010 eduskunnalta periaatepäätösasteisen luvan saanut ydinvoimalahanke Pyhäjoelle on jo konkretisoitumassa, vaikka rakennuslupaa sille ei ole toistaiseksi annettu. Yhtiö on kiireellisesti aloittanut massiiviset metsähakkuut ja muut raivuutyöt Hanhikivenniemen alueella, jota Fennovoima ei edes omista kokonaan. 

Annettu periaatepäätös edellyttää kuitenkin sitä, että ydinvoimalalle tarkoittu alue on kokonaan yhtiön hallinnassa.

Alueella on kymmenkunta kesämökkiä, joille ydinvoimayhtiö on hakenut ja saanut pakkolunastuspäätöksen, josta on valitettu. Pakkolunastus ei ole täten vielä lainvoimainen. Silti Fennovoima on ilmoittanut mökkien omistajille, että heidän on poistuttava alueelta toukokuun loppuun mennessä ja toimitettava sen Pyhäjoen toimistolle mökkien avaimet. Nyt Fennovoima on pidentänyt yllättäen luovutusaikaa kesäkuun loppuun. Häätöä ei siis ole luvassa aivan heti ja sen toteuttamiseksi tarvitaan ulosottoviranomaisen toimivaltaa. Ulosottoviranomaista Fennovoima ei ole vielä pyytänyt apuun. Valtuuksia häätöön yksin poliisilla ei ole. Lisäksi Pyhäjoen kunta ei ole irtisanonut mökkiläisten tonttien vuokrasopimuksia.Viime vuoden lokakuussa joukko ydinvoimaa vastustavia ihmisiä kävi Pyhäjoella osoittamassa mieltä hanketta vastaan. Tämä yhteistyö poiki hedelmää paikallisten mökinomistajien kanssa. Nyt huhtikuun 23. päivä osa mökinomistajista antoi näiden ympäristöaktivistien käyttöön pakkolunastuksen alla olevat omat mökkinsä. Tästä lähtien alueella on toiminut ydinvoimalahankkeen vastainen Hyökyaalto-leiri, jonka osanottajat tekevät läheistä yhteistyötä mökinomistajien kanssa. Leirillä on ollut aktivisteja sen alkamisesta lähtien toistakymmentä. He ovat keskittyneet lähinnä huolehtimaan siitä, ettei Fennovoima ole päässyt rikkomaan kotirauhaa mökeille; lisäksi aktivistit ovat järjestäneet lukuisia rauhanomaisia mielenilmaisuksia itse työmaa-alueella esimerkiksi estämällä siellä käynnissä olevien metsänhakkuiden työmaaliikenteen kulkua mökeille vievällä tiellä.Sana sanaa vastaanTorstaina 4. kesäkuuta nähtiin ensimmäinen varsinainen yhteenotto kyseisellä tiellä, jolla ajoi kaivinkone. Aktivistit yrittivät estää tämän kulun ja neljä ihmistä hyppäsi niin kaivinkoneen katolle kuin myös sen kauhaan. Kulttuurivihkojen valokuvaaja, joka seurasi koko tilanteen alusta loppuun lähietäisyydeltä, oli vaarassa, kun hän oli kaivinkoneen edessä, noin viiden metrin etäisyydellä, valokuvaamassa tilannetta. Kaivinkoneen kuljettaja lisäsi tällöin vauhtia niin, että kuvaaja oli jäädä sen alle. Kyse oli vain muutamista senteistä. Aktivistit pysyivät tästä hetkestä vielä noin 200 metriä kaivinkoneen kauhassa ja katolla, kunnes kuljettaja viimein pysäytti koneen.

Kuljettaja oli väittänyt paikalle noin puolen tunnin päästä saapuneille kahdelle poliisipartiolle, että aktivistit olisivat kivittäneet kaivinkonetta ja potkineet häntä. Tämä tieto myös päätyi Oulun poliisin julkiseen tiedotteeseen. Kulttuurivihkojen toimittaja, kuvaaja tai muut paikalla olleet aktivistit ja mökinomistajat, joita oli toistakymmentä, eivät nähneet väitettyä potkimista tai kivitystä. He pitävät kaivinkoneen kuljettajan väitteitä absurdeina. Paikalle tulleet poliisit eivät kuitenkaan ottaneet paikalla olleiden silminnäkijälausuntoja vaan kertoivat, että heillä on poliisioperaatio käynnissä ja nämä edellä mainitut tiedot voi käydä kertomassa Raahen poliisiasemalla.

Näin poliisi kuunteli vain yhtä osapuolta kyseenalaistamatta tätä millään tavalla, vaikka tilanteen oikean kulun vain muutamien metrien päästä nähneitä ihmisiä olisi ollut lukuisia. Poliisin tiedotteen perusteella muiden muassa sanomalehdet Raahen Seutu ja Kaleva julkaisivat täysin paikkansapitämätöntä tietoa, jota ne eivät ole oikaiseet edes leiriorganisaation oman tiedotteen ja lehtiin tehtyjen muiden yhteydenottojen jälkeen.

Kulttuurivihkot ei perjantaina tavoittanut poliisin Hanhikivi-projektin päällystövastaava Arto Autiota kommentoimaan tapausta. Vielä torstaina hän oli luvannut vastata kysymyksiin perjantaina.

Kaivinkoneen kuljettajan kanssa sattunut selkkaus videoitiin. Katso tallenne tästä:

 

Video: Ilona Aalto

ILMOITUS