Helsingin Suvilahden urbaani jälkiteollinen ympäristö täyttyy jälleen noin 84 000 kaupunkifestivaalin ystävästä ensi viikonloppuna, kun alueella järjestetään maailmanluokan festivaali, Flow. Musiikin ohella festivaalivieraat saavat nauttia huolellisesti kuratoidun ravintolatarjonnan antimista sekä taiteesta ja elokuvaohjelmistosta.

Kulttuurivihkojen toimitus sijaitsee keskellä festivaalia, ja lehti osallistuukin perinteisesti juhlaan taltioimalla verkkojulkaisuunsa monia mielenkiintoisia Flow´n artistihaastatteluja. Nämä ovat nähtävissä tuoreeltaan festivaaliviikonlopun aikana osoitteessa www.kulttuurivihkot.fi.

Flow Festivalilla on tänä vuonna yhteensä kymmenen esiintymisaluetta ja yli sata esiintyvää artistia tai ryhmää. Flow'hun saapuvat muiden muassa lukuisia Grammy-palkintoja ja Pulitzerin ansainnut rap-artisti Kendrick Lamar, juuri uuden levyn julkaissut Lykke Li ja kesän ainoan Euroopan keikkansa Flow'ssa tekevä Ms. Lauryn Hill. Lisäksi Flow Festivalilla esiintyvät myös muiden muassa Bonobo, Alma, St. Vincent, Mura Masa, Fleet Foxes, Charlotte Gainsbourg, Grizzly Bear, Jorja Smith ja Fever Ray. Festivaalin aloituspäivänä kuulaan runoilija, laulaja ja lauluntekijä Patti Smithiä, joka on säilyttänyt asemansa arvostettuna ikonina ja yleisölle sekä itselleen rehellisenä taiteilijana läpi vuosikymmenten.

Lauantain päälavan täyttävä rakastettu indierock-yhtye Arctic Monkeys tunnetaan älykkäistä, satiirisista sanoituksistaan sekä kyvystään yhdistää yllättäviä instrumentteja ja genrejä kuitenkaan kadottamatta omaa tyyliään. Mercury Prize -palkitun debyyttialbuminsa Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not ilmestymisen jälkeen yhtye on saavuttanut muun muassa kolme Grammy-ehdokkuutta. Heidän menestynein ja viimeisin levynsä AM jätti fanit innokkaasti odottamaan jatkoa. Hartaasti odotettu kuudes albumi Tranquility Base Hotel & Casino julkaistiin viimein toukokuussa, ja Arctic Monkeys täyttää myös yhden Flow-yleisön hartaimmista toiveista saapumalla ensimmäistä kertaa Suomeen.

Suvilahdessa nautitaan jälleen kolmen päivän ajan ainutlaatuisesta musiikkitarjonnasta, kulinaarisista unelmista ja taianomaisesta tunnelmasta. Kuva: Jukka Tilus.

Legendoja, superkokoonpanoja, kulttiyhtyeitä

Kotimaisia esiintyjiä festivaalilla nähdään sankoin joukoin: esimerkiksi jazzin eläviin legendoihin kuuluva Olli Ahvenlahti New Quartet, Jukka Eskola & UMO, Antti Tolvi, Miska Tuisku ja tämän vuoden kotimaiseksi pop-tapaukseksi noussut superkokoonpano Ruusut juuri elokuun lopussa ilmestyvän debyyttilevynsä julkaisun kynnyksellä. Lavalle astuu myös tajuntaan porautuvasta  soundistaan tunnettu modernin psykedeelisen musiikin edelläkävijä K-X-P, joka julkaisi hiljattain uutta musiikkia vinyylimuodossa. Levyä ei julkaista muissa formaateissa tai palveluissa, ja Helsingistä vinyyliä saa kesän aikana enää ainoastaan Flow Festivalilta.  

