1. Kissa

"Eläimenä oleminen" tapahtuu luonnonmukaisesti etenevän "evoluutiovyöryn" mukaisesti.

Seuraamalla pikkukissamme elämää olen oppinut joka päivä uutta luonnon ja evoluution ihmeellisyydestä.

Pikkukissamme nappasi muutama päivä sitten pöydältäni punaisen kynän, vei sen löytämäänsä koloon kirjahyllyn taakse ja palasi hetken päästä (ilman kynää) takaisin pöydälleni istumaan.

Minulla on pöydälläni aina monta eri näköistä kynää ja käytän niitä kaikkia.

*

Sytytän joka aamu koivuhalot uunissamme lämmittääkseni tätä rakennusta.

Pikkukissamme herättää tuota ennen minut raaputtamalla makuuhuoneen ovea ja tulee sen jälkeen perässäni tulentekopaikkaan.

Hän alkaa ensimmäiseksi loikoilemaan lattialla.

Tulta tehdessäni käytän sytykkeenä haloista irti repimiäni tuohia.

Kun laitoin viimeksi tulta uuniin, kissamme nappasi lattialta tuohenpalan ja katosi johonkin.

Löysin kissan tuohipalan kanssa piilossa sängyn alla toisessa päässä taloa.

*

Kissamme on vähän alle puolen vuoden ikäinen tyttökissa. Häneltä irtosi muutama päivä sitten pari maitohammasta, mutta niiden tilalle kasvaa uudet hampaat.

Kissamme näyttää saaneen nyt pentuja ja kuljettelee niitä piiloon. Se on "sisäänrakennettu" ominaisuus.

Sitä vastoin mytologinen eläin, tämä "ihmisapina" on vieraantunut vastaavista "sisäänrakennetuista" ominaisuuksista.

Siitä aiheutuu elollista luontoa tuhoava "kiero luontosuhde", mikä uhkaa johtaa koko "ihmiskunnan" tuhoon.

Myös modernien rakennusten homeongelmat todistavat luonnosta vieraantumisesta.

*

Luontotutkija biologi Jussi Viitala julistaa koluminssaan "Vapaa tahto, mitä se on?" (yle.fi/tiede 21.1.2017) eksistentialismin kuolemaa ja loppua.

Mutta Jean-Paul Sartren hiljentämisen jälkeen meitä ohjaisi "järki", "tiede" ja "tieto" sekä ihmismassojen yhtenäistämiseen kasvattava uusnationalistinen populismi.

"Metatietoon" uskominen johtaa "faktaolemisen harhaan".

*

Nyt jännitetään sitä, mihin tämä uusin "kehitys ja edistys" seuraavaksi johtaa.

Yhdysvallat sai 20.1.2017 presidentiksi taas kerran "aitoamerikkalaisen johtajan". Hän näyttää omalta osaltaan uutta suuntaa maapallolle.

Saksan Koblenzissa on päätetty pitää "Trumpin siivellä" eurooppalaisten valtioiden kokous "vanhan oikean yhteiskuntajärjestyksen palauttamiseksi" Eurooppaan.

Siinä on huomisen eräs uusi suunta.

*

Trumpin vastainen "räksytys" jatkuu maapallonlaajuisesti mediassa päivästä toiseen koska hän horjuttaa kapitalistista järjestelmää (pörssejä ja arvopapereita) ja poliittista järjestelmää (tehtyjä valtioiden poliittisia sopimuksia jne.) eli "heiluttaa yhteiskuntavakautta".

Mitään "systeemivakautta" ei ole kuitenkaan ollut koskaan edes olemassa. Tuo ajatus on pelkkä mielikuvituksen ja propagandan tuote.

"Vakaus" ei kuulu nykyiseen uusliberalistiseen kapitalistis-porvarilliseen maailmaan.

 

2. Mikrobivaurio

Eteläpohjalaista "maahenkistä sielunmaisemaa" ja protestanttista yrittäjyyttä palvova maatalouskulttuurinen Suur-Kauhava päätti lopettaa 2016 kaikki kyläkoulut.

Esimerkiksi itäuusmaalainen Loviisan suurkunta päätti säilyttää kaikki kyläkoulunsa.

*

Kauhavalla vanhojen koulujen tilalle luvattiin rakentaa kokonaan uusia "suuri ja komeita" koulurakennuksia.

Etelä-Pohjanmaalla ihan kaikki on aina "komiaa".

Kauhavalla (Härmä ja Kauhava) ilmestyy jopa paikallislehti nimeltä "Komiat".

Kyläkoulujen lopettaminen oli kuitenkin ihmisten kannalta kaikkea muuta kuin "komiaa".

*

Koko Suomi on suurkuntauudistuksen edetessä täyttynyt purettavista julkisista rakennuksista. Niiden purkaminen "maksaa yhteiskunnalle maltaita" mutta työllistää purkufirmoja ja täyttää "harmaita puoluekassoja".

