Kissan ja ihmisen välinen suhde on arvoitus. 

Ihmisen ei pidä kuvitella, että kissa voi olla edes hetken "samalla aallonpituudella" kuin ihminen. 

Nuori musta kissamme "Pikku-Pörri" havaitsee minut ihmisen eläimenä (hänenä) joka ei ota kissaa syliin. Ja jos koitan halata Pörriä, kissamme ravistelee heti itsensä irti kuin lausahtaen "häivy siitä". 

Kissojen maailmaan (ja vuorovaikutukseen) ei sisälly kuvittelemista eikä tunteilua. Kissa vain pysähtyy kyyryssä lähelle toista kyyryssä olevaa kisaa ja katsoo silmillään tyhjää. 

Ja välimatka toiseen kissaan pitää olla aina riittävän suuri.     

*

Yleisradion uutiset Suomesta ovat "höyrypäisiä" ja maailman uutisiinkin suhtaudutaan nykyisin kuin viihteeseen. 

Vaikka ihmiset eivät ole tienneet kuitenkaan koskaan mikä on "todellista ja tosi" uusin "julkinen uutisointi" on hyvin huolestuttava. 

*

Ihmisen ei pidä uskoa "tietämiskykyynsä" eikä selittää ilmiöitä yksityiskohtiin tuijottamalla koska ihminen osaa vain kuvitella kaikenlaista, toiseksi ilmiöihin liittyviä detaljeja on koko ajan läsnä miljoonia.  

Nyt pitää yrittää nähdä monoliittina möykkynä koko "tämä kokonaisuus", koko "tämän aikakautemme suuri muutosaalto".

Pitää nähdä tämä maapallon struktuuri kokonaisuudessaan kulttuuris-myyttisenä tarinana. 

Koko tämä massiivinen sininen pallo pikimustassa avaruudessa.

*

Pitää uskaltaa kurkistaa jokaisen "sanovan sisimpään". Myös minun itseni sisimpään. 

Olenko minä (niin kutsuttu "Jukka Paaso") "lintu vai kala" (vai molempia yhtä aikaa), esimerkiksi samalla kertaa eksistentialisti, aidattuja valtioita tiukasti vihaava anarkisti,  jälkistrukturalisti ja "taidetta ainoastaan itselleen olemassa" tekevä ja ymmärtävä? 

*

Tämä "tieto ja tekniikka"- sekä jatkuva pullistelevalle rahalle haiseva "uusiutuminen on valtaa"-aikakausi on ihmisen muodostamien yhteisöjen välisten monimutkaisten suhteiden kulttuuris-struktuurinen kokonaisuus josta ei pääse selvyyteen. 

Ihmisen puhe on muuttumassa yhä sekopäisemmäksi, huomenna puhutaan esimerkiksi vainoharhaisista "hybridisuurlähettiläistä", pietarilaisista "tekoälyilotytöistä" ja lapualaisista "tekoälykörteistä". 

Mitähän niiltä kyselisi? Esimerkiksi "oletko luulosairas pöljäpäävaltapeluri", "otatko suihin", "uskotko körttinä myös omaan älyälyttömyyteen?"

*

Aikakaudessamme näkyy päällimmäisenä länsimaisen maailman puolen vuosituhannen aikaisen kulttuurisen ja myyttisen rakenteen uusiutumisen uusin vaihe, johon on sisältynyt "kaiken kattava tietovaltaistuminen", teknistyminen ja koneellistuminen, teollinen kapitalismi (jatkuva rahan ja voiton tavoittelu ja kuminauhamaisesti sinne tänne liikahteleva talous) ja maapallon laajuinen tavaratulva sekä luonnonvarojen rajaton riistäminen. 

"Kansanaatteen" ja "teollisen konekulttuurin" yhdistelmä on aiheuttanut yhtä ja samaa maailmansotaa jo toistasataa vuotta. Maapallon muu elollinen luonto ei tule antamaan tätä ikinä ihmislajille anteeksi. 

*

Tätä jatkuvien maailmansotien aikakautta muokkaa nyt parhaillaan maapallon laajuinen taloussota.

Reviireihinsä sulkeutuneet ihmisyhteisöt seisovat siinä ihmisen aiheuttamien väkivaltatekojen massiivisen purkautumisuhan pelossa koko ajan varpaillaan täydessä paniikissa. 

Ja taloussodat aiheuttavat aiempaa nopeampaa liikehdintää kohti uusia massiivisia väkivaltatekoja. Väkivaltainen ihminen on maapallon eläinkunnan isoin ongelma.  

*

Kiina on aloittanut taloussotansa vaatimattomalla kolmella miljardilla dollarilla. 

 Mutta Kiinan ja Pohjois-Korean tuleva valtapeli pysyy vielä hetken arvoituksena.

"Varmaa" on tässäkin maapallon tulehtuneessa kohteessa se, että ihminen ei osaa ylläpitää rauhaa. 

*

Israelin juutalaisvaltio on perustettu vuonna 1948. Tuota ennen, tuolloin ja tuon jälkeen kyseinen alue on ollut räjähdysaltis pesäke. 

Israelin kysymys on puhuttanut kansainvälisesti hyvin pitkään. Esiin tulleet erimielisyydet juontavat eniten kulttuurieroihin ja Israelin alueeseen liittyviin uskonnollisiin myytteihin. Alueella vaikuttaa päällimmäisenä juutalaisuus, kristillisyys sekä islamilaisuus. 

Viimeksi Israelin poliittinen tilanne tulehtui kun USA:n uusi presidentti Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. 

USA:n "perussuomalainen" Trump unohti tuolloin tahallaan palestiinalaiset.      

*

Kun kymmenet tuhannet palestiinalaiset osoittivat äskettäin mieltään Gazan ja Israelin rajalla Israelin sotajoukot avasivat tappavilla aseillaan tulen palestiinalaisia mielenosoittajia vastaan. 

Ainakin 15 palestiinalaista kuoli ja satoja loukkaantui. 

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui heti tuon jälkeen hätäistuntoon mutta ei saanut tehtyä YK:n vanhanaikaisen organisaation takia päätöstä Israelin väkivaltaiskun tuomitsemiseksi (tällä kertaa Yhdysvaltojen esityksestä). 

Palestiinalaiset aikovat järjestää Israelissa useita viikkoja vastaavia joukkomielenosoituksia.  

*

Ihmiskunnan käytössä täytyy olla seuraavaksi organisaatio, joka pystyy käyttämään väkivallan käytön estämiseksi "konkreettista valtaa" sekä taloudellista ja poliittista valtaa kaikkien hyvinvoinnin hyväksi sekä oikeudenmukaisuuden toteuttamiseksi.  

*

Viimeksi kokonaisia kansoja on joutunut lähtemään liikkeelle asuinpaikoistaan, koska teollinen konekulttuuri on vahingoittanut verisesti maapallon elollista luontoa ja ilmakehää. 

Ihmistä ei kiusaa nyt ainoastaan konkreettisen väkivallan jatkuva purkautuminen.    

Onneksi viimeksi eletyn uusliberalistisen kapitalismin kausi (noin 1980-2010) on hajoamassa. 

Eniten pelottaa nyt taloussodassa se kun kommunistinen Kiina ärähtää.

*

Talousmaailmansota on ollut jo pidempään käynnissä. 

*

Maapallon elollisen luonnon hälyyttävä tila sekä ilmastonmuutoksen ihmiskuntaa järkyttävät seuraukset ovat tulevat näkyviin joka päivä terävämmin. 

Keski-Euroopan lintukanta on romahtamassa (yle.fi 21.3.2018).

Pakkanen jäädytti kymmeniä haikaroita Bulgariassa (yle.fi 21.3.2018).

Luonnon monimuotoisuus kaventuu hälyttävästi (yle.fi 23.3.2018) mutta monitoimikoneet jyrisevät siitä huolimatta kovaäänisesti keskellä metsää. 

Kokemäenjoen simpukkakuolemat ihmetyttävät tutkijoita (yle.fi 28.3.2018).

*

Mutta Lapua ja Härmä säilyy "susivapaana alueena". Ikuisesti. 

Eikä konehullut lue uutisia, joissa kerrotaan robottiautojen aiheuttamista kuolemista ("Kuljettaja kuoli kun automaattiohjattu Tesla törmäsi betoniesteeseen Yhdysvalloissa, jo toinen vakava robottiautoturma viikon sisällä", yle.fi 1.4.2018).  

*

Ihmisen ja luonnon suhde on nyt äärimmäisen ristiriitainen, koska ihminen on kuvitellut itsestään järkiviisautta ja vallankäytöllistä mahtavuutta. 

Mutta kykyä tietää ja "tieto on valtaa - luonnon hallitsemista" ei ole ollut ihmisellä koskaan.  

Ihminen on pohjimmiltaan raaka traumaattinen eläin. 

*

Lakeuden seutuun kuuluvalla Lappajärvellä (vanhalla lappalaisalueella) on saarimainen alue nimeltä Kärnä. Sillä on asunut nahkapukuisia ja kaskeamista harjoittaneita ns. "lappalaisia".  

Vuoden 2015 eduskuntavaalissa varasijalle päässyt Mikko Kärnä (keskusta) nousi jokin aika sitten eduskuntaan kansanedustajaksi Paavo Väyrysen sijalle. 

Mikko Kärnä toimi Enontekiössä (Enontekiö on "suomalaiskansallisen kattovallan" itse itselleen kaappaa saamelaisaluetta) kunnanjohtajana vuodesta 2012 saakka. 

*

Katalonian ystäviin kuuluva Mikko Kärnä sai aikaisemmin keskustan eduskuntaryhmässä ankaria moitteita Espanjan kansallisvaltion katalonialaisvähemmistön ymmärtämisestä. 

Kärnän Katalonia.puheet tulkittiin omassa puolueessa "yksinpuheluksi". Nationalistisen Suomen keskustapuoluehan puolustaa nationalistista Espanjaa, ei kapinoivaa Kataloniaa.  

*

Mikko Kärnä oli viimeksi vastanottamassa Katalonian ystäviin kuuluvana henkilönä Suomen eduskunnan vieraaksi maanpaossa elävää Katalonian johtajaa Puigdemontia.      

Keskustapuolue määräsi äskettäin Kärnän kansanedustaja Antti Kurvisen (keskuta) avuksi susijahti-yleisötilaisuuteen (Antti Isontalon eli Storgårdin väkivaltateoista tunnettuun) maatalousvaltaiseen Alahärmään (tästä oli Aviisissa 29.3.2018 uutinen 

"Susihuolet saivat väen liikkeelle Härmässä"). 

Härmän naapurissa Kauhavalla kiljutaan pakolaisille korvat tukossa: "KAUHAVALAASET SANOO EI". 

Viimeksi pakolaisvirta litkutti Torniosta Kauhavan Jyhään asti.

*

Elollisen luonnon tuntevat suojelevat myös susia. Se on samalla hyvin konkreettista. 

