Cosi fan tutte on Mozartin oopperoista solisteille vaativimpia: jokaisella henkilöllä on hyvin paljon laulettavaa, sekä resitatiiveja, ensembleja että aarioita. Samalla se on ehkä eniten opera buffan ja opera sérian aineksia yhdistävä teos Mozartin oopperoista.

Don Alfonso (Toomas Kolk) lyö Ferrandon (Håkon Kornstad) ja Guglielmon (Robert Näse) kanssa vetoa siitä, että saa heidän kihlattujensa Dorabellan (Tuuri Viik) ja Fiordiligin (Saara Kiiveri) sydämet sykkimään myös toisille miehille. Vedonsuorittaakseen nuorukaiset lähtevät kotoaan. Wolfgang Schillyn ohjaus lainaa surutta populaarimusiikkia ja –elokuvan kuvastoa: lähtevät nuorukaiset kärrätään lavalle Hannibal Lecterin näköisinä ja he palaavat Clockwork Orangen kepeillä varustettuina pitkänenäisinä anarkisteina.

Kurt Kempfin ja Christoph Kanterin lavastukset vaihtelevat alun baarista toisen näytöksen abstraktiin puistokäytävää markkeeraavaan labyrinttirakennelmaan. Loppukohtauksessa on päädytty Las Vegasiin ja alttarille astelee notaarin lisäksi laulava Elvis. Don Alfonsoa tukee juonitteluissa Despina (Mia Heikkinen), joka saa lavalla muuntautua hetkessä kotiapulaisesta notaariksi ja sheriffiksi.

Sinnikkäiden yritystenjälkeen hairahtelua tapahtuu puolin ja toisin, mutta kuten Mozartin oopperoissa aina: Loppu hyvin, kaikki hyvin. Kaikki solistit suoriutuivat rooleistaan sekä laulullisesti että näyttämöllisesti erittäin mallikkaasti.

Sibelius-Akatemian Ooppera 3.5.2014

ILMOITUS