Gazan palestiinalaisalueella koettiin viime maanantaina verisin päivä sitten vuoden 2014. Ainakin 58 ihmisen kerrottiin kuolleen ja satoja loukkaantuneen, kun Israelin armeija hajotti ampumalla palestiinalaisten mielenosoituksia Gazan rajoille pystytetyillä aidoilla.

"Ajattelemattomien tekojen seuraukset ovat usein vakavia”, huomauttaa vasemmistolainen europarlamentaarikko Merja Kyllönen (GUE/NGL) Hän muistuttaa, että nyt tapahtuu Gazan miehitetyillä alueilla palestiinalaisten kansanmurha. 

Israel on perustellut toimiansa sillä, että heidän tarkoituksenaan on tukahduttaa väitetysti väkivaltainen vastarinta ja estää laajemmat levottomuudet. Käytännössä ihmiset protestoivat kuitenkin syystä puolustaen omia ihmisoikeuksiaan vaatien samalla yleisiä perusoikeuksiaan toteutuviksi. Niitä ovat esimerkiksi mahdollisuus palata kotiin, minkä Israel jatkuvasti kieltää. 

Kyllösen mukaan EU:n pitää asettaa pakotteita Israelin suuntaan painostaakseen maata lopettamaan jatkuvan ihmisten tappamisen.

"Tuhannet ja taas tuhannet ovat menettäneet henkensä tai vammautuneet vakavasti erilaisissa iskuissa. Vähintä mitä EU voi tehdä, on jäädyttää ja hyllyttää EU–Israel-assosiaatiosopimus ja pitää omalta osaltaan huolta, että kansainvälinen yhteisö suojelee myös palestiinalaisia.”

Europarlamentaarikko painottaa, että ihmisten tappaminen ei ole ratkaisu, joilla maiden ja kansojen väliset kiistat ratkaistaan. Lisäksi hän muistuttaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätöksellä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ollleen kauaskantoisia vaikutuksia, jotka tämä joko tiesi päätöstä tehdessään eikä välittänyt asiasta tai pahimmillaan ei edes käsittänyt tekojensa vaikutusta.

"Ratkaisulla hän kuitenkin antoi laillisen tuen Israelin harjoittamalle apartheid-politiikalle. Trump polki jalkoihinsa ajatuksen kahden valtion rauhanomaisesta ratkaisusta", Kyllönen arvioi.

Kyllösestä on surullista havaita, että yksi maailman johtajista voi olla välinpitämätön kansainvälisen lain noudattamisen, YK:n peruskirjan ja YK:n turvaneuvoston päätöslauselmien suhteen.

“Lopputuloksena välinpitämättömyydestä on silmitön verenvuodatus ja ihmishenkien menetys.”

ILMOITUS