Sille susien suojelijat eivät voi kuitenkaan mitään, että ihmislajilla on vahva taipumus kuvitella uhkakuvia "todeksi". 

Susi toimii ja hiipii nyt vanhojen äijien päässä uhkakuvana.

*

Kansan vaaliääniä halpahintaisesti kosiskeleva, lakia yliopistossa opiskellut Antti Kurvinen on tehnyt eduskunnassa lakialoitteen, minkä mukaan suden saa ampua "pakkotilanteessa omalla reviirillä" ilman kaatolupaa. 

Siitä vaan sutta aseella päähän.     

Tässä on mainio esimerkki puoluepoliittisesta valtapelitaktikoinnista. Ja siitä kuinka aina ja kaikessa oikeassa oleva puolue pakottaa (muodollisesti) kansaa edustavan puoluepoliitikon tekemästä "väärästä kulkusuunnasta (erehdyksestä) kulkemaan kohti "oman puolueen valtapelihommia". 

Mikko Kärnän eduskuntavaalissa saamat äänet ovat "puolueen valtapeliomaisuutta".   

Ja kansalle valtaeliitti sanoo "turpa kiinni".

*

Keskustapuolue ahdistelee suomalais-nationalistisen kattovallan edustajana kulttuurisia vähemmistöjä kuten katalaaneja sekä Suomen saamelaisia ja ahvenanmaalaisia. 

Keskustankin suurin huoli on nyt pelko siitä, että seuraavaksi EU määrää myös Suomen valtion ottamaan vastaan kymmeniä tuhansia pakolaisia. Tai vaihtoehtona EU pakottaa Suomen valtion rahoittamaan pakolaistoimintaa muissa maissa (vrt. Unkarin rasismi ja piikkilankapolitiikka). 

Tästä huomisen politiikasta on käyty unionissa jo pitkään kuumia neuvotteluja. 

Suomikaan ei saa päättää itse jatkossa pakolaisasioitakaan. 

*

"Susipelko korvien välissä" merkitsee pakolaispelkoa (sotapakolaisuus ja ympäristöpakolaisuus kasvaa koko ajan lakeuden kansan mielikuvissa). 

Seuraavasta "pakolaismassojen hyökyaallosta" tulee aiempaa isompi. 

Ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset pannaan vasta tuolloin konkreettiseen täytäntöön.  

Lapualais-härmänmaalais-kauhavalainen "sekasikiöpakolaisvaltapeli" loppuu vasta kuin ylikansallinen valta jyrää pakolaiskysymyksessä alleen nationalistisen vallan ja valtion kuten Suomen.

Perussuomalaisuus on perseestä. 

Suomen valtio on ja pysyy pikkunappulana maailmanlaajuisessa valtapelissä. 

*

Teollisen kapitalismin teknosysteemi on jo vyörynyt kuolettavasti maapallon ekosysteemin päälle. 

Hyvä esimerkki tästä on se, että "Tyynenmeren jätepyörre" on paljon laajempi kuin tähän asti on kuviteltu (kts. yle.fi 26.3.2018). 

Tuo "meren kaatopaikka" on monta kertaa laajempi kuin on Ranskan valtion alue. 

*

Ihminen on nyt hyvin ahdistunut henkisesti. 

Paniikki on ottanut ihmisestä niskaotteen.  

Katseita on alettu siksi taas kerran kääntämään konkreettisista ilmiöistä ja tapahtumista ihmisen omaan sisäiseen sekavaan kuohuntaan. 

*

Ihminen kantaa koko elämänsä sisällän vahaa järkytystä itse siitä ymmärtämättä.

Ja tartuttaa joka päivällä kauhukatsellaan omaa sisäistä pelkoa muihin ihmisiin. 

Kauhu tarttuu nyt kauhuna meihin kaikkiin.   

*

Ihminen aistii ja ymmärtää nyt sen, ettei ihminen tunne itseään ja ettei ihminen voi olla tietävä ja hallitseva olento. 

Ihmisestä ei tullut nytkään kaiken tietävä ja kaiken hallitseva olento keskellä muuta elollista elämää ja luontoa. 

Ihminen ymmärtää epäonnistuneensa taas kerran. 

Eläköön dada, "itselleen olemisen kulttuuri ja myytistö".

Kun ihminen näkee suurten vaarojen vaanivan taas kerran koko ihmiskuntaa, hän sekoillen syöksähtelee sinne tänne ja etsii kuumeisesti selitystä käynnissä olevalle villille "sattumien vyörylle". 

Ihminen löytää siinä joka kerta itse itsensä julmana ja selvin päin humaltuneena sekopäisenä olentona.

*

Ihmisellä on taipumus kaivella noissa törttöilyissä (traumaattisuuden tunteen maan uumeniin ihmisen painamana alitajuntaisena ja "semioottisena" eläimenä) syyllistä epäonneensa eli etsiä syyllistä epäonnistumiseensa 

"mistä muusta ilmiöstä ja asiasta tahansa" mutta ei itse itsestä. 

*

Ihminen on alkanut viimeksi selittämään syytä epäonnistumiseensa Trumpin hitlerimäisestä pahuudesta, idän susista (hampaattomasta suurpetopolitiikasta, Pohjalainen 28.3.2018, Antti Kurvinen keskusta ja Reijo Hongisto siniset), Venäjä-vihasta ja venäläisten epäonnistumisesta, seksuaalisesta häirinnästä ja joidenkin sopimattomasta käytöksestä. 

*

"Susihuolet saivat väen liikkeelle Härmässä" (Aviisi 29.3.20218, lakeudenaviisi.fi). 

Mielikuva on nyt valtaa. 

Mutta ihminen ei ole päässyt taaskaan "asian ytimeen" eli ikiomaan itseensä. 

Ihmisellä on uskomaton taipumus kiertää omia konkreettisia traumoja ja ongelmia samalla tavalla kuin "kuin kissa kiertää kuumaa puuroa". 

Ihminen on "sekopäinen eläin", puhuva apina. 

*

Hädissään ihminen keksii mitä kummallisimpia olemisen ja toiminnan muotoja "pelastuakseen" omasta ahdistuksesta. 

*

Ihmiset ja eläimet voivat muodostaa "toimivan yhteiselämän", mutta ihmiset ja digitaaliset "älyrobotit" eivät voi. 

Jälkimmäinen malli (ihmisen ja "viisauskoneen" liitto) on tuomittu jo ennalta idiootin virittämäksi utopiaksi. 

*

Mutta ihminen "tahtoo kokeilla taas kerran mitä tahansa".   

Vaikka avun saantia "helvetin portilla".

*

Helsingin Sanomain mielipidesivulla (29.3.2018) filosofian suhteen ymmärtämätön (tyhmä idiootti, joka ei tiedä mitään hermeneutiikasta) filosofian tohtori (teknillisen korkeakoulun diplomi-insinööri) Janne M. Korhonen (Aalto yliopiston tutkija) kirjoittaa, että 

"Teköäly TIETÄÄ (tekstisuurennos JP) pian tarkasti, miten sinuun vaikutetaan" ja että "Se, joka hallitsee TIETOVIRTAA (tekstisuurennos JP). hallitsee mielipiteitä".   

Mitään yhtä ymmärtämätöntä ei voi keksiä.

*

Taiteesta ja arkkitehtuuria kiinnostuneiden pitää harjoitella nyt tekemään uudenlaisia havaintoja uusimman postmodernin atk-pohjaisen elokuvan sekä uusimman atk-avusteisen arkkitehtuurin maailmasta.  

*

On idioottimaista uutisoida sensaationa myös humanoidirobotti Sophiasta, joka pitää puhetta YK:n konferenssissa. 

Kone ei voi synnyttää mitään inhimillistä kuten rauhaa. 

Sophialle on myönnetty vuonna 2017 valtion kansalaisuuskin (ks. yle.fi 26.3.2018).  

Sosiaalivaltion kriisikään (sote) ei ratkea koneuskotempuin. 

*

Kansallisvaltion rahat loppuvat koska kansainvälinen kapitalistinen rahabisnes jyrää säpäleiksi kansallisvaltiot. 

Ihmistyötä pidä yrittää korvata "älykoneiden" ja ihmisten yhteistoimintamalleilla. Pepper-humanoidirobottivillitys sammahtaa nopeasti sen jälkeen, kun koko sote-kokelilu on käynnistynyt (vrt. yle.fi 26.3.2018).  

*

Luonto kostaa nyt koko maapallon tahrineelle ihmislajille. 

*

Lukemattomilla maapallon ihmisillä on edessä ympäristöpakolaisen elämä. Kansalliset "elintasovaltiot" rakentavat samaan aikaan pikkilanka-aitoja rajoillensa. 

Väkivaltaiset aseelliset sodat sekä verettömät taloussodat laajenevat. 

Horisontissa häämöttää talousromahdus? 

"Yhteisöpalvelimet" Facebook, Google ja Twitter ovat kieltäneet kryptavaluutan mainostamisen koska ne "haluavat suojella ihmisiä".  

Kaikki etenee sattuman vyörynä "mustana valuna". 

Kukaan ei voi tietää ennalta miten musta väri valuu valkoisella pinnalla.  

*

Ihminen ei voi pysäyttää ilmastonmuutosta eikä torjua käynnissä olevien ongelmallisten prosessien seurauksia. 

Ihminen ei voi myöskään "tietää" mistä kaikesta nyt tapahtuvat muutokset johtuvat. 

Ihminen elää nyt "sattumanvalun keskellä".

*

Tutkijoiden puhe, minkä mukaan lintukannan romahtamiseen on vaikuttanut joku yksittäinen ilmiö (esimerkiksi hyönteisten väheneminen tehomaatalouden takia) on pelkkää "tieto on valtaa" -uskottelua. 

Mutta tuonkin puheen jälkeen ihmisten toivotaan jäävän kuvittelemaan, että "kaikki on hallinnassa". Mutta ihminen ei ole luonnon herra.

*

Evoluutiossa kaikki on liittynyt kaikkeen. Evoluutiosssa ihminenkin on ollut jossain vaiheessa hyönteisiä syövä lintu. 

Mutta kaiken koneellistamisen ja "otsoniaukon ja ilmakehän repeytymisen" jälkeen "mikään ei ole liittynyt enää mihinkään luonnolliseen".

*

Myös ihminen voi kuolla sukupuuttoon.

Mutta ensimmäiseksi ihmislajin yhteiskunnat putoavat "syvään kuoppaan".

*

Saksan kansallisvaltion sisäpolitiikka pani äskettäin Merkelin puoleksi vuodeksi polvilleen. Seuraavaksi makaa maassa kansallisvaltion sisäpolitiikan takia Ranska. 

EU on enää hetken entisensä. 

Unionin täytyy olla muuttumassa liittovaltion suuntaan saadakseen Euroopalle valtaa.  

*

Täällä Suomessa "hämäräpelipolitikointi" lisääntyy ja valtion kansainvälinen velka kasvaa. Suomen rakennemuutos etenee takkuillen.

