Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi maanantaina paljon mediahuomiota saaneen Iranin kurdin hakemuksen, jolla oli haettu täytäntöönpanokieltoa hänen käännytykselleen. Tämä tarkoittaa, että poliisi voi päättää toimeenpanna käännytyksen milloin tahansa. Behdadin (nimi muutettu turvallisuussyistä) henki ja terveys ovat häntä puolustavien kansalaisaktiivien mukaan vakavassa vaarassa, mikäli hänet palautetaan Iraniin.

Behdad on elänyt Suomessa jo yhdeksän vuotta turvapaikanhakijana. Hän puhuu sujuvasti suomea ja hän on koko ajan elättänyt itse itsensä. Hänellä on työpaikka.

Muutama viikko sitten hänet kiinniotettiin pakkopalautusta varten ja suljettiin Metsälän vastaanottokeskukseen. Hän teki uuden hakemuksen, mutta siihen tuli kielteinen päätös.

Maahanmuuttovirasto on jättänyt tutkimatta Behdadin uuden turvapaikkahakemuksen uusine perusteluineen. Hakemuksessa vedottiin muun muassa Behdadin suurikokoiseen tatuointiin, joka kertoo kurdeja puolustavan poliittisen järjestön jäsenyydestä. Poliittisesti aktiiviset kurdit ovat Iranissa vaarassa joutua perusteettomasti vangituiksi, kidutetuiksi tai jopa tapetuiksi.

"Behdadin tatuointi ja sitä kautta hänen poliittinen vakaumuksensa tulee viranomaisten tietoon todennäköisesti jo lentokentällä ensimmäisessä ruumiintarkastuksessa. Iranin turvallisuusjoukkojen tiedetään kiduttaneen jopa teini-ikäistä poikaa tämän poliittisen tatuoinnin vuoksi. Keväällä 2017 Suomesta turvapaikan saanut kurdiaktivisti kidutettiin Iranissa kuoliaaksi hänen mentyä tapaamaan sairasta perheenjäsentään", Behdadia puolustavien suomalaisten tiedotteessa kerrotaan.

Hakemus käännytyksen täytäntöönpanokiellon hylkäämisestä jätettiin hallinto-oikeuteen vasta viime viikon lopulla.

"On painavia syitä epäillä, ettei Behdadin tilanteeseen ole tässä ajassa ehditty kunnolla paneutua. Nopea käsittely ja hakijan vakavaan vaaraan asettavan käännytyspäätöksen pitäminen voimassa koettelee yleistä oikeustajua ja murentaa uskoa oikeudelliseen yhdenvertaisuuteen", Behdadin puolustajat toteavat.

He muistuttavat, että  Suomen perustuslaki ja kansainväliset sitoumukset kieltävät yksiselitteisesti palauttamasta ketään hengenvaarallisiin olosuhteisiin. Behdadiin ja häneen perheeseensä Iranissa on kohdistunut uhkauksia, jotka Maahanmuuttovirasto on kielteisissä päätöksissään sivuuttanut. Hänen palauttamisensa Iraniin rikkoisi räikeästi palautuskieltoa vastaan, painottaa Pieta Hyvärinen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Behdad on Suomen kiristyneen turvapaikkapolitiikan uhri, toteaa Behdadia puolustava tamperelainen Jukka Peltokoski.

"Kielteisen päätöksen taustalla voi nähdä Migrin tarpeen tehtailla kielteisiä päätöksiä määrittelemällä muun muassa Iranin turvallisuustilanne kohtuulliseksi", Peltokoski sanoo.

Virheellisten päätösten seuraukset voivat olla vakavia: viime vuoden lopulla Irakiin käännytetty Ali ammuttiin kuoliaaksi vain viikkoja hänen Irakiin saapumisensa jälkeen.

Behdadin tueksi on kerätty yli 5 000 nimen adressi, ja hänen tukijansa ovat järjestäneet useita mielenilmauksia viimeksi kuluneen kuukauden aikana. Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) on tehnyt Behdadin tapauksen pohjalta kirjallisen kysymyksen sisäministeri Kai Mykkäselle (kok.) Iranin kurdeihin kohdistuvan vainon tunnistamisesta turvapaikkaprosessissa.

Tampereella on järjestetty tänään tiistaina iltapäivällä mielenosoitus Behdadin käännyttämistä vastaan.

Aiheesta muualla internetissä:

Facebook-ryhmä Behdad vapaaksi

 

ILMOITUS