Lisäksi Flow Festivalilla nähdään Gasellit-yhtyeestäkin tutun ”Thube Hefnerin” sooloprojekti DJ Ibusal, juuri levyn julkaissut, kulttimainetta nauttiva Jukka Nousiainen seitsenhenkisen yhtyeen voimin, LCMDF:ssäkin vaikuttavan Mia Kemppaisen uusi visuaaleilla leikittelevä elektronisen musiikin sooloprojekti Mio sekä kantele- ja lauluyhtye Kardemimmit. Lisäksi iloitaan suomalaisen R&B:n lähettilään Stig Doggin fiittaajiksi ovat varmistuneet Edu Kehäkettunen ja Davo sekä Stig Doggin uusimman levyn kaikki vierailijat: Asa, Tippa, Vesta, Pyhimys, VilleGalle, Jare, Kube, Etta, Eevil Stöö ja Guldabossu. 

Kulttimainetta nauttiava Paavoharju soittaa osana kokeellisen musiikin The Other Sound -ohjelmaa perjantaina. Lauri ja Olli Ainalan Savonlinnassa 2000-luvun alkupuolella perustama kulttiyhtye Paavoharju ammentaa kokeellisesta popista, ambientista ja virsistä. Ainalan veljesten musiikki on omintakeisella tavalla hengellistä musiikkia, joka rakentaa pyhää tilaa  perinteisen hengellisyyden ja sekulaarisen nykyajan ristipaineessa. Bändi on osuvasti tehnytkin yhteistyötä sekä Joose Keskitalon että Paperi T:n kanssa. Paavoharjun levyjä ylistettiin kotimaassa ja ulkomailla Pitchforkia myöten. Yhtye lopetti toimintansa vuonna 2013, mutta nousee nyt Flow´n lavalle.

Lisäksi festivaalin lavalle nousee helsinkiläinen indierock-yhtye Joensuu 1685 odotetulla comeback-keikallaan. Trion vuonna 2008 julkaistu, yhtyeen nimeä kantava debyyttilevy niitti menestystä shoegazeen, brittiläiseen indieen ja post-rockin suuntaan kumartavalla soundillaan, joka yhdessä intensiivisten keikkojen kanssa nosti yhtyeen kulttimaineeseen.

Flow Festival on tunnettu kansainvälisesti kovatasoisesta elektronisen musiikin tarjonnastaan, josta yleisö pääsee tänä vuonna nauttimaan esimerkiksi Resident Advisor Front Yard -piha-alueella ja Backyardilla. Konemusiikin eturivin artisteista nähdään muiden muassa Yaeji, Moodymann ja Helena Hauff.

Flow kantaa myös vastuunsa

Toista vuotta Flow Festivalin kanssa yhteistyötä tekevä Aalto-yliopisto tuo jälleen festivaalialueelle opiskelijoidensa taidonnäytteitä. Suvilahteen rakentuu Aallon arkkitehtuuriohjelman ylpeys, valtava puinen Aika-lava, joka täyttyy Flow-viikonlopun aikana taiteesta ja ohjelmasta. Rakennelman rungon muodostavat viisikymmentä viilupuukehää, joiden sata jalkaa symboloivat Suomen itsenäisyyden aikaa.

Aika-lavan sisään luodaan hypersensorinen kokemus, jossa kävijät voivat rentoutua ja latautua tai vaikkapa tavata robottilemmikkejä ja pelata videopelejä värivalojen loisteessa. Lisäksi Aalto-yliopiston opiskelijat luovat festivaalille muiden muassa 100-metrisen seinämaalauksen ja videotaidetta, jota nähdään ympäri aluetta.

Flow'n kattava taideohjelma tarjoilee ajatuksia herättäviä taide-elämyksiä ympäri festivaalialuetta. Yllättävä ja monipuolinen kokonaisuus sisältää niin katutaidetta ja arkkitehtuuria kuin hätkähdyttäviä valo- ja tilataideteoksiakin. Aalto-yliopiston kanssa viime vuonna aloitettu yhteistyö jatkuu, kun opiskelijat toteuttavat alueelle laajan joukon teoksia.

Runsaassa taideohjelmassa nähdään lisäksi vuoden 2017 nuoren kuvataiteilijan, Tiina Pyykkisen installaatio. Hänen Flow’lle toteuttama tilausteos luo niin ikään vuorovaikutuksellisen kokonaisuuden. Maalausinstallaatio Transmission on huonetilan kaltainen teos, joka tutkii piilottamisen, jatkuvuuden ja jakamisen aiheita. Teoksen peilimäisen, heijastavan pinnan kautta ympäristö, teos ja katsoja sulautuvat yhteen.