Seinäjokilaisessa Ilkassa oli yhteiskuntamme yleistä nykytilannetta hyvin kuvaava mielipidekirjoitus "Tuleva sote-malli", sen oli kirjoittanut nimimerkki "sekarotuinen seireeni" (mielipide lyhyesti, Ilkka 22.3.2018).

*

Valtapelien pohjalla on eriytyneitä funktioita. 

Kun toiminnot (sinällään) ja funktioiden väliset suhteet muuttuvat koko yhteiskunta muuttuu. 

Filosofi Michel Foucault havaitsi, että 1700-luvun valistuksen jälkeen myös arkkitehtuuri ja aluesuunnittelu otettiin tietoisesti yhteiskunnallisen valtapelin välineeksi. Hänen havaitsi myös sen, että yhteiskuntaan alkoi ilmestyä uudenlaisia rakennuksia kuten kouluja ja vankiloita. 

Rakennus on filosofinen kysymys, sillä rakennuksessa yhtyy kokonaisuudeksi lukemattomia ihmisenä olemiseen liittyviä seikkoja. Niihin kuuluvat esimerkiksi materiaalit, muodot, symbolit ja myytit.  

Nykyisinkin myös taide on kaapattu taloudellisen ja yhteiskunnallisen valtapelin välineeksi. Kaikista tärkein vallankäytön väline on kuitenkin tieto, koska nykyaikana ajatellaan, että "tieto on valtaa".  

*

Ihmettelin kauan sitten, mihin "vero" liittyy. Luin jostakin väitöskirjasta, että sen alkuperä liittyy ajatukseen "uhrata". Eli kun maksaa alueen vallankäyttäjälle osan tuloista saa vastineeksi "suohelua".

Miksi käteisen rahan käyttäminen korvataan nyt digitaalimaksamisella?  

Miksi pankit sulkevat nykyisin taajamissa konttoreitaan? Miksi pankit käyttävät nykyisin atk-konsultteja digitalisoinnin organisoimiseksi. Miksi pankit käyttävät vakuutusfirmoja vakuutusasioissa (esimerkiksi OP vakuutus oy)? 

Entä mitä tarkoittaa se kun vakuutusyhtiö markkinoi vakuutuksia "kaikkiin elämäntilanteisiin"?

Onko yksilön ihmisarvo siinä, että yksilö on kiltisti osa yhteiskunnallista ja kapitalististaloudellista systeemiä.  

Valtaeliitti jättää parhaillaan ihmistä kokonaisena kansana oman onnensa varaan. 

Usko ihmiseen on romahtanut totaalisesti. 

*

Mikä pankki on? Mikä on vakuutus? Mitä yhteiskunnassa toimivat (instituutioksi muuttuneet) elimet tarkoittavat?   

Miten tietokoneiden käyttö (kotitietokone, mobiililaite jne.) muuttaa arkea ja yhteiskuntaa? 

Murtaako talouspakotteiden käyttäminen parhaillaan uusliberalismin? 

Millaista talous- ja yhteiskuntamuutosta kohti ihmiskunta menee?    

Räjäyttääkö lukemattomien funktioiden samanaikainen muutos lopuksi koko yhteiskunnan säpäleiksi? 

Tehdäkseen nyt tilaa yhteiskuntien kokonaisvaltaisille uudistumisille?

*

Valistusta (kansaan suuntautunutta sivistämisaatetta) seuranneen Hegelin henkinationalismi merkitsee sitä, että ylintä valtaa käyttävä eliitti torjuu yksilön sekä nationalistiselle kansakunnalle alistetut "kulttuuriset vähemmistöt" (esimerkiksi katalonialaiset).

Hegelin henkinationalismi merkitsee myös sitä, että nationalistinen valtio-orgaani hyökkää jatkuvasti kansainvälisyyttä ja monikulttuurisuutta vastaan. 

Kansallisten valtio-orgaanien aika on jo ollut. Ihmiskunta on kulkenut jo hyvin pitkälle kohti uuttaa valtiollista ja globaalia valtapeliä. 

Lopettakaa kansallisvaltio ennen kuin se lopettaa koko ihmiskunnan.

*

Nationalistisen Espanjan vainoama Katalonian aluejohtaja Puigdemont tuli vierailulle Suomeen torstaiksi 22.3.2018 (eduskuntaan) ja perjantaiksi 23.3.2018 (Helsingin yliopistoon). 

Hänet kutsui Suomeen "Katalonian ystävät"-niminen ryhmittymä. Suomestakin löytyy katalaanien ystäviä. Useimmat Suomen kansanedustajista kieltäytyivät tuosta "kunniasta".   

*

Espanjalainen syyttäjä on pyytänyt mitätöimään Puigdemontin passin. Espanjalaisia nationalisteja ärsyttää se, että katalaanit voivat matkustella ulkomaille ja jatkaa nationalistisesta Espanjasta eroamiseen tähtäävää toimintaansa.

Espanjasta tuli Suomeen pidätysmääräys ja luovutuspyyntö (yle.fi uutiset 24.3.2018). Sunnuntaina 25.3.2018 uutisoitiin (yle.fi), että Puigdemont olisi pidätetty Saksassa. 

Pidätyksen tapahtui kun hän yritti päästä Tanskasta Saksaan. Pidättämisen taustasta ei ole ollut uutista, esimerkiksi siitä auttoiko Suomen poliisi Saksan poliisia pidätyksessä.   

Barcelonassa tuhannet osoittivat mieltään pidätyksen vuoksi, myös poliiseja loukkaantui väkivaltaisissa yhteenotoissa (yle,fi 25.2018). 

Myös Skotlannissa kuohuu, uutisten mukaan katalonialainen koulutusministeri Clara Ponsati aikoo ilmoittautua poliisille. Myös Posatista on Espanjan antama pidätysmääräys.   

Espanja antoi perjantaina 23.3.2018 kansainvälisen pidätysmääräyken yhteensä kolmestatoista Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajasta. 

Saksan okeuslaitos tutkii parhaillaan tapausta. 

Onko taas kerran syntymässä marttyyreja. Puigdemont viestitti Saksasta vankilasta, että "Meidän täytyy jatkaa samalla tiellä, puolustaa oikeuksiamme, jotka YK tunnustaa" (yle,fi 2.4.2018). Hän lisäsi tähän "väkivallattomasti ja sivistyneesti".

Kuuluuko kuitenkin kansan pystyttämien giljotiinien loksutus jo Espanjankin toreilta. 

*

Mikä on tämä "ajan henki"? 

Kansallisvaltioiden tämänhetkinen sisäpoliittinen muutos (USA:sta lähtien) todistaa siitä, että kansallisuusaate (nationalismi) on kriisissä. 

Ensin pelättiin "omien suojelemiseen" tähtäävien "perussuomalaisten" nousua valtaan, nyt pelätään kansallisten vähemmistökulttuurien irtiottoa "nationalistisesta kattovallasta" ja pelätään kansainvälisyyttä ja eksistentialistien "itselleen olemisen" yleistymistä. 

*

Tämän muutoksen taustalla on ylikansallisen valtapelin koveneminen (rahataloudessa ja yleisessä politiikassa).  

Edessä on uusia ja uusia taloussotia", joilla pyritään suojelemaan omaa reviiriä ja kansaa.

Kuolema kansallisvaltiolle. 

*

Ja digitekniikkaan perustuva tekoälykapitalismi sekä ympäristökriisi virittää tämän maapallon hirviöprosessin äärimmilleen. 

Kohta ehkä myös pamahtaa?

*

Puigdemontin vierailu Suomessa ja hänen pidättämisensä Saksassa "hegeliläisen nationalsimin kehdossa" avasi hetkessä näkyviin nationalismin ristiriitaisuudet ja kaksinaamaisuudet. 

Eurooppalaisten kansallisvaltioiden sisäpoliittiset jännitteet juontavat uusnationalismin nousuun. 

Ensin torjuttiin pakolaisia, nyt torjutaan uusnationalismin vastustajia? 

Onko kansainvälinen poliittinen valta astunut nyt lopullisesti nationalismin varpaille? 

Mureneeko nationalismivalta, nyt kun "kansakuntien kansalliset vähemmistöt" nousevat puhumaan ääneen?   

*

Nationalismiuskoon ja -myytistöön uinahtanut patavanhoillinen seinäjokilainen Ilkka jankuttaa Suomen kansan "yhdessä-yhtenäisyyttä" (kts. Ilkka ja Pohjalainen 28.3.2018). 

Vaikka suomalaisten identiteetti olisi kuin pommin jäljiltä. 

Suomalaiset ovat Ilkan mukaan "sittenkin samanlaisia" 

Ilkan mukaan "Kaupunkilaisnaisilla ja maaseudun miehillä on yhteistä" ja "Maakunta tärkeä identiteetin lähde Pohjanmaalla". 

Ilkan "väitteet" pohjautuvat kuitenkin "puolueelliseen kyselytutkimukseen". 

Ensimmäiseksi täytyy kysyä, mikä ihmeen  "Think tank e2" (ajatushautomo e2). Kun tämän tekee, toteaa että kyseisen "hautomon" taustalla on keskustapuolueenkin valta. 

Mutta porvarikin voi oppia ymmärtää maailmassa olemisen ilmiöitä. 

Kokoomuslainen vaikuttaja Anders Blom auttoi minua vuosikymmeniä sitten Turun Sanomain toimittajana (konjakkipaukun jälkeen) saamaan Ketosten lehteen uutisen jossa mainittiin, että Turussa täytyy aloittaa uusi yleiskaavakierros. 

Nyt Anders Blom kertoo väitöskirjassaan, että "Taloudellinen eliitti saa sisäpiiritietoja, lobbaa lait ja hallitsee Suomea" 

(kts. yle.fi 28.3.2018 sekä Helsingin Sanomat 29.3.2018).  

*

Nyt täytyy perustaa kiireesti ensimmäiset globaalipuolueet. 

Suomen piraattipuolueella on tähän hyvät lähtökohdat kun se puhuu vapaudesta. Mutta usko "tietotekniikkaan" ei tiedä piraateille hyvää. 

Sähköposti on jo murrettu ja palvelimista on tulossa maksullisia koneita. Ja saman tien päättyy "nettimaailman avoimuus". 

"Atk-sosiaalisuus" on epäeksistentialistista paskapuhetta.  

*

Kiinan kommunistinen puolue on terävöittänyt viimeksi profiiliaan. Mutta lännessä alkuperäinen marxilais-kommunistinen liike on vaihtunut nationalistien syleilyssä "porvarikommunismiksi" (vrt. "porvarillinen SDP"). 

Suomen kommunistien hajoaminen juontaa tähän samaan yhteiskunnan uusimpaan porvarillisoitumisen valtapeliin. Upouudet Mersut vain puuttuvat siitä.     

Onneksi Ranskasta löytyy elossa alkuperäinen marxilaisuus ja kommunismi.   

