Helsinki ilman natseja -mielenosoitus  kokoaa  itsenäisyyspäivänä  kolmatta kertaa väkeä Narinkkatorille Helsinkiin osoittamaan vastustusta äärioikeistoa kohtaan. Mielenosoitus näkee äärioikeiston vahvistumisen uhaksi ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumiselle.

Itsenäisyyspäivänä järjestetään epäpoliittiseksi väitetty 612-soihtukulkue, jonka taustalla kuitenkin vaikuttavat äärioikeistolaiset toimijat. Hovioikeudessa lakkautustuomion saanut Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) järjestää myös Kalliossa oman Kohti vapautta -mielenosoituksensa, jonka yhteydessä järjestävän tahon nimeä ei ole mainittu. 

PVL on myöntänyt olleensa aloitteellinen 612-kulkueen järjestämisessä ensimmäisestä kulkueesta lähtien. Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjät näkevät äärioikeiston olevan akuutti uhka marginalisoiduille ryhmille sekä näiden puolustajille. Äärioikeistolaisten ryhmien kasvu ja politiikan vahvistuminen ovat johtaneet jo väkivallan kasvuun niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

"On käsittämätöntä, että kielletty natsijärjestö saa paitsi marssia Kalliossa myös järjestää muiden  äärioikeistolaisten kanssa 612-marssia. Poliisilla olisi ollut halutessaan mahdollisuus puuttua PVL:n toimintaan, mutta sen sijaan se valitsee sallia uusnatsijärjestön julkiset kokoontumiset", toteaa Joonas Lehtola Helsingin vasemmistonuorista.

Vastakkainasettelun retoriikkaa

Ihmisten tyytymättömyys on voimistanut äärioikeistoa ja oikeistopopulismia ympäri maailmaa, kun ne ovat väittäneet vähemmistöjen olevan syyllisiä kasvavaan eriarvoisuuteen. Heidän retoriikkansa luo vastakkainasettelua eri ryhmien välille samalla kun he itse tekevät tuhoisia heikennyksiä työläisten, naisten, HLBT-ihmisten, alkuperäiskansojen, siirtolaisten, työttömien, eläkeläisten, opiskelijoiden, sairaiden ja vammaisten oikeuksiin ja perusturvaan. Heidän "vaihtoehdoillaan" ei todellisuudessa ole meille mitään tarjottavaa.

Väkivaltaisen äärioikeiston nousu ei ole ongelma vain Suomessa. Lukuisissa maissa se on järjestäytynyt kaduilla samaan aikaan, kun samanlaisia aatteita tukevat oikeistopopulistiset puolueet normalisoivat muukalaisvihaa julkisilla areenoilla. Syksyllä Saksan Chemnitzissä järjestettiin rasistisia mielenosoituksia ja katupartioita, jotka pahoinpitelivät "ulkomaalaisen näköisiä" ihmisiä. Mielenosoituksissa nähtiin oikeistopopulistisen Alternative für Deutschland -puolueen poliitikkoja. Myös Suomessa parlamentaarisesti toimivia perussuomalaisten jäseniä on mukana Suomen Sisun toiminnassa, ja he osallistuvat säännöllisesti äärioikeiston yhteisiin tapahtumiin.

Viime vuosina lukuisat antifasistiset tasavertaisuutta ja vapaudellista yhteiskuntaa ajavat toimijat ovat osoittaneet voimaansa ja onnistuneet rajoittamaan fasistisen liikehdinnän kasvua. Äärioikeiston vastustaminen kuuluu jokaiselle, joka arvostaa vapautta, oikeudenmukaisuutta, ja jakamatonta ihmisarvoa. Fasismi ja natsismi eivät ole mielipiteitä, vaan loukkaus ihmisyyttä vastaan. Antifasismi on valinta ihmisyyden puolesta.

Tasa-arvo yhdistävänä tekijänä

Rauhanomaista mielenosoitusta  tukee yli kaksikymmentä yhdistystä, nuorisojärjestöä, yhteisöä ja muuta toimijaa, kuten esimerkiksi Fem-R, Stop Deportations -verkosto ja Suomen Rauhanpuolustajat. Tapahtuman järjestävät A-ryhmä, Helsingin vasemmistonuoret, Suomi-Rojava ja Varisverkosto. Myös Kulttuurivihkot tukee mielenosoitusta.

"Järjestäviä tahoja yhdistää pyrkimys edistää tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, mikä on syy toimia äärioikeistoa vastaan. Mielenosoitus on tarkotettu kaikille, jotka ovat huolestuneita kansainvälisestä kehityksestä, tarkemmasta aatemaailmasta riippumatta", kuvailee Kaisa Liljanto, mielenosoituksen tiedottaja.

Narinkkatorilla kello 16.00 alkava mielenosoitus kulkee Töölön läpi. Töölössä ohjelma jatkuu puheilla ja musiikilla: paikalla esiintyvät rap-artistit Adikia, Mon-Sala ja B.W.A. Facebookissa tapahtumaan oli tiistai-iltaan mennessä ilmoittautunut yli 1 000 osallistujaa.

"Näytetään yhdessä äärioikeistolle, ettei heidän aatteilleen ole sijaa Helsingissä, Suomessa tai missään muuallakaan", painottaa Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn. "Yhdessä olemme vahvempia!"

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus torstaina 6. joulukuuta kello 16.00-18.00. Lähtö Narinkkatorilla.

ILMOITUS