Syksyn elokuvauutuuksiin voi puolestaan tutustua Finnkinon Pop-Up Cinemassa. Ohjelmistossa nähdään ennakkoon muiden muassa Oscar-ehdokkuuden aiemmasta yhteistyöstään ansainneiden Selma Vilhusen ja Kirsikka Saaren uusin elokuva Hölmö nuori sydän. Lokakuussa ensi-iltansa saava elokuva on riipaiseva ja epätavallinen tarina nuoresta rakkaudesta, vastoinkäymisistä ja toivosta. Ohjaaja Selma Vilhunen ja pääosaa esittävä Rosa Honkonen avaavat elokuvanäytöksen perjantaina. Uutuuselokuvien lisäksi Pop-up Cinemassa esitetään John Travoltan ja Olivia Newton-Johnin tähdittämä musikaaliklassikko Grease vuodelta 1978.

Laadukasta ja monipuolisuudestaan tunnettua Flow'n ruokatarjontaa tähdittää tänä vuonna yhteensä 40 ravintolaa. Festivaali esittelee jälleen korkealaatuisen ruokatarjonnan, jonka tärkeitä teemoja ovat kasvisruoka ja ympäristöystävällisyys. Mukana ovat esimerkiksi juuri Michelin-tähden ansainnut, villeihin ja erityisesti pohjoismaisiin raaka-aineisiin ruokafilosofiansa pohjaava Grön. 

Sustainable Flow on Flow Festivalin vastuullisuusohjelma, joka takaa, että festivaali huomioi toiminnassaan sekä ympäristövastuun että sosiaalisen vastuun. Festivaali kompensoi päästönsä, käyttää uusiutuvaa energiaa, kierrättää ja käyttää uudelleen kaiken festivaalilla tuotetun jätteen sekä tarjoaa ympäristöystävällistä ruokaa. Flow tukee paikallisia yrityksiä ja julkista liikennettä sekä Itämeren suojelua. Lisäksi Flow tukee yhdenvertaisuutta ja on turvallinen sekä saavutettava tapahtuma. 

Kansainvälisten huippunimien lisäksi festivaalilla nähdään myös lupaavimpia tulokkaita. Kuva: Jukka Tilus

Sunnuntai on täynnä taikaa ja touhua

Flow Festival tarjoaa yhteisen elämyksen perheille tapahtuman päätöspäivänä sunnuntaina. Festivaalilipun ostaneet aikuiset voivat tuoda 0-10-vuotiaat lapset mukanaan festivaalialueelle kello 13-17 välisenä aikana tutustumaan festivaalihumuun ja nauttimaan monipuolisesta perhesunnuntain ohjelmasta.

Tälläkin kertaa pienten festarivieraiden mielikuvituksen rajoja kutittelee hulvaton ja supersuosittu Skidit Mega Disko. Lapset saavat sukeltaa aisteja hivelevään taikamaailmaan, kun Voimala täyttyy valoilla, välkkeellä, saippuakuplilla ja mielikuvitushahmoilla. 

Musiikista vastaa jälleen maineikas DJ Orkidea, lastendiskojen erikoisosaaja MC Allu Albatrossi sekä Tea ja Kana eksklusiivisella comeback-keikallaan. Myös Backyard-alueella on luvassa DJ-musiikkia ja lisäksi lasten joogaa Roots Helsingin ohjaamana. Suvilahti DIY -skeittiparkilla on puolestaan tarjolla skeittiopetusta lapsille Petrus Marttilan johdolla.

Aalto-yliopisto järjestää omalla Aika-lava -alueellaan koko perheen työpajoja. Tekstiilitaidetyöpajassa luodaan tilkuista yhdessä suuri yhteisötaideteos. Kemia, taide ja käsityömenetelmät puolestaan kohtaavat jättiläiskuplien ja kangasvärjäyksen työpajassa. Tiivistämön Finnkino Pop-up Cinemassa nautitaan lasten rakastetuista animaatioista Naapurini Totoro ja Kätkijät.

Flow Festival järjestetään 10.–12. elokuuta Helsingin Suvilahdessa. Festivaali on lähes loppuunmyyty, mutta joitakin lipputyyppejä on yhä saatavilla.

ILMOITUS