*

EU:n johto on neuvotellut Espanjan (nationalistisen kattovallan kanssa) Kataloniasta mutta julkisuudessa ei ole ollut siitä monipuolista uutisointia. 

Espanjan kautta virtaa pakolaisia Eurooppaan ja Espanjassa on tapahtunut yhteenottoja "alueen kattovallan" ja maassa ilman oleskelulupaa oleskelevien "ulkopuolisten" kanssa. 

Afrikkalaisten pakolaisten tietä pohjoiseen suljetaan nyt Välimeren jokaisella portilla. 

*

Luin ensimmäisen kerran Puigdemontin vierailusta Ylen nettisivulta 21.3.2018. Luin aiheesta myös Ilkasta (22.3.18) ja Keskisuomalaisesta (23.3.2018). 

Kun luin vastaavasta uutisesta Iltalehdestä mobiilipuhelimeni kuvaruutuun ilmestyi toistuvasti teksti "internet on pysäytetty". Miksi perussuomalaisuutta ei pysäytetä? 

Helsingin Sanomissa (pääkirjoitus 27.3.2018) suhtauduttiin nyt ensimmäisen kerran sovittelevasti Espanjan kattovallan ja Katalonian "umpisolmuun". 

*

Kapitalismiin ja yrittämiseen sitoutunut porvari väittää, että vasta nyt kun kaikkea tietoteknistetään ja digitalisoidaan, ollaan tekemässä perusteellisimmin "kaikkea hyvää". 

Mutta ei se niin ole. Käynnissä on täysin päinvastainen kehitys.  

*

Tähänastinen "tietotekninen kehitys" on vaihtumassa digitaalisesta kapitalismista kohti kaiken inhimillisen ja yksilöllisen murskaavaa tekoälykapitalismia. 

*

Tekoälykapitalismi ei ainoastaan typistä ihmisyksilöä bisnesateriaksi eli taloudellisen hyväksikäytön kohteeksi, minkä yhteydessä käytetään kaikessa hyväksi ihmislajin luonnollista taipumusta tehdä erehdyksiä ja älyttömyyksiä. 

Tekoälykapitalismi on kääntymässä "data-tiedonkäsittelyn ja tekniikan uusissa muodoissa" hirviönä koko ihmiskuntaa vastaan.

Siinä "pahan viestin viejinä" toimivat tekoälyrobotit

*

Meitä ei valvo ja vakoile nyt (joka hetki) ainoastaan näkyvät ja piileskelevät poliisit ja sosiaaliviranomaiset vaan myös koneelliset tekoälyrobotit.

Tekoälyrobotit työskentelevät tasatahtisesti sääliä tuntematta odottaen jokaista muutosta tiedossa (lähtökohtana modernin valvontayhteiskunnan JULKISET REKISTERIT) voidakseen havaita nopeimmin ihmisten toimintakentillä tapahtuneet muutokset ja voidakseen hyökätä myyntimiesarmeijoiden avulla entistä kiihkeämmin ihmisten kimppuun.  

*

Esimerkiksi 2020-teräväpiirtovaiheessa (TV) ei tehdä ainoastaan organisaatiomuutosta vaan myös uusia televisioalan työttömiä. 

Myös tuon rakennemuutoksen yhteydessä alkaa kukoistaa tekoälykapitalismi.

Meitä tarkkaillaan, valvotaan ja vakoillaan jo entistä laajemmin ja tehokkaammin. Ja rangaistaan yksilönä entistä kovemmin. 

Atk-tekoäly viimeistelee tämän fasistisen valvontavaltion.

*

Lukiessani mobiililaitepuhelimellani saksalaista sanomalehteä keskelle lehden uutista ilmestyi yllätyksekseni suomenkielinen teksti "tarvitko apua vesivahingon takia, ota meihin yhteyttä". 

Tuon tempun teki kansainvälisesti toimiva robottiautomaatti. 

Koska vesijohtomme oli jäätynyt muutamaa päivää tuota ennen, olin etsinyt vesivahingon jälkeen puhelimeni hakukoneella (google) vesivahinkoja korjaavia firmoja. 

Jokaista pienintämme liikettämme seurataan nyt maapallonlaajuisesti. Me olemme nyt pelkkää "kapitalismiruokaa".

*

Monet idiootit ovat soittaneet etelän aurinkorannalta räkäkännissä rahaliikkeeseen, saadakseen tililleen hetkessä tuhat euroa (bulvaanipankin korkeakorkoista lainaa). 

Jos ihastuu tyhjätaskuna kaupassa satoja euroja maksavaan vaateparteen sen voi maksaa nykyisin kassalla vaikka yhdellä eurolla. Tuon jälkeen kaupan ja rahaliikkeen yhteisbisnes johtaa siihen, että postilaatikkoosi putoilee silloin tällöin rahaliikkeen korkeasta korosta johtuvia laskuja. 

Maksoin viimeksi yhden kyseisen laskun mutta muutaman päivän päästä sain hämmästyksekseni kyseisestä ulkomaisesta pankista viestin: "Maksuvaatimus – – tulemme harkitsemaan OIKEUDELLISIA TOIMENPITEITÄ – – ulosotossa – – maksuhäiriömerkinnän".

*

Ihmiarvo mitataan nykykapitalismissa entistä selvemmin pelkässä rahassa. 

Eikä rahavalta lähetä koskaan mitään ilosta viestiä. 

Kapitalistinen bisnesmaailma toimii ikuisesti janoisena verenimijänä. Siihen kapitalistinen talousjärjestelmä perustuu. 

Pääasia kapitalismissa on rahallisen hyödyn irtiottaminen ja voitto (raha). 

*

Ihminen on pakotettu olemaan nykyaikana ihmiskoneena rahalle haisevan yhteiskuntakoneen sisällä ymmärtämättä kompleksisesta yhteiskunnasta enää mitään. 

*

Turusta Kauhavalle muuttoon (ensin kunnan pääkeskustaan vuokra-asuntoon Hanneksentielle) liittyi monta hankalaa seikkaa. 

Oli hoidettava eläkepaperit kuntoon, oli myytävä Lapinjärven mökki, oli neuvoteltava verottajan kanssa, käytävä vähän väliä pankissa jne. Kaikki voimani tuntuivat kuihtuvan niihin. 

Tämän lisäksi piti suorittaa monta muuta toimenpidettä ennen muuttoa, muuton aikana ja muuton jälkeen. 

Minusta tuntui siltä, että ihmisarvoni on nolla.  

Nykyinen yhteiskunta on aivan liian monimutkainen "kansalaisen" näkökulmasta. 

*

Ketä ja mitä varten tämä organisoitu yhteiskuntakone on?

Suomen perustuslain mukaan kansaa varten. Mutta tuo puhe on pelkkää höpinää.

*

Kun päätimme muuttaa Kauhavan Kantolan kylästä Kanta-Kauhavan keskustaan, tapahtui saman tyyppisesti. Atk-robotit rakentavat nyt vauhdilla fasistista valvontayhteiskuntaa. 

Olimme tässä "pehmeässä fasismissa" eli olosuhteiden diktatuutissa taas kerran käsittämättömien vaihtoehtojen edessä.   

*

Mobiililaitekännykkäni soi vähän väliä heti sen jälkeen kun olin jättänyt postiin muuttoilmoituksen (paperilomakkeella samalla kertaa postille ja maistraatille). 

Robotti kone neuvoo nykyisin minua kaikessa (minulta lupaa kysymättä) ja antaa minulle katkeamatta uusia tehtäviä niin paljon , ettei minulla riitä aikaa enää juuri mihinkään muuhun.

*

Muuttomme suuntautuu nyt tästä korpipaikasta Kanta-Kauhavan keskustan vuokra-asuntoon (asuntomme omistaa Suur-Kauhavan kunta). 

Robotti (seuraavaksi tekoälyrobotti) oli tehnyt myös kaikkensa saadakseen taskuni auki rahavallalle. Minulle on ehdotettu kännykkäviesteissä mm. vaihtamaan vakuutus- ja sähköyhtiötäni. Viestien lähettäjänä ja puhelinsoittajina toimivat eri yhtiöiden palkkaamat myyntitykit provision toivossa.   

Kaikki haisee nyt infotulvapyörremyrskylle ja rahalle. 

*

Seudullinen biojäteyhtiö on tiukannut minulta uutta biojätemaksua. Kansasta on tehty nyt syyllinen myös ympäristökriisiin. 

Puoluepoliittinen valtaeliitti uskottelee olevansa syytön myös ympäristökriisiin ja sotiin.

Mutta kuka on vielä niin idioottimaisen hölmö, että uskoo kansaa edustavan valtaeliitin tekevän pelkkää hyvää? 

Kaiken maailman eliittijohtokunnat johtavat meitä nyt pikavauhtia helvetin porteille.

*

Järkyttävintä tässä uusimmassa "villissä yhteiskuntavalussa" on se, että julkinen valta ja lainsäätäjä (virkamiehet ja puoluepoliitikot) toimivat käynnissä olevan valtapelin pääsuojelijoina. 

Usko koneisiin ja ikuisesti jatkuvaan talouskasvuun ei näytä hellittävän, päinvastoin. 

Porvaristomme uskoo, että valtio on nytkin pelastettavissa yksityisyrittäjyyttä tehostamalla ja myös atk-robottien ja uusimman tekoälytekniikan avulla.  

Entinen ihmisyksilö makaa nyt yhä useammin maassa kuolleena. 

*

Digitaalisesta kapitalismista ja tekoälykapitalismista on tullut yksilölle ja ihmisten pienryhmälle pahin valvoja, vakoilija ja häikäilemättömin riistäjä. 

Sitä vastaan taisteleminen tuottaa ennen näkemätöntä ahdistusta ja tuskaa jokaiselle vapaalle yksilölle.

*

Nationalismin organisaatioideologia alkoi muotoutua 1700-luvun lopulta Ranskan suuren vallankumouksen yhteydessä. Mutta kansallisuusaatteen tärkeimmäksi muokkaajaksi tuli 1800-luvun alussa saksalainen filosofi Friedrich Hegel. 

Hegelin ajattelussa kansallisvaltio muotoiltiin valtion eri funktioiden suhteen ennalta kaiken kattavaksi yhteiskunnalliseksi järjestelmäksi. Tuohon organisoimiseen vaikutti ajankohdan käsitys tieteestä ja taiteesta sekä käynnistynyt teollistuminen ja ihmisten liikkuminen suurina massoina junilla alueilta toisille.    

*

Kirjoitin sanomalehti Ilkkaan 24.3.2018 seuraavan mielipidekirjoituksen: 

"MAASEUTUVALTAINEN KULTTUURI ON MODERNIN NATIONALISMIN VASTAINEN

Kaupungistunut teollinen yhdyskunta toimii abstraktien juridisten ja teknisten järjestelyjen ja modernin organisaation pohjalta. 

