Dea Loherin Maailman epäluotettavuudesta -näytelmässä "laiton" maahanmuuttaja Fadul rakastuu bussipysäkillä sokeaan tankotanssijaan ja antaa tälle rakkauden avulla omat silmänsä, humanismiin uskonsa menettänyt taiteilija etsii pelastusta luonnontieteilijään sekaantumisesta huonoin lopputuloksin, pariskunta unelmoi paremmasta elämästä ja lapsesta ja isoäiti on viettänyt 40-vuotisen työuransa postikonttorissa unelmoiden. Kaikkia yhdisti tyytymättömyys vallitseviin olosuhteisiin ja varsin vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa ja muuttaa niitä.

Terhi Suorlahden, Juha Sääsken, Maija Arholan ja mosambikilaisten näyttelijäntyössä oli runsaasti lavalta katsomoon välittynyttä pidäkkeetöntä, hyvää energiaa ja aitoa heittäytymistä tunnetiloihin. Kokonaisuuden vaikuttavuutta lisäsi Eero Pulkkisen suunnittelema lohduton teollinen äänimaisema.

Loppuratkaisu ontui ja oli liian selkeän tuntuinen. Fadul saa käsiinsä valtavan kasan määrän rahaa. Lopuksi jää jäljelle itsetuhosta bensapumpun hajussa unelmoiva isoäiti ja vapaampaa tulevaisuutta kaipaava Elísio sekä muut onnelliset.

Teos oli samalla Heidi Syrjäkarin taiteen pedagogiikan opinnäytetyö, jossa hän yhdistää opetustyönsä Mosambikissa ja työn Kuriton Companyssa. Esityksessä paperittomien rooleissa valloittivat Absalão Narduela ja Horácio Guiamba.

Rita Dahl

Dea Loher: Viattomuus. Ohjaus: Heidi Syrjäkari. Sovitus ja dramaturgia: Henriikka Himma (Teak). Skenografia: Anton Verho ja Kristian Palmu (VÄS). Äänisuunnittelu: Eero Pulkkinen (VÄS). Näyttelijät: Terhi Suorlahti, Juha Sääski, Maija Arhola (Teak), Absalão Narduela ja Horacio Guiamba (Escola da Comunicaçoes e Artes, Universidade Eduardo Mondlane, Maputo). Tuotanto: Johanna Autio (Teatterikorkeakoulu/Taideyliopisto) ja Hinriikka Lindqvist (Kuriton Company). Esitykset olivat Teatterikorkeakoulun studiolla 14.2.–1.3.

ILMOITUS