Prometheus-aikuistumisleirien eli protuleirien leirikesä huipentui elokuussa näyttävään flashmob-mahautumistempaukseen ja puistotapahtumaan Helsingissä.

"Flashmob keräsi noin 100 osallistujaa 'mahautumaan' yllättäen keskipäivän aikaan Kampin Narinkkatorille. Mahautuminen on protuleireille leimallinen läheisyyden muoto, jossa ihmiset muodostavat ketjun asettumalla makoilemaan pää ketjun edellisen jäsenen mahan päällä. Tyypillisesti protuleireillä saatetaan mahautua esimerkiksi iltasatua kuunnellessa", kertoo Prometheus-leirien tuki ry:n puheenjohtaja Ansku Ahvenainen.

Alppipuistossa järjestettyyn puistotapahtumaan osallistui noin 1 000 kesän leiriläistä, leirien vetäjää ja Prometheus-leirin tuki -yhdistyksen aktiivia. Ohjelmaan kuului vesisotaa, keskusteluja, protunkantoa ja leikin Suomen mestaruuskilpailu.

Yli tuhat leiriläistä ja kiittävää palautetta

Viikon kestävän leirin teemoihin kuuluu nuoria kiinnostavia aiheita kuten ihmissuhteet, erilaisuus, tulevaisuus ja maailmankuvat. Aiheisiin ei yritetä antaa valmiita vastauksia, vaan tärkeintä on auttaa nuoria muodostamaan omat mielipiteensä.

"Prometheus-leirien toiminnan periaatteisiin sisältyy muun muassa nuorten kunnioittaminen ja näiden omanarvontunnon vaaliminen sekä rohkaiseminen luovuuteen ja itsenäiseen ajatteluun. Leirit eivät ole koulumaista opetusta vaan keskusteluja, leikkejä, piirtämistä, näytelmiä, väittelyjä, musisointia ja roolipelaamista", painottaa Ahvenainen.

Viikkoon kuuluu lisäksi leirielämää kuten saunomista, laulamista, iltanuotioita, yhdessäoloa ja tunnelmointia. Leirit ovat päihteettömiä ja eri syrjinnän muodoista vapaita.

"Yhdelle leirille osallistuu vain 8–17 leiriläistä, mikä edesauttaa tiiviin tunnelman ja hyvän ryhmähengen syntymisessä. Ohjelman tavoitteisin kuuluu myös, että keskinäisen luottamuksen ja vertaistuen kautta vahvistetaan leiriläisen itsetuntoa ja omien mielipiteiden arvostusta."

Joka leirillä on kaksi aikuista ohjaajaa ja viisi leirin käynyttä nuorta apuohjaajana. Prometheus-leirien järjestämisestä huolehtii pääasiassa vapaaehtoisten nuorten ja nuorten aikuisten voimin toimiva Prometheus-leirin tuki ry. Leiriviikon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa kevään aikana tehtäväänsä koulutettu leiritiimi, johon kuuluu kaksi aikuista ohjaajaa sekä viisi aiemmin leirin käynyttä nuorta apuohjaajaa.

Protuleirin idea perustuu ihmisten kykyyn päättää omasta elämästään ja kantaa vastuuta maailmasta, painottaa Ansku Ahvenainen. Kuva: Aatu Komsi.

Kuluneen kesän viimeinen protuleiri järjestettiin 5.–12. elokuuta Espoon Nuuksiossa. Kyseessä oli tyypillistä protuleiri-ikää vanhemmille, 16–20-vuotiaille, suunnattu "sennuleiri". Prometheus-leirin tuki ry järjesti kesän aikana 69 protuleiriä 24 paikkakunnalla ympäri Suomea. Leiriläisiä oli yhteensä 1 010, mikä on protuleirien kaikkein aikojen osallistujaennätys. Aiempi 961 leiriläisen ennätys oli vuodelta 2008.

"Protuleirien palautekyselyyn tähän mennessä vastanneista 548 leiriläisestä 98,7 prosenttia sanoi voivansa suositella leiriä. Protuleirille annettujen kouluarvosanojen keskiarvo oli 9,5. Kyselyyn vastanneista 333 huoltajasta 98,8 prosenttia sanoi voivansa suositella protuleiriä. Vastaajat pitivät leirissä tärkeimpänä ryhmähenkeä ja mahdollisuutta tuoda esiin omia mielipiteitä", Ahvenainen iloitsee.