Sitä vastoin maatalouskulttuurinen seutu toimii vanhojen "kirjoittamattomien lakien" pohjalta. Maaseudulla sitoudutaan tuttuun ja paikallaan pysymiseen. Moderni teknis-teollinen yhteiskunta perustuu sitä vastoin yksilöllisten vapauksien suosimiseen ja jatkuvaan ihmismassojen liikkumiseen. 

Kaupunkien reunoilla harjoitettiin muinoin myös maanviljelyä ja karjanhoitoa mutta näin ei ole nykykaupungissa.

Kaupunkikulttuurissa kannatetaan luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä mutta kaupungistumista vastustavalla maaseudulla ei. 

Nämä esimerkit todistavat siitä, että maatalousvaltainen seutu on kulttuurisesti modernin teollisen ja kaupungistuneen kansallisvaltion vastainen."

Tätä ennen olin kirjoittanut 18.3.2018 (Ilkassa 27.3.2018 julkaistun) seuraavan kirjoituksen:

MAATALOUSVALTAINEN KULTTUURI SEKÄ KANSALLISVALTIO OVAT VASTAKOHTIA 

Nimimerkkikirjoituksessa "Arki ja järki" (Ilkka 17.3.2018) mainittiin siitä, että Vaasan äskettäiseen "isänmaalliseen jääkärijuhlaan" osallistui myös saksalaisia. 

Saksa määräsi Lockstedtin jääkäritkin ensimmäiseen maailmansotaan. 

Täällä ei ole vielä tunnustettu sitä, että eteläpohjalainen maatalousvaltainen kulttuuri ja myytistö sekä nationalismiin pohjautuva "kansakunnan kansallisvaltio" ovat vastakohtia. 

Eteläpohjalaiset suurentelevat yhteiskunnallista merkitystään vertaamalla itseään muihin suomalaisiin. Eikä lakeuden kansa tunne eksistentialistista käsitettä "itselleen oleminen". 

Hegelin nationalismi (keinotekoinen "henkitiede") sisältää ajatuksen yksilöllisyydestä (minästä) luopumisesta "perustettavan kansakunnan" hyväksi. Mutta maa- ja metsätaloutta harjoittavat eteläpohjalaiset ovat oppineet ottamaan etäisyyttä koko valtiota koskevaan "kaikille yhteiseen kansakuntaan". 

He haluavat olla ihan itse myös "Kauhavan herra" (koko kansakunnan "kattovalta", vrt. nykyisin väkivallankin käytön monopoli kuuluu ainoastaan valtiolle, poliisille ja armeijalle, vrt. lapuanliike) ei ainoastaan Härmän häjyjä ("kovia pelkäämättömiä talonpoikia").

Kansallisvaltioiden yhteiselle "eurooppalaiselle kansakuntaperheelle" (kansainvälinen EU) eteläpohjalaiset huudahtavat kovaäänisimmin "EI". 

"Alkiolaisesta maalaisliitosta" eronneet SMP, PS ja Paavo Väyrynen ovat olleet selkeimmin tällä jyrkimmällä linjalla."  

*

Media on puoluevaltapeliä tukeva valtapelikone (propagandistinen neljäs valtiomahti). 

Ilkka julkaisi tämän kirjoitukseni (27.3.2018) heti sen jälkeen, kun olin kirjoittanut 25.3.2018 Suomen maahanmuuttajarikkaimmasta lähiöstä Turun Varissuosta tämän mielipidekirjoituksen:

 

"KANSAINVÄLISET IHMISOIKEUDET VAI NATIONALISMIN PÄÄMÄÄRÄ?

Ilkassa oli iso uutinen Turun Varissuon lähiöstä "Asuinalueet eriytyvät yhä" (Ilkka 25.3.2018). Varissuo on Suomen suurin  maahanmuuttajakeskittymä. Koska koordinoin Lausteen ja Varissuon lähiöuudistusta 1994-2010, tunnen hyvin kyseisen alueen kysymykset.

Kunka niin "eriytyvät yhä"? Segregaatiohan on aivan luonnollista. Uusin kehitys on vain johtanut ymmärrettävistä syistä johtuen "massiiviseen monikulttuurisuuseriytymiseen".

Kirjoitin "maahanmuuttajia koskeneesta segregaatiosta" väitöskirjaa tehneen turkkilaisen arkkitehti Mustafa Gürlerin kanssa Helsingin Sanomiin kirjoituksen "Toimiva vastaanottoalue ehkäisee maahanmuuttajien ongelmia" (Helsingin Sanomat 16.6.2006). 

Ajattelimme Varissuon keskittymää. Maahanmuuttajakin tuntee olonsa turvallisimmaksi "omien joukossa". Varissuolta karkottaminen lisäisi vain heidän ahdistusta.    

Koska Suomen maahanmuuttopolitiikka perustuu kuitenkin integrointiin ja "työperäiseen maahanmuuttoon" se ei ole kansainvälisten ihmisoikeuksien mukaista. 

Esimerkiksi islamilaisen ihmisen arkeen sisältyy oman kulttuurin mukainen vapaa-aika ja asuminen. Kun ihminen tekee itse itselleen ruokaa hän vahvistaa identiteettiään. 

Oikeutta yksilölliseen vapauteen sekä "kulttuuristen vähemmistöjen" (kuten saamelaisten) sekä kansainvälisesti suuntautuneiden ihmisten oikeutta "itsenä olemiseen" ei saa loukata. 

Miksi suomalaiset poliitikot haluavat kuitenkin sitouttaa pakolaisetkin kansalliseen nationalismiin. 

Kirjoitin siksi tästä aiheesta myös Turun Sanomiin otsikolla "Maahanmuuttajan kuolema" (Turun Sanomat 31.5.2013)."  

*

Tämä aihe on taas ajankohtainen. 

Tanskassakaan nationalistinen valtiovalta ei ole saanut maahanmuuttajia sitoutumaan nationalistiseen koulunkäyntiin ja työntekokulttuuriin (kts yle.fi 27.3.2018, Missä muualla asuisimme ...).  

*

Tein ennen Turun kulttuuripääkaupunkivuotta 2011 kyseisen projektin valmistelusta kantelun oikeuskanslerille, koska projekti oli kuntalain vastainen, koska se ei ollut kaikille avoin ja koska se oli epädemokraattinen sisältäen säätiöjärjestelyn takia myös salaisina pidettyjä seikkoja.  

Hanke käynnistyi ylikansallisesta EU:sta. Turun kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 koski kaupungin lisäksi Turun seutua, Suomen valtiota sekä monia valtaelimiä ja instituutioita.  

Apulaisoikeuskansleri teki ratkaisun kanteluni johdosta 23.4.2010 (Dnro OKV/1038/1/2009). 

Apulaisoikeuskanslerin sijainen Risto Hiekkataipale kirjoitti minulle:

"Säätiö ei ole kunnallinen tai muukaan viranomainen. Oikeuskanslerin ratkaisukäytännössä on katsottu, että säätiö ei hoida laillisuusvalvonnallisesti arvioiden julkista tehtävää sillä perusteella, että julkinen valta on päätöksenteossa edustettuna, asettaa toiminnalle tavoitteita, myöntää avustusta ja valvoo niiden käyttöä. 

Säätiön ei ole katsottu hoitavan laissa tarkoitettua julkista tehtävää, vaikka kokonaisuutena arvostellen toimintaa voitaisiin sinänsä pitää yhteiskunnallisesti merkittävänä (OKV/10/1/2000, 12.5.2000).

"Säätiön toiminnan valvominen kuuluu – – säätiön tilintarkastajien ja PRH:n (Patentti- ja reksiterihallituksen) tehtäviin".

Tämän apulaisoikeuskanslerin vastauksen (ratkaisun) olen julkaissut omakustanteessani "Vuosi 2011" (Jukka Paaso, Turun kuva 12. osa, 2010, ISBN 978-952-67175-3-1).

*

Turku 2011 säätiö käytti valtiolta saamiaan rahavaroja kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 järjestämiseen myös vuoden 2011 jälkeen. Luin vuoden 2011 jälkeen Turun Sanomista, että opetus- ja kulttuuriministeriö vaatii säätiötä palauttamaan saamiaan rahavaroja. 

Valtion rahoitusta on käytetty väärin. 

Heinäkuussa 2015 Turku ilmoitti valittavansa ministeriön päätöksestä KHO:een (kts. esimerkiksi Turun Sanomat 17.6.2015). 

*

KHO hylkäsi osin Turun valituksen tammikuussa 2018 ja vaati kaupunkia palauttamaan noin kaksi miljoonaa euroa (Turun Sanomat 23.1.2018).

Turku ei voi valittaa KHO:n tekemästä päätöksestä.  

KHO lausui: "– – 2008-2011 myönnetyt avustukset arvioidaan kokonaistarkasteluna, jonka jälkeen ratkaistaan ministeriön kokonaistuki hankkeelle – –".  

*

Kirjoitin ennen "Turun juhlavuotta 2011" Turun Ylioppilaslehteen (1/2010) mielipidekirjoituksen "Onnistuuko vuosi 2011?". Kerroin kirjoituksessani, että "Hankkeista päättävä RAATI ON SALAINEN (tekstisuurennos JP)...Tästä jälkisoitosta voi poikia kamala KRAPULA (tekstisuurennos JP)...". 

*

Mistä löytyy seuraavaksi tämän munauksen "vastuunkantajajoukko"? 

Kaupunginhallituksen esityslistalla ei ollut ainakaan 5.2.2018 mitään KHO:n ratkaisusta. 

Luultavasti kaupungin juristit tutkivat KHO:n päätöstä ja esittävät aikanaan, mitä Turun tulisi tehdä seuraavaksi.

*

Tätä "Turun krapulaa" seuraa todennäköisesti monta uutta krapulaa, koska Turun tauti on ennen muuta kulttuurinen ilmiö (kulttuurinen ja myyttinen jatkumo). 

Turkulaiset ovat nationalisteja, Turku on naulattu nationalismiin, turkulaisilla on siksi kaupunkinsa menneisyydestä kimalteleva suomalais-kansallinen nationalismikäsitys. 

Turku on kuitenkin täynnä henkistä ja aineellista "ryysyrantamaisuutta". 

*

Tekeekö oikeus julmuuteen syyllistyneestä ihmisestä kansainvälisen terroristin vaikkei hän olisi ollut yhteydessä kansainväliseen terroristijärjestöön tai johonkin kansainvälisesti vaikuttavaan terroristiin?

Uusin vitsi tahritun Turun kiillottamisesta on se, kun kokoomuksen ex-puheenjohtaja Ville Itälä on ehdolla EU:n korruptionvastaisen viraston johtoon (yle.fi 10.4.2018). 

"Pitkien puukkojen yön" lisäksi muistan vanhoista ajoista Turussa kiinteistö- ja rakennustoimen lautakunnan (turuntautisin krl) kesäretken, jolloin Turun pahimmat valtapelurit tervasivat Maisaaressa päissään kikkeleitään. Saaren ikivanha savusauna paloi ylikuumassa lämmityksessä. 