*

Kun tulimme entiselle Kirkonkylä-Kauhavalle 2011, Kauhava oli täynnä puolimätiä hylättyjä taloja.

Viime vuosina täällä on hylätty lisää vanhoja (julkisia) rakennuksia (kunnantalo, koulukeskus jne.) ja alettu myös purkamaan niitä.

Takseilla ja purkufirmoilla on nyt koko Suomessa kulta-ajat.

*

Päätös vanhojen kyläkoulujen lopettamisesta satutti suuresti kauhavalaisia koska "paikallisen valtaeliitin kalikka" iski kylien sosiaaliseen ja kulttuuriseen elämään.

Komiat-lehden pääkirjoituksessa luki 25.5.2016 "Ensin tutkinta, sitten toimintaa". Mutta koko homma oli kylläkin "hutkimista".

Ennen uusiin kouluihin pääsyä koululaiset joutuvat käymään vuosia koulua isossa vanhassa äskettäin peruskorjatussa koulussa.

*

Keskustapuolueen nuori kauhavalainen kansanedustaja Antti Kurvinen vetäisi kurvinsa suoraksi kirjoittamalla ilmaislehti Aviisiin 2.6.2016 ("Eduskunnan käytäviltä"), että "Terveelliset rakennukset ykkössijalle". Kirjoitus liittyi homekouluihin.

Kirjoituksensa lopussa oikeustiedettä opiskeleva Kurvinen toteaa: "Myös laskentamenetelmät kaipaavat kehittämistä, jotta "SAADUT TULOKSET VASTAAVAT TODELLISUUTTA".

*

Kurvisen tulisi mietiskellä mielestäni enemmän esimerkiksi "minimi- ja maksimiolemisen" eroja sekä ihmisen kuvitteellisen "mega- ja metatietämisen" merkitystä sen sijasta, että hän harhauttaa kansaa omalla "rakennushomeneroudella".

*

Rakennuksen ulkoseinä elää ja hengittää eri tavoin vaihtuvissa olosuhteissa (talvi-kesä, lämmin-kylmä, kuiva-kostea, tuuli-tyyni).

Moderniin monikerrokselliseen sisärakenteeseen sisältyy lämpö- ja kosteuseristyksiä (vuorivillaa ja höytysulkuja) sekä tuuletusrako kosteuden rakennuksesta ulos johtamiseksi.

Tuosta rakenteesta on olemassa "teoreettisia (matemaattisia laskelmia) käyriä", jotka liittyvät ulkoseinän sisällä tapahtuvan kosteuden tiivistymiskohdan osoittamiseen.

Kosteuden tiivistymistä ei kuitenkaan tapahdu käytännon olosuhteissa tuon laskelman mukaisesti. Mutta tuota matemaattista laskelmaa ei voi tehdä koskaan "vedenpitäväksi".

*

Jos kosteus tiivistyy seinän sisällä "villisti" ja rakennuksessa havaitaan homeongelma, vika on aivan muussa kuin laskentamenetelmässä.

Vikaa on ihmisen korvien välissä eli kierossa luontosuhteessa.

*

Ihminen vain kuvittelee voivansa ratkaista ilmakehän (ulkotila) ja rakennuksen sisätilan välisen suhteen "toimivaksi" (funktionaaliseksi) "tieteellä ja tietämisellä" ja "vallankäytöllä" periaatteella "tieto on valtaa".

Puoluepoliitikot uskottelevat meille voivansa hallita jopa "yhteiskuntakehitystä".

Luonto ja ihminen eivät kuitenkaan toimi yksinkertaisesti vaan äärimmäisen monimutkaisesti. Niin moninaisella tavalla, että ihminen ei voi päästä ikinä selvyyteen kaikesta tapahtuvasta.

*

Myös uudet koulut ovat heti valmistuessaan huomisen homekouluja, koska niiden rakennustekniikka (monikerroksellinen ulkoseinärakenne) on täysin sama kuin on nykyisissä "moderneissa" hometaloissa.

Uusien suurkoulujen rakentaminen tulee rutiköyhälle Suomelle aivan liian kalliiksi. Uusien koulujen rakentamiseen käytetään valtavat määrät verovaroja.

Osa noista rahoista valuu (samalla tavalla kuin purkutöiden urakoista) puoluekassoihin.

Mytologisen eläimen (ihmisen) vallankäyttöyhteisöt toimivat ahneina.

Puoluekassoihin "pimeästi kerätyillä" rahoilla rahoitetaan päättäjien vaalikampanjoita (kuntavaalit, maakuntavaalit ja eduskuntavaalit).

*

Muotiin on tullut rakentaa kouluja myös hirrestä.

Tämä ratkaisu on oikean suuntainen, koska massiivinen hirsiseinä toimii luonnonmukaisesti.

Esimerkiksi Vanha Porvoo on rakennettu valtaosin hirrestä, tiilen käyttö tuotiin aikoinaan Suomenlinnasta Helsingistä Porvooseen.