Tyypillisten protuleirien ohella Prometheus-leirin tuki ry. järjesti leirin jo käyneille suunnatun jatkoleirin 22.–29. heinäkuuta Espoon Nuuksiossa. Yhdistys oli myös mukana järjestämässä Erasmus+-nuorisovaihtoa Belgian Oostendessa, Antwerpenissä ja Brysselissä 23.7.–2.8. Vaihtoon osallistui nuoria Suomen lisäksi Saksasta ja Belgiasta.

Syvällisiä keskusteluja ja uusia tuttavuuksia

Suurimpana vaikuttajana Prometheus-leirille osallistumiseen Papu Hartikaiselle, 15, olivat sisarukset, jotka suosittelivat leiriä "ihan sataprosenttisesti". Hän halusi myös uusia ystäviä sekä uutta tietoa nykymaailmasta. Hartikainen käy nyt Kotkassa Kotkansaaren koulun viimeistä peruskouluvuotta.

Hänen kaikki neljä vanhempaa sisarustaan ovat käyneet protuleirin ja ensimmäisenä sen kävi Hartikaisen isosisko jo vuonna 2010.

"Koulussa siitä puhutaan harmillisen vähän ja julisteet protusta seinillä on ainakin 3 vuotta vanhoja."

Eniten Hartikainen odotti kaikkia syvällisiä keskusteluja ja uusia tuttavuuksia.

"Näitä sainkin monia. Odotin myös, että protulla on todella hyvää ruokaa, kun kaikki sisarukseni ovat aina mainostaneet sitä, ja se kyllä oli mainostuksen arvoista. Kun protua mainostetaan 'elämäsi paras viikko' -lauseella, niin se kyllä piti paikkansa, oli ihan huikea kokemus. En vaihtaisi tuota viikkoa mihinkään. Leirin jälkeen kyllä mietin, että miksi niin harva käy protuleirin."

Leirillä oli Hartikaisen mukaan todella paljon keskusteluja kaikkien kanssa, pienissä porukoissa ja myös ohjaajien kanssa kahdestaan.

"Leirillä myös leikittiin aika paljon leikkejä, ja joitakin leikkejä oli muokattu päivän teemaan sopivaksi. Parhaiten jäi mieleen se aamu, kun piti täyttää lomakkeita että pääsi aamupalalle, ja oli erikseen juoma- ja leipähakemus. Jos täytti hakemuksen huonosti, niin sitten se revittiin ja uudestaan vaan. Onneksi kaikki pääsi lopulta aamupalalle", hän naurahtaa.

Mieluisinta Hartikselle oli Prometheus-leirin avoimuus ja se, että kaikki hyväksyttiin juuri sellaisina kun he ovat.

"Leiri ainakin avarsi maailmankatsomustani todella paljon ja sain tietää sellaisista asioista, mistä en ennen tiennyt mitään, muun muassa tekoälystä."

Protukokemus jatkuu ensi kesän leirien apuohjaajana.

"Joka vuosi noin 250 kesän protuleiriläistä hakeutuu apuohjaajaksi seuraavan kesän leireille. Kesän 2019 protuleirien vetäjien koulutuksiin ilmoittautuminen alkaa marras–joulukuussa 2018. Leiriläisillä on myös mahdollisuus lähteä mukaan Protun paikallisryhmiin ja muuhun yhdistyksen toimintaan", taustoittaa Ahvenainen.

Hän painottaa protuleirien olevan aikuistumisleirejä, joille kaikki ovat tervetulleita hankkimaan valmiuksia elämään, kehittämään maailmankatsomustaan ja ajattelemaan itsenäisesti. Protuleirin idea perustuu ihmisten kykyyn päättää omasta elämästään ja kantaa vastuuta maailmasta: nuorille ei tarjota valmiita vastauksia, vaan asioita pohditaan yhdessä."

Ilmoittautuminen kesän 2019 protuleireille avautuu 1. marraskuuta 2018 Prometheus-leirin tuki ry:n verkkosivuilla osoitteessa www.protu.fi.

ILMOITUS