*

Ville Itälä pyysi minunkin munat valana tervattavaksi (en suostunut siihen varasaunassa ja pakenin tervauksen ajaksi pellolle katselemaan isoja vihreitä hepokatteja). 

Ville (krl:n puheenjohtaja) kielsi minua ottamasta yhtään valokuvaa. Minulla oli noihin aikoihin laadukas Pentax-kamera, jossa oli myös kaukoputki. 

Tämä seikkailu alkoi aamulla, kun osastomme johtaja oli laittanut työpöydälleni lapun: "voitko lähteä kesäretkelle mukaan".     

*

Turkulaisuudesta on (sanoin ja kuvin) omakustanteissani "Turun nykyaika ja tulevaisuus (Turun kuva 5.osa, 2007) sekä "Turgu eilen ja tänään" (Turun kuva 5. osa, 2009). 

Niissä molemmissa on ISBN-numerot. 

Turun kulttuurista ja myytistöstä on myös omakustanteissani "Maan tapa ja Turun tauti" (Turun kuva 11. osa, 2010), "Turku kuvissa" (Turun kuva 15. osa, 2010), "Noitavaino" (Turun kuva 17. osa, 2010), "Hirmuorganisaatio" (Turun kuva 18. osa, 2011) sekä "En sano, enkä myönnä mitään" (Turun kuva 19. osa). 

Näissä kaikissa on ISBN-numerot, toiseksi joissakin julkaisuissani on luettelot turuntautisista tapahtumista otsikolla "Uutissi 2011" (niistä näkee Turun taudin kulttuurisen jatkuvuuden).  

*

Mihin nationalistisen ja perustuslaillisen valtiomme oikeuskansleria tarvitaan? Mitä intressiä ja kenen asiaa oikeuskansleri ajaa? 

Suojeleeko Suomen oikeuskansleri "maan tapaa" ja edustuksellista valtapelitautia? 

Kuuluuko ylin valta Suomessa vähääkään kansalle. Eikö ylin valta ole täälläkin kansallisilla puolueilla? 

Miksi Turun kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 olikin "valtaeliitin, valtion ja säätiön vuosi 2011"? 

Nyt kun Turku ja säätiö (kolkkaparina) joutuu palauttamaan kaksi miljoonaa euroa valtiolle, onko siitä vastuussa PRH:n tilintarkastajat, säätiön esittelijät ja säätiön hallitus vai esimerkiksi kuntalaisia edustavat Turun puoluepamput? 

*

Lähdin 2011 Turun virastani vapaalle ja eläkkeelle. Muutin uuden perheeni kanssa kauas pois Kauhavalle. 

Ennen eläkkeelle pääsyä jouduin Turussa kiusaamisen kohteeksi. Kiusaamisen taustalla oli tuolloin maahanmuuttajien asumista koskenut työtehtävä. Olin liian vapaamielinen myös maahanmuuttajien asumisen kohdalla. 

Inhoan yli kaiken kiihkonationalistien ajatusta ja ilmaisua "työperäinen maahanmuutto ja integrointi". 

*

Häämöttääkö tämän kaiken taustalla joku "totuus"? Ei vaan se millainen ihminen on pohjimmiltaan. 

*

Ihminen on kulttuuristen myyttiensä varassa elävä traumaattinen ja väkivaltainen sekä sitä sun tätä kuvitteleva eläin. 

Ihminen ei ole "tieto-olento" vähääkään. Ja maailma vyöryy eteenpäin joka hetki sattuman vyöryä. 

*

Kirjoitin 27.3.2018 jatkotekstin (katso seinäjokilaisen sanomalehti Ilkan uutinen Turun Varissuosta ja kirjoitukseni 25.3.2018) koska havaitsin kauhavalaisten katseista, että "jokin juoru on taas liikkeellä minusta Kauhavalla". 

Ilkan netissä (mielipide) ei ollut aamulla kirjoitustani maatalousvaltaisen kulttuurin ja nationalismin vastakohtaisuudesta mutta se oli julkaistu Ilkan uudessa tabloidissa (lehden paperiversio). Tämän kepulaisen valtapelin täydentää se, että omistaja julkaisee myös lehteä Pohjalainen ja se löytyy myös internetistä. 

On hyvin työlästä etsiä omaa kirjoitusta niistä kaikista. Välillä sen löytää, tosinaan ei.  

*

Tässä kirjoittamani jatkoteksti: 

 

"HÄJYILYKULTTUURI NYT

Umpiruotsalainen nationalistifilosofimme Snellman vietti vapaa-aikojaan Alahärmän mökissä. 

Hän käski senaattorina katkaisemaan häjyjen väkivaltakierteen käskemällä tuolle maatalousvaltaiselle alueelle ensin venäläiset sotilaat ja sen jälkeen poliisit. 

Tämä tapahtui 1800-luvun puolivälissä. 

Sata vuotta tuon jälkeen härmäläiset onnistuivat kääntämään seutunsa väkivaltaperinteen hyvyydeksi. 

Myös Antti Storgåd (Isotalo) oli jo aikanaan muka hyvä ihminen. 

Mutta häjyily jatkuu seudulla, sen kulttuuriset ja myyttiset muodot on vain "modernisoitu". 

Sekasikiömäinen yhdistelmä, villin lännen ihailu, powerit ja duutsonit sekä  maaseutukaupunki Seinäjoen tangomarkkinoiden ja "saviamaa-rockin" (Provinssin)  markkinointi "kaljottelulla ja kähiseväällä äänellä päästely" on nyt lakeuden kovinta huutoa. 

Pitäisikö koko Suomen muuttua maaseutukaupunki Seinäjoen henkeen?

Tähän valtapeliin on sisältynyt myös yksityisyrittäjyyden ja puoluepoliittisen kähminnän kaupittelu. 

Ja tämän korvia repivän kulttuurisen metelin siunaa nyt Seinäjoen valkoisen päämajan palvominen sekä orjamoraalinen körttiusko."    

*

Ilkka julkaisi tämän kirjoituksen 31.3.2018 (kohdassa mielipiteet "Lyhyesti"). 

Raha ei liiku ainoastaan yrittäjyydessä, myös puoluepoliittinen päätöksentekokone raksauttaa joka hetki rahaa. 

*

Etelän metropoli Helsinki pani liikkeelle sote- ja maakuntauudistuskapinan (yle.fi, 28.3.2018). 

Uudenmaan suuret kaupungit ja kunnat ovat hyökänneet rajuimmin tuota rakenneuudistusta vastaan. 

Samaan aikaan (28.3.2018) seinäjokilainen sanomalehti Ilkka ryhtyi vastaiskuun uutisella "KaupunkilaisNAISILLA ja maaseudun MIEHILLÄ yhteistä". 

"Tieto on valtaa -ajatushautumoa e2" rahoittaa myös keskustapuolue ja sitä lähellä olevia maatalousinstituutioita.

Suomalaiset eivät ole samanlaisia. 

Suomi on hyvin pirstaleinen ja hajanainen. 

Muiden suomalaisten "iloksi ja harmiksi" eteläpohjalaiset ovat omaksuneet "väärin ymmärretyn nationalismin". Pysytään erossa toisistamme (tässä etelä ja pohjoinen) tämän valtiolaitoksen loppuun asti.   

*

Seinäjoen pitää jatkaa ikiomaa katuaan vapaudentietä (Vapaudentie-nimi liittyy kuvitelmaan "kansallisen Suomen itäuhkasta eli ryssästä vapauttamisesta" lakeuden talonpoikien toimesta, tuo tie alkaa Seinäjoen Suojeluskuntatalosta, sen on piirtänyt nuori Alvar Aalto) ainakin Tampereelle, Helsinkiin ja Turkuun (mieluiten myös pohjoiseen saamelaisten Enontekiöön) asti. 

Mutta ensimmäiseksi seinäjokilaistenkin pitää oppia ymmärtämään se mitä kaikkea sana "vapaus" voi merkitä. 

*

Vapaus tarttua aseeseen ei ole vapautta. Eikä vapaus ei ole sitä, että lausahtaa sekopäisenä korvienväliuhkakuvan "Lapua on susivapaa".     

*

Kun teollinen kapitalismi alkoi kukoistaa kaupunkien vanha funktio ja rakenne tuli 1800-luvulla (esimerkiksi Lontoossa) ristiriitaan uuden yhteiskunnan toiminnallisen ja teknisen järjestelmän kanssa. 

Siksi jouduttiin suunnittelemaan kokonaan uudenlaista kaupunkirakennetta.  

Koska kaupunkikeskustat saastuivat teollistumisen alussa (nokiset savupiiput keskellä cityä) kaupungin reunoille (lähelle neitseellistä luontoyhteyttä) alettiin suunnitella uusia asuin- ja levähtämisalueita tehdastyöläisille. Tätä kautta suuntauduttiin  myös nykyaikaisiin betonilähiöiden kaupunkikehään.

*

Suomi oli toisen maailmansodan jälkeenkin erittäin maatalous- ja metsätalousvaltainen. 

Suomalaisella luontokaupungilla ja metsälähiöllä pyrittiin "suomalais-kansallisen aluemalliin", siten toteutettiin esimerkiksi Espoon Tapiola. 

Tuossa ajattelussa pyrittiin yhdistämään nationalismin pohjalta luotu moderni kaupunkirakenne ja neitseellinen luonto. 

Moderni lähiöelämä "raiskasi" kuitenkin myös viereiset metsät. Metsiin jäi ruostumaan kaikki rikkinäiset hetekat.       

*

Kaupunkikulttuurissa syntyneet uudet abstraktit ja konkreettiset toiminnalliset ja tekniset järjestelmät kulkeutuivat maaseutuvaltaisessa Suomen valtiossa vähitellen myös maaseudulle ja sekoittuivat siellä "sekasikiömäisesti" vallinneeseen perinteiseen maaseutukulttuuriin. 

Uusista teknistä kaupunkitaloista ("asumiskoneista") tuli vauhdilla hometaloja. 

Niitä piti siksi purkaa epäterveellisinä. Pahalle haiseva bisnesraha alkoi taas polttaa nenää. 

Muotiin tuli hirsirakentaminen (terveellinen ulkoseinä) vaikka se merkitsi laajenevaa metsänkaatoa ja luonnon maapallonlaajuisen kriisin syventämistä.

Moderni arkkitehtuuri on antanut aihetta uudenlaiseen aluerakenteeseen ja rakennukseen. 

Kanta-Kauhavan kyljessä on sijainnut varsinaisesti 1930-luvulta lähtien lentosotakoulu ja sen kiitorata. Sotilaskoneista on aiheutunut viimeksi isoja meluhaittoja (infarktin vaara) mutta militarismiin ja uskovaisuuteen taipuvaiset kauhavalaiset ovat oppineet olemaan valittamatta lentomelusta. Heille on ollut tärkeitä rintojen "isänmaallinen pullistelu". 

