Rapin kolminkertainen suomenmestari MC Kajo julkaisee 26. lokakuuta uuden sinkkunsa Taistelu jatkuu, jonka ensiesitys on Kulttuurivihkojen verkkolehdessä (tämän uutisjutun lopussa). Mukana räpäytyksessä ovat myös Paleface, Vicci, Monna Kamu ja Sinikka Sokka.

Kappaleessa poliittisen musiikin eri sukupolvet kohtaavat toisensa ja siinä yhdistellään nykypäivän kantaaottavaa rap-lyriikkaa 1970-luvun laululiikkeen tyylisiin melodioihin. Legendaarisen Agit Prop -kvartetin Sinikka Sokan ja Monna Kamun lauluosuudet on sovittanut itseoikeutetusti Eero Ojanen.

"Olin pitkään pyöritellyt mielessä biisi-ideaa, jossa tekisin kunniaa poliittiselle laululiikkeelle ja pudottelisin tuon ajan kovien tekijöiden nimiä, sillä niillä on ollut suuri vaikutus niin omaan musiikkiini kuin elämäänikin", MC Kajo kertoo. 

Itse asiassa jokunen vuosi sitten hän kirjoittikin biisin nimeltä Oodi työväenlauluille, jota ei koskaan julkaissut. "Kun Paleface lupasi lähteä mun levylle fiittaamaan, kelasin että siinähän on mies paikallaan tämän tyyliseen biisiin ja uudet lyriikat syntyivätkin sitten nopeasti."

Hatunnosto laululiikkeelle

"Ollaan pidemmän aikaa koitettu päästä Kajon kanssa samalle raidalle. Nyt se onnistui, kun Kajo otti yhteyttä ja ehdotti tällaista hatunnostoa laululiikkeelle ja protestilaulun vanhemmille polville", Paleface taustoittaa.

"Kun kuulin Kajon versen ja sen aloituslainit ´mun juureni ei oo vaan hiphopissa, vaan Agit Propissa / teatteri Komissa, Aulikki Oksasessa, Matti Rossissa...´ kelasin heti, että nythän olis saumat tehdä yhteistyötä Monnan ja Sinikan kanssa. Eero Ojanen teki lauluarrin, kuten kaikilla Agit-Propin legendaarisilla levytyksillä."

Paleface vieraili lavalla Agit-Propin 40-vuotisjuhlakonsertissa Kulttuuritalolla vuonna 2011.

"Siitä lähtien ollaan tunnettu", Paleface kertoo. "Otin yhteyttä Monnaan ja ehdotin yhteistyötä. Sinikkakin oli heti innoissaan. Herttoniemen Töi-studiossa oli huikee tunnelma, kun Ertsi johti Monnan ja Sinikan lauluäänitykset vanhaan malliin. Minä ja biitin toinen tuottaja Mika Kurvinen oltiin huuli pyöreänä session fiiliksestä ja kolmikon taituruudesta."

Paleface, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Eero Ojanen sovitussessiossa Ojasen luona. Kuva: Matti Hiikari.

Laululiike rapin esi-isiä

"Ite näen rapissa paljon yhtäläisyyksiä suhteessa just vaikka noihin laululiikkeen tuotoksiin, sillä rapissa se yhteiskunnallinen kantaaottavuus on myös ollut vahva osa kulttuuria jo pitkään. Koska suomirap on kuitenkin sen verran uus ilmiö vielä, niin musta näitä työväenlauluja voikin pitää osaltaan myös kantaaottavan suomenkielisen rapin yhtenä esi-isänä. Siksi nää kaks asiaa oli pakko jotenkin yhdistää!" hehkuttaa MC Kajo.

Biisi kertoo hänen mukaansa siitä, että vaikka musatyylit muuttuvat, niin taisteleva musiikki elää ja tulee elämään niin kauan kuin maailmassa on vielä epäoikeudenmukaisuutta.

"Tää biisi tulee myös mun levylle, joka kantaa nimeä Tää on vast alkuu. Levy ilmestyy marraskuussa Mundo Productionsin kautta."

"Minusta lauluarrissa on makeinta pieni Brecht-viittaus väliosassa: 'Opi perusasiat!', Paleface miettii ja muistuttaa rapjengin olevan tarkkakorvaista: kuulijoiden tarttuvat lyriikoiden pieniin yksityiskohtiin. 

"Uskon, että moni kuuntelee esimerkiksi tuon hienon biisin pian ekaa kertaa ja tsekkaa myös muita räpeissä mainittuja teoksia ja tekijöitä. Näin liekki elää ja tastelu jatkuu!"

Kuuntele Taistelu jatkuu -kappale tästä:

 

 

 

Kappaleen taustan on tuottanut Monma & Mishabeats, miksauksesta vastaa Aitoaho ja masteroinnista Koija Kaa. Julkaisijana toimii Mundo Productions.

 

ILMOITUS