Everstiluutnantti Torsti Sirén herättää jälleen huomiota poliittisilla möläytyksillään. Sirén osallistui vappuaattona keskusteluun Vasemmistoliiton tuoreen kansanedustajan Li Anderssonin Facebook-profiilissa, jossa Andersson kertoi valmistelevansa vappupuhettaan.

Sirén kommentoi työväenliikkeen vapunviettoa muun muassa seuraavasti: "Hienoa Li. Muista mainita, että valkoinen Suomi on edelleenkin vallitseva Suomi." "Suomen värit ovat edelleen valkoinen ja sininen." "Sinivalkoista Wappua marsseihenne anyways. Punainen on pelon väri." "Itseäni ainakin on aina pelottanut punainen lippu, punainen väri ja punaiset ajatukset. Vapaus on aina ollut väriltään valkoinen ja sininen." "Ihan up to you - punainen väri vain saa itseni aina kammotuksen väreisiin (so. sosialismi, kommunismi, agony, tappaminen "aatteen" nimessä ja yleinen pahuus). Punainen on paha väri." "Rakkautta ja sinivalkoista sydäntä. Unohtakaa punainen."

Myöhemmin samassa keskustelussa hän kuitenkin perui puheensa siitä, että pelkäisi punaisia lippuja: "Oikeastihan minä vain nauran punaisten lippujen edessä."

Toisaalta omassa julkisessa Facebook-profiilissaan hän kirjoittaa: "Itseäni on aina pelottanut punainen lippu, punainen väri ja punaiset ajatukset. Vapaus on aina ollut väriltään valkoinen ja sininen."

Anderssonin profiilin viestiketjussa Siréniä muistutetaan vuonna 1918 käytössä olleesta Suomen punapohjaisesta leijonalipusta, joka mainitaan Jääkärien marssissakin. Sirén ei kommentoi ketjussa asiaa.

Joukkoviestimet ovat käyttäneet Siréniä asiantuntijana muun muassa Ukrainan kriisin yhteydessä. Joulukuussa hän herätti kohua arvostelemalla Suomen ulkopolitiikkaa kommentoidessaan Fennovoiman ydinvoimahanketta. "Mikä maa me oikein olemme? Kuulummeko me Euroopan unioniin?" Sirén kyseli.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kommentoi Sirénin lausuntoa Iltalehdelle muun muassa seuraavasti: "Mä lasken kolmeen, ennen kuin sanon mitään Torsti Sirénistä. En viitsi häntä kommentoida yhtään ja ihmettelen, jos ei hänen esimiehillään ole näkemyksiä siitä, millä tavalla virassa olevan sotilaan sopii ylipäätään esiintyä." Blogissaan Tuomioja totesi lisäksi: "Minusta on tärkeää, että tätä luottamusta ja arvostusta (Suomen puolustusvoimiin ja suomalaisiin sotilaisiin) ja sen synnyttämää laajaa maanpuolustustahtoa ei horjuteta sellaisella, jopa epälojaalisuutta valtiojohtoa kohtaan osoittavalla upseerien julkisella politikoinnilla, jota ei voi pitää palveluksessa olevilta asianmukaisena".

Sirén oli tuolloin Maanpuolustuskorkeakouun strategian laitoksen johtaja. Vuodenvaihteessa laitos lakkautettiin organisaatiouudistuksen yhteydessä. Tiettävästi Sirén toimii nyt Maanpuolustuskorkeakoulussa muissa tehtävissä.

Muutettu 4.5. klo 12.52: Poistettu otsikoinnista ja jutun alusta virheellinen tieto, että Sirén olisi yhä johtaja Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksella.

 

ILMOITUS