Kiitoradan pään suuntaisesti kaavoitettiin ja rakennettiin vuosikymmeniä sitten Lauttamuksen uusi asuinalue. Alueen toteuttamiseksi järjestettiin rakennuskaavallinen kutsukilpailu Kilpailun voitti ehdotus "LENTÄJÄNREITTI" (Kauhava-lehti 31.7.1980). 

Nyt kun sotakoulu on lopettanut, Lauttamuksen kohdalla on ensimmäisen kerran käyttöön myös joen rauhoittavaa äänetöntä ranta-aluetta (asumispaikan vetovoimatekijänä). 

Minulla oli paikan ainoana arkkitehtina osuutta kyseisen ratkaisun ideointiin.  

*

Kuulemani uusimman juorun mukaan Kauhavan entiselle lentokentälle kaavaillaan parhaillaan kiihdytysrataa

Siis vanhoja perinteitä haluttaisiin jatkaa. Uutta ei uskalleta edes ehdottaa.

Uusi melulähde Kauhavalle, ei hiljaisuuden- ja rauhanpuistoja kuten olen esittänyt? 

Kauhavalaisten sisin  on täynnä törkyä samalla tavalla kuin on "maatilakartanon piha". 

Kauhavalaiset rakastavat omakuvansa "melua ja rähjäisyyttä". 

*

Kävin Kanta-Kauhavalla Komiat-lehden toimituksessa lukemassa vuoden 1980 Kauhava-lehdet (Kauhava oli seudun entinen "Komiat-lehti"). 

Kiinnitin vanhassa Kauhava-lehdessä huomiota uutiseen, jossa kerrottiin Kauhavan historiateoksen kirjoittamiseen liittyneistä valtariidoista. 

Ammattimainen historioitsija Timo Pietiläinen olisi haluttu korvata jollakin "omalla kauhavalaisella historiankirjoittajalla". 

Olen kuullut täällä juorun minkä mukaan eräs paikallinen "puolueisäntä" on sanonut, että hän ei antaisi Timo Pietiläiselle edes puhelinluettelon laatimista. 

*

Mutta eihän historian kirjoittaminen ei ole puhelinluettelon laatimisen kaltainen seikka ollenkaan. 

Pitäisikö Kauhavalla kirjoittaa historiaa paikan asukasluettlon pohjalta, niin saataisiin läpeensä kauhavalainen historia? 

Tulisiko oikea "Kauhavan historia" parhaiten läheisen naapurustosuhteen ja jokapäiväisen tiiviin katsekontaktin pohjalta.

Hullut kiertävät Kauhavalla aina samaan tahtiin yhtä ja samaa ympyrää. 

Koska he aistivat, että "kähän ulkopuoliset eivät kuulu meidän omiin".  

*

"Omien suosiminen" ja historiankirjoittamisen väärin ymmärtäminen on maataloushenkisten kauhavalaisten isoimpia "syntejä".   

Vanhan Kauhava-lehden mukaan Kanta-Kauhavan keskustan arkkitehtuuria modernisoitiin ensimmäisen kerran vauhdilla 1970-luvulla.  

Tyyliltään moderni Kanta-Kauhavan laatikkomainen terveysasema todettiin muutama vuosi sitten ongelmataloksi, kyseinen rakennuskompleksi haluttiin siksi purkaa. 

Kanta-Kauhavan keskustassa toimii nykyisin entisen terveysaseman lisäksi myös yksityinen Terveystalo ja Mehiläinen.  

*

Koska keskustan suuren modernin koulukeskuksen ulkoseinistä puuttui ilmaraot, sekin purettiin jonkin rakennusliikkeen toimesta isolla rahalla. 

Samaan aikaan Kauhavan kylissä lakkautettiin koko joukko kouluja

Kuinka paljon myös tähän kaikkeen liittyy puoluepoliittista korruptiota, on vielä arvoitus. 

*

Evijärven rakennus Oy rakensi Kauhavan seudulla omakotitaloja, joissa oli monia rakennusteknisiä epäkohtia. Esimerkiksi talon betonisokkelit ja -laatta saattoi olla osaksi eristämätön ja siitä aiheutui osaltaan talvisin "jäisiä kylmäsiltoja".   

Puhe maataloushenkisten eteläpohjalaisten tekemisen korkeista taidoista ja suoraselkäisestä ihmisluonteesta  vaikuttaa sanahelinältä. Modernista "lakeuden landekansa" ei ymmärrä mitään.  

*

Eläkkeelle lähdettyäni ostimme omakotitaloksemme vuoden 1980 lopulla Kantolan kylään valmistuneen "EVIRATALON" (Evijärven rakennus oy). Kyseinen talo osoittautui niin pahaksi ongelmataloksi, että siitä oli pakko luopua asuintalona.

Kyseisellä talofirmalla on ollut Kauhavalla huono maine. "Eviraataloja" on arvosteltu varsinkin lämpöeristyksistä, taloissa on ollut usein puutteellisesti lämpöeristettä. Toisin sanoen kyseiset talot ovat olleet kylmiä. 

Meidän "evirarakennuksessa" oli suuret lämpölasi-ikkunat mutta niiden tuuletusikkunat olivat niin kapeat ja suljetut (kiinteät rautaverkot) ettei niitä voinut käyttää varapakoteinä mahdollisen tulipalon sattuessa. 

Toiseksi koska lämpölaseihin oli päässyt sisätilaan ilmaa ja kosteutta, ne eivät toimineet toivotulla tavalla (tuon "tyhjiöikkunamallin" taustalla on luultavasti moderni avaruustutkimus). 

Tein tästä syystä talon toiseen päähän toisen ulko-oven (varasisäänkäynti ja -pakotie).        

*

"Eviratalon" kohdalla oli vielä 1970-luvun lopulla vanha puolitoistakerroksinen hirsirunkoinen fooninki. Paikka on vanha maatilakeskus. Fooninki paloi 4.7.1980, tästä oli uutinen Kauhava-lehdessä 10.7.1980. Eviratalomme (Siika) rakennuslupa on myönnetty 19.12.1080. Tuossa vaiheessa uusi talo oli jo rakennettu. 

Muutimme Kanta-Kauhavan pääkeskustan vuokra-asunnosta muutaman metrin pidennettyyn (veranta ja kylmä varastohuone) "Evirataloon" kesällä 2012. 

*

Nyt muutamme takaisin entisen Kanta-Kauhavan pääkeskustaan, koska tässä talossa asuminen ei toimi monesta eri syystä johtuen.     

*

Tällä tontilla seisonut fooninki oli syttynyt tuleen koska kaasua oli päässyt kaasuhellasta sisätiloihin. Palokunnalla on loppunut vesi kesken tulipalon sammuttamisen ja paloauto joutui välillä etsimään uutta sammutusvettä. 

Tulipalosta olleesta Kauhava-lehdessä oli myös valokuva (talon isännästä, emännästä ja koirasta palaneen fooningin raunioilla). 

*

Tulipalon jälkeen pystytetty "Eviratalo" on tehty teollisista taloelementeistä ja pystytetty talkootyönä. Uuteen omakotitaloon sisältyi monenlaisia "rakennusvirheitä". 

Talon rakennustekniset virheet johtuvat pääosin siitä, että talon omistajalla ei ollut varaa hankkia "talopaketin" lisäksi kaikkia tarvittavia rakennustarvikkeita kuten lämpöeristyksiä.          

*

Yövyimme ensimmäisen kerran Kanta-Kauhavan keskustassa sijaitsevassa vuokra-asunnossa. Asunnon yksityiskohdat kertoivat minulle siitä, että tämä "länsimaisen kulttuurimyytistön valkoinen ja minimalistinen asumiskone" todistaa länsimaisesta suunnittelusta. 

Esimerkiksi koneen lailla toimivan keittiönurkkauksen toiminnalliset ratkaisut on mietitty funktionalismin mukaisesti, lieden paikkaa myöten.  

Musta kissamme asteli ja haisteli uudella korkkimatolla uteliaana nurkkia ja huomasi, että samassa kaksikerroksisessa kerrostalossa asuu toimenkin nuori kissa (harmaa väriltään). 

Yöllä Pörri tutki pimeässä asunnon joka nurkkaa kuin "pikkupantteri" tuttua luokastoa.   

Kaikesta näki se, että Pörrimme alkoi viihtymään uudessa asuinpaikassamme. 

*

Kävelin keskustassa. Kirkkello loksutti kaiken taustalla mutta kaupat oli täynnä väkeä. Menin keskustan S-markettiin. 

Muukalaismaisuuteni havaittiin heti, tavarahyllyjen väliselle käytävälle ilmestyi mustapukuinen naisvartija. Kassalla kuuluin kuinka vanha hätääntynyt rouva pyysi soittamaan heti pankkiin (nyt on pyhä), koska pankkiautomaatti oli nielaisut hänen pankkikorttinsa. Joku edessäni seisonut asiakas maksoi vahingossa minunkin ruokatavarani, mutta korjasin tuon inhimillisen erehdyksen. 

Ulkona parkkipaikalla joku "ikirokkari" istui autonsa ovi auki ja piti musiikkia päällä täysillä. Taas kerran räjähti ilmoille "kauhavalainen häjyilymelu". 

Härmänmaalaisen ihmisuroksen kevätkiimahuuto. 

Mutta onneksi taivaalla ei syöksyile kuolemanmeluna jyrisevät sotilassuihkukoneet kuten aikaisemmin (vuosikymmenet ennen vuoden 2014 loppua).  

*

Yhteiskuntaa ei voi kehittää paremmaksi ilman nykyisin vallitsevien virheellisten ajattelutapojen muuttamista. 

Tuota muutosta varten on luotava kokonaan uusia käsityksiä "ihmisenä olemisesta, tietämisestä ja todellisuudesta". 

*

Ensin nationalismi teki meistä edustuksellisen valtaeliitin orjia (yhteiskunnallis-valtiollinen valta), sen jälkeen bisnesmaailma repi yksilön selkänahan kauppatavaraksi  (bisnesvalta) ja vapaan yksilön kuoltua hänen kimppuunsa hyökkää koko oma suku (moraalinen valta).

*

Se mikä on "todellista" ei liity vähääkään "tietämiseen ja hallitsemiseen". On virhe uskotella, että kaikki edistyy ja tieto kasvaa. 

Nykyisen teollisen kapitalismin "tieto on valtaa"-yhteiskuntakone on johtanut täysin päinvastaiseen kehitykseen.  

*

Sosiologian ja psykologian väliseen "maastoon" kehitetty "sosiaalipsykologia" kutistaa entisestä pienemmäksi ihmisen ymmärtämistä, koska kyseinen "tietämisen lisäämisen tekniikka" perustuu kartesiolaiseen "tieto on valtaa" -uskomukseen.    

Mitä enemmän uusia tiedesektoreita sitä vähemmän ihmisenä olemisen ymmärtämistä. 

