Kulttuurivihkot kustantaa keväällä 2019 viisi runokokoelmaa ja yhden aforismikokoelman.

Sinikka Huusko: Suolaruusu

Suojele minua sateelta,

suojele suolta, isoilta vesikelloilta

suojele oudon luolan hämärältä,

suojele minua sinulta

Seksuaalisesti hyväksikäytetyn lapsen kokemuksia kuvaava runokokoelma perustuu Vladimir Nabokovin Lolita-romaaniin, mutta kasvaa pikkuhiljaa omaksi tarinakseen. Lukija aistii syvästi lapsen maailman herkkyyden ja haavoittuvuuden.

Sinikka Huusko (s. 1962) on opiskellut Kriittisessä Korkeakoulussa ja ollut osallisena Gummeruksen Runot 2013 -antologiassa. Suolaruusu on hänen esikoisteoksensa.

Hannu-Pekka Lappalainen: lähtöön, teille

Mitä on tämä malmi,

    jonka pisarat kirpoavat

                         yhä?

Runokokoelman teemoja ovat muisti, omat ja toisten sanat, kieli ja mielikuvat. Suomen ja Euroopan historia ja ajan tuntu nousee näkyville kielessä, joka läikehtii tässä ja nyt. Runot ovat usein hiljaista vuoropuhelua, kommentteja tai reunamerkintöjä toisten teksteihin. Lopussa vuoropuhelu jatkuu Lappalaisen käännöksissä muun muassa Rainer Maria Rilken, Sergei Jeseninin ja Juhan Liivin runoista. 

Hannu-Pekka Lappalainen on työskennellyt kirjallisuuden opettajana, toimittajana ja tutkijana. Aiemmin häneltä on ilmestynyt kirjallisuusarvio- ja esseekokoelma Lukijan silmin – matkalla Kafkaan, runoon ja Viroon (2016), ja hän on toimittanut Franz Kafkan Kootut kertomukset -valikoiman (1997).

Anni Mäentie: Aurinkotuoli

tämä on kevyttä kuin iltatee kissanpennut ja ensiruohon tuoksu 

kuvitelkaa leijailevanne taivaalla kuin höyhenet jotka lokki on nokkinut irti variksesta 

se on ihanaa mitä väliä sillä on

Runokokoelmassa auvoisaa rantaelämää varjostaa tietoisuus kaiken hauraudesta. Mäentien runot ovat vähäeleistä tarinankerrontaa, konkreettista ja pakotonta ilmaisua.

Anni Mäentie (s. 1986) opiskelee kirjallisuudentutkimusta Helsingin yliopistossa. Hän on opiskellut kirjoittamista Oriveden opistossa. Aurinkotuoli on hänen esikoiskirjansa.

Hannu Paronen: Aikaa kuluttamassa – mietintöjä 2000-luvulta

“Jos olisi kuolemanjälkeinen helvetti, päätyisivät vallanpitäjämme sinne, osoittaisivat kykynsä ja valittaisiin johtotehtäviin.”

Kiitelty aforistikko iskee sanan sapelilla lujasti nykyistä ajan henkeä vastaan.

Parosen kritiikin kohteina ovat kaikkialle tunkeutuva markkinaideologia, köyhyydestä hyötyvä rahavalta, sanojen vääristely, historiattomuus. Mutta Paroselle tuttuun tyyliin mukana on myös valonsäteitä: kaipuuta paremmasta, inhimillistä lämpöä ja toivoa. 

Tämä on aforistiikkaa, joka on julkaistava ja luettava juuri nyt!

Hannu Paronen (s.1948) on tamperelainen kirjailija. Hänen aiempia teoksiaan ovat Aamu kävelyllä (2005) ja Jossain välissä toivo (2010). Hänen tekstejään on julkaistu myös Parnassossa, Ydin-lehdessä, Tiheiden ajatusten kirjassa sekä radiossa Päivän mietelauseina.

"Hannu Paronen jatkaa Samuli Parosen ja Erno Paasilinnan työtä kunniakkaasti." (Eija Komu, Karjalainen 9.4.2005)

Asta Piiroinen: Ubumuntu uneksii

Elefantti syö papyrusta

ja minä ajattelen kirjoitusta.

Kasvin merkittävä kasvu 

on aikojen sateenvarjo.

Itäisessä Afrikassa kirjoitetussa runokokoelmassa paikallinen luonto tulee iholle. Ihminen sen osana on välillä hämmentynyt ja yrittää ymmärtää elämää. Piiroisen runoissa on sillanrakennusta, havainnointia, vapautta ja vähän linnunsiipiäkin.

Asta Piiroinen on kulttuurin sekatyöläinen: kirjailija, kriitikko, kääntäjä, luennoitsija ja lausuja. Häneltä on ilmestynyt aikaisemmin kolme romaania ja kaksi novellikokoelmaa.

Kalle Tamminen: Yön saapuessa minä kuuntelen

Päälleliimatun aikuisuuden

seasta etsin

häivähdystä

siitä mitä oli.

Melankolinen Raymond Carverilta vaikutteita saanut runokokoelma liikkuu elämän laitapuolella. Se kertoo yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunteista, kasvamisen ja muuttumisen vaikeudesta, siitä kun rakkaus etsii kivuliaasti muotoaan – ja kaiken tämän lomassa myös elämän kauneudesta. 

Kalle Tamminen (s. 1990) on valkeakoskelainen kirjailija. Yön saapuessa minä kuuntelen on hänen kuudes runokokoelmansa.

 

Kaikki kuusi kirjaa ilmestyvät maaliskuussa 2019 ja ovat ostettavissa viimeistään silloin Kulttuurivihkojen verkkokaupan kautta sekä painettuina että sähkökirjoina.

 

ILMOITUS