Esimerkiksi Maija Kairamo on kirjoittanut Arkkitehtilehteen hyvän kirjoituksen vanhasta "luoonnonmukaisesta rakentamisesta". Siihen ei kuulu moderni koneellinen ilmastointi.

Ja lumikin kasataan "luonnonmukaisessa taajamassa" talvella lapiolla puutalojen luonnonkivisokkeleita vasten lämpöeristykseksi.

*

"Kosteus- ja sisäilmaongelma", "kosteudenhallinta", "mikrobivaurio".

Hometalojen yhteydessä käytetty moderni puhe ja kieli paljastaa sen, että ihminen kuvittelee "tietävänsä" ja uskoo pystyvänsä "hallitsemaan" kaikkea maailmassa olemista.

Mutta ihminen ei "tiedä" eikä "hallitse" mitään. Ihminen vain kuvittelee "tietävänsä ja hallitsevansa".

*

Homesienet, hiivat ja bakteerit lisääntyvät rakennuksen sisällä (kosteissa paikoissa) ja leviävät rakennuksessa eri "väyliä" pitkin rakennuksen huoneisiin.

Ja aiheuttavat sen jälkeen rakennusta käyttävissä ihmisissä "terveyshaittoja" kuten "hengitysoireita", "tulehduksia" ja "astmaa".

*

Hometalosairauksiin liittyvissä lääketieteellisissä tutkimuksissa tunnustetaan avoimesti, että tieteellinen tutkimus ei ole pystynyt tuottamaan "tietoa" homesairauksista. Tepsiviä lääketieteellisiä keinoja hometalosairausten hoitamiseen ei ole olemassa.

Toiseksi rakennussuunnittelijat ovat tunnustaneet, ettei heillä ole "tietoa" uudesta terveellisemmästä ulkoseinärakenteesta, jossa ei syntyisi "kosteus- ja terveysongelmia" eli ristiriitaa ihmisen rakentaman rakenteen (sisätilan, ulkoseinän) ja elollisen luonnon (ja maapallon ilmakehän) välille.

Homeongelman ydin on virheellinen "tietouskoinen olemassaolokäsitys" ja kiero luontosuhde.

*

Taiteen kohdalla on jo tunnustettu, että "taiteen ymmärtämisen" sijasta pitää puhua "taiteen kokemisesta".

Pitää kuitenkin odotella vielä jonkin aikaa ennen kuin ihminen tunnusta myös sen, ettei ihminen myöskään "tiedä" eikä "hallitse".

*

Rakennus on filosofian eri pääsuuntausten, eksistentilalismin, loogis-analyyttisen ja marxilaisen suuntauksen kannalta mielenkiintoinen tarkastelukohde.

Siinä "kaikki liittyy kaikkeen", rakennuksen kaikki "osat, alueet ja ilmiöt" muodostavat siinä kokonaisuuden.

Samalla tavalla on filosofiassa, siinäkin kaikki liittyy kaikkeen.

*

Rakennus liittyy aina jonkin "inhimillisen olemisen ytimeen", asumisen kohdalla "kodin tuntuun".

Rakennus on materiaaleja, tiloja (avaruutta) ja valoa sekä värejä.

Rakennuksen kantavat rakenteet kannattavat rakennuksen osia (statiikka), rakennuksen joitakin osia pidetään myös "kauniina" (estetiikka).

*

Arkkitehtuuri liittyy "henkisenä ihmisenä olemisen", "inhimilliseen olemiseen".

Antiikin kreikkalaisten arkkitehtuuri heijasti "inhimillisessä olemisessa" jumaluutta.

Moderni nykyarkkitehtuuri heijastaa sitä vastoin "tietotahtoa" sekä "hyödyn irtiottoa" sekä teollis-kapitalistisen aikakauden "muotia ja tyyliä".

Tämä merkitsee samalla luonnosta vieraantumista. Modernin arkkitehtuurin perusta on yksipuolisesti maallinen ja materialistinen.

*

Moderni arkkitehtuuri todistaa modernin ihmisen epäonnistumisesta.

*

Maapallo näyttää avaruudesta (sen mustaa taustaa vasten) siniseltä pallolta. Maapalloon sisältyy ilmakehä ja sen yhteydessä on kehittynyt evoluutiossa elollinen luonto ja oleminen.

Rakennukset ja rakennetut alueet (kuten kaupungit) on rakennettu maapallon pinnalle maan tasoon.

Tuo rakennettu kulttuurimiljöö (talot ja taajamat liikkumisverkkoineen) elää vuorovaikutuksessa maapallon ilmakehän kanssa. Hometalo todistaa siitä, ettei ihminen piittaa tuosta evoluutioon sisältyvästä vuorovaikutuksesta.

Hometalo todistaa luonnottomasta "megatietämisen maailmassa olemisesta".

*

Ihminen pyrkinyt irtaantumaan muusta elollisesta luonnosta "luomakunnan kruunuksi".

Se ei voi kuitenkaan onnistua.

Luontoa tulee pelkästään seurata.

ILMOITUS