*

Vanhan testamentin (Raamatun) varoitus siitä, että "tietäminen" ei johda siihen, että ihmisestä tulee "jumaluuden kaltainen" juontaa alun perin antiikin Kreikassa pidettyyn oikeudenkäyntiin, jossa Sokrates tuomittiin "tietäjänä" kuolemaan. 

Sokratesia syytettiin siitä, että hän "pilkkasi tietämistaidollaan" Kreikan myyttisiä jumalia. "Jumalaisten myyttien vähättelemistä" pidettiin pahuutena. 

Sokrates tuomittiin kuolemaan vaikka hän tunnusti, ettei hän tiedä. 

Sokratesin oppilas Platon aloitti tuon tapahtuman nähtyään taistelun "järkitietämisen puolesta" (kts. Platonin ideaoppi) ja nyt se on johtamassa koko länsimaisen kulttuuripiirin suurimpaan onnettomuuteen.      

Ja "matemaattinen ajattelu" alkoi kypsytellä länsimaisesta kulttuurista kokonaista tietämiskonetta.

*

Ihminen ei ole "tietävä kone". 

Kone on luonnottomuus. Samoin ihminen ja koneen välinen vuorovaikutus.

Tekoälyn kehittäminen syventää käynnissä olevaa yhteiskunnallista katastrofia. 

Tie digikapitalismista kohti tekoälykapitalismia hävittää lopullisesti poliittisen ja taloudellisen liberalismin.

*

Ihminen osaa ainoastaan kuvitella mikä on "todellista", koska käsitys siitä mikä on "todellista", muuttuu jatkuvasti ja "todellisuusaistimus" on samalla osa "äärettömyyden kenttää". 

Jokaiseen "todellisuuskäsitykseen" vaikuttaa aina eniten omien sisäisten ristiriitojen rehottaminen sekä ajankohdan yleinen kulttuuri ja myytistö. 

"Todellisuus" on jokaisen ihmisen ja yksilön "korvien välissä". 

*

"Luonnollisen olemisen" vastakohta on "keinotekoinen oleminen" (esimerkiksi käsitys ihmislajista "järkitietävänä olentona").

Koska Hegelin henkifilosofia ja kansallisvaltio eivät ole luonnollisia vaan keksittyjä ja keinotekoisia niihin sisältyy vakavia epäkohtia. 

*

Sartren "Dialektisen järjen kritiikki" (Critique de la raison dialectique, 1960) on "keinotekoisen dialektiikan kritiikki". 

Dialektiikalla tarkoitettiin alun perin todistelemista ja filosofien väittelemistä (antiikki). 

Uudessa filosofiassa dialektiikalla viitataan "ristiriitojen kautta vaiheittain etenevään vastakohtaisuusprosessiin". 

Dialektiikka liittyy myös kysymykseen "mikä on todellista".    

Samoin "tietämisuskolla ja omaksutulla todellisuuskäsityksellä" on läheinen yhteys.  

*

On luonnotonta jos yksilö tukahduttaa koko oman minänsä ja nujertaa itse yksilövapautensa yhteisön tehokkaammaksi organisoimiseksi. 

On luonnotonta myös jos yksilöt antavat valiojoukon ("eliitin", kansallisvaltion kansanedustajat jne.) edustaa itseään (vallankäyttö). 

*

Hitler korosti sitä, että jokaisen germaanin (saksalais-arjalaisen yksilön/ vertaa maailmansotien välinen suursuomalaisuusaate ja täkäläinen germanismi) täytyy alistua Saksan kansan "suuren yhteisen kollektiivisen projektin" hyväksi. 

Stalin korosti sitä, että Neuvostoliitossa yksilön täytyy alistua kollektiiveja edustavan kommunistisen puolueen harjoittaman valtapelin pikkunappulaksi.

Hegelin nationalismia, Hitlerin kansallissosialismia ja Stalinin kommunismia yhdistää yksilöllisen vapauden hävittäminen. 

Sekä yksilön vapaaehtoinen alistuminen ihmismassoja edustavan valtiovallan päämäärille. 

Kuolema kaikille yksilövapauden tappaville ja konemaisuuden leimaamille ajatuksille. 

*

Materialismia korostanut Karl Marx omaksui Hegelin henkifilosofiasta varsinaisesti ainoastaan dialektiikan. 

Hegelin filosofiassa on keskeistä kokonaisuus. Tuota kokonaisjärjestelmää kuvaa ehkä parhaiten Hegelin omaksuma historiakäsitys. 

Hegelin mukaan historiallinen prosessi sisältää tarkoitushakuisuuden. Tuo ajatus on paha erehdys.  

Esimerkiksi  omistajakapitalistien ja tehdastyöläisten välisen ristiriidan on uskottu purkautuvan dialektisen ajattelutavan mukaan "ennalta määriteltävissä olevalla tavalla".    

Esa Saarisen mukaan (Länsimaisen filosofian historia huipulta huipulle, 1985, sivu 327) Hegelin dialektiikan omaksuminen teki (Marxin ajattelutavassa) "historiasta teleologisen (tarkoitusopillisen/lisäys JP), päämäärähakuisen prosessin. 

Se oli erehdys.        

1800-luvun teollista varhaiskapitalismia elänyt Marx uskoi, että kapitalistien ja työläisten väliset ristiriidat purkautuvat kaikkialla maapallolla tapahtuvana kommunistisena vallankumouksena. 

Mutta maailma muuttuikin eri tavalla kuin Marx oli olettanut. Esimerkiksi "revisionismisyleily" yllätti ja "teki työläisestäkin porvarin".  

*

Ihmisen "oleminen" ei ole "järkipohjaista tietämistä". 

Oleminen on olemista. 

Ihmisenä oleminen on jatkuvaa menoa "läpi seinämien ja kivien".

*

Koska Jean-Paul Sartre ei hyväksynyt taiteilijana ja eksistentialistina dialektista materialismia (Engelsin esittämällä tavalla) hän lähti etsimään järjen dialektisuutta eli olemassaolomme järjellisyyttä.

Sartren mukaan dialektinen järki perustuu ihmisten historialliselle praktikselle (Jen-Paul Sartre, Dialektisen järjen kritiikki, Leena Subra - tutkielma, 1981, kts. sivu 16). 

*

Kun vapaan yksilön oleminen on "itselleen olemista" se ei ole vähääkään historiallista praksista. 

*

Historiallisia prosesseja on mahdollista tarkastella lukemattomista eri näkökulmista käsin. Mutta ne eivät ole koskaan päämäärä- ja tarkoituksenhakuisia, puhumattakaan kohtalonomaisia. 

Historialliseen prosessiin vaikuttaa paikassa omaksutun kulttuurin ja myytistön mukainen tendenssi mutta se ei tee historiaprosessista tarkoituksenhakuista.

Ihmisyksilö kuitenkin kuvittelee usein, että tapahtunut oli tarkoituksenmukaista. 

Ihmisenä oleminen on kuitenkin pelkkää "sattuman valua". 

*

Paikan kulttuurin ja myytistön tulkitseminen sekä oma kuvitteellinen näkökulma ilmiöihin ja kohteisiin (intuitio, arvot, asenteet jne.) tekevät menneisyyskuvauksesta (historiatekstistä) joka kerta erilaisen.

Yhtä "lopullista, oikeaa ja todellista historiakuvusta" ei voi kirjoittaa koskaan kukaan. 

Historiakuvaus on joka kerta "villi sattumien vyöryminen" ja usein samalla myös "musta valu".       

Jo tapahtunut pysyy ikuisesti arvoituksena. Mennyttä olemista ja elämänprosessia voi vain kuvitella.  

Eikä huomisesta voi tietää koskaan mitään.

*

Hegelin nationalismi-ideologia on aiheuttanut ihmiskunnan historian järkyttävimmät riidat ja väkivaltaisuudet. 

Tuo pirullinen prosessi täytyy katkaista hävittämällä koko kansallisvaltiojärjestelmä ja luomalla uusi "kansainvälinen kattovaltaorganisaatio" itselleen olemisen kommuuni.

Se ei ole mahdollinen ilman vallankumousta. Mutta toteutettavan kumouksen täytyy olla veretön ja rauhaomainen. Muussa tapauksessa ihminen menisi taas "ojasta allikkoon". 

*  

ITSELLEEN OLEMISEN TAIDE on sitä, että taiteessa korostetaan eksistentialismin pohjalta jokaisen vapaan yksilön luovuutta "itselleen olemisessa". 

Siinä jokainen meistä on sekä "kuvan tekijänä" että "kuvan katsojana" luova ja taiteellinen. 

Mitä taide on? Taide asuu jokaisessa vapaassa yksilössä ja jokaisen yksilön "itselleen olemisessa" luovuus mukaan lukien. 

Tämän vastakohta on taidekäsitys, joka pohjautuu järkiuskoiseen "tieto on valtaa" -ajatteluun. Siinä taide asuu ihmisen sisäisen "maailmassa olemisen" ulkopuolella ja tekee taiteesta pintakiiltoista "tietoa ja tiedettä".  

"Eliittitaide" perustuu siitä, että "koko taidemaailma" muutetaan "tieto on valtaa" -ajattelutavan pohjalta rahaksi ja vallaksi. Siinä erotellaan "jyvät akanoista" ja luokitellaan ihmiset eriarvoisiksi. 

Tuolloin viisaat marssivat "tyhmien ihmismassojen" edellä. 

*

Ajatus taiteen eriytymisestä siten, että toiset meistä ovat taiteellisesti lahjakkaampia kuin toiset on virheellinen. 

Tätä ilmiötä vastaan on jo syntynyt viimeksi monenlaista liikehdintää ja valtapeliä. Sillä taistellaan yksilövapauden puolesta ja "taidetietoeliitin valtaa" vastaan.        

Kun nykyisin joku henkilö kuvitellaan taiteellisesti luovemmaksi kuin toiset tämän taustalla on "tieto on valtaa"-ajattelu. 

Siihen kätkeytyy kuvitelma siitä, että joku yksilö tietää ja osaa (ajatella ja toimia) luovana olentona paremmin kuin muut ihmiset (eriytyminen).     

Kun kaikki ihmiset nähdään ja ymmärretään luovina ja lahjakkaina "maailmassa oleminen" tapahtuu ilman makutuomareita.

*

Kirjoitin Kauhavalla vuonna 2012 fiktiivisen kirjoituksen "VALTA" (vihkosessa on kaksi tarinaa: Puolue ja Kulttuuripääkaupunki, tuossa julkaisussa ei ole ISBN-numeroita, Kauhavan kirjastossa saattaa olla sitä yksi kappale). 

Tuosta tarinasta paljastuu turuntautisen valtapelin luonne ennen muuttoani Turusta Kauhavalle 2011. 

Tuo sairas peli pitää hävittää perustamalla täysin uudenlaisia valtapoliittisia elimiä ja organisaatioita (kansainvälisiä puolueita jne.). 

 

Tämän turkulaisen 2011-taudin ydin oli se, että Turun valtaeliitti perusti suljetun säätiön.

Siten ulkopuoliset eli "paikalliskansