Kirjailija Uni Ojuvalle myönnettiin keskiviikkona 24.4.2019 Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto Kulttuurivihkojen kustantamasta esikoisteoksestaan Asentopuu (2018).

Palkinnot myönnetään vuosittain tamperelaiskirjallisuuden parhaimmistolle. Ojuvan lisäksi palkinnon saivat tänä vuonna Raisa Jäntti, Sari Peltoniemi, Kari Aronpuro, Leena Tuulikki Kellosalo, Jukka-Pekka Palviainen, Tuija Välipakka, Harri István Mäki, Juhani Ahvenjärvi ja Marko Annala.

Palkinnot myöntänyt luovan kirjallisen työn palkitsemistoimikunta perusteli Asentopuun palkitsemista seuraavasti:

"Runoilija käyttää kokoelman nimestä lähtien paljon lappilaisia sanoja ja sanontoja, tukeutuu pohjoiseen mytologiaan ja viittaa lappilaiseen elämäntapaan. Monesti kokoelmassa esiintyy yllättäviä ja hauskoja rinnastuksia ja alluusioita. Toteamus 'vapaa vain on umpihanki' tarkoittaa keväthankien hiihtelijöille eri asiaa kuin Lapin syvässä lumessa tarpoville lentojätkille, jotka kuitenkaan eivät ikinä lennä. Kokoelma sisältää monimuotoisia runoja, joiden materiaalina runoilija käyttää muistoja ja muistumia hyvin tuntemastaan elämänpiiristä. Runoissa otetaan selkeästi kantaa saamelaisten ikiaikaisiin hallintaoikeuksiin, ja toistuvasti tulevat esiin sanat 'yhteismaa' ja 'talousmetsä'. Niiden konnotaatiot ovat toisenlaisia etelän teollistuneilla seuduilla kuin Lapin selkosilla."

Tampereen kaupunki on jakanut kirjallisuuspalkintoaan vuodesta 1944 lähtien. Sen saajien joukossa on ollut vuosien mittaan maan eturivin kirjailijoita, kuten Lauri Viita, Väinö Linna, Oiva Paloheimo, F. E. Sillanpää, Jaakko Syrjä, Yrjö Jylhä, Mirkka Rekola, Eeva-Liisa Manner, Kalle Päätalo, Hannu Salama, Kirsi Kunnas, Olli Jalonen, Erno Paasilinna, Kari Aronpuro ja Juha Hurme.

Aiheesta muualla Kulttuurivihkoissa:

Uni Ojuvan Asentopuu, saatavissa verkkokaupasta

Sompion noidat tekivät vaikutuksen Uni Ojuvaan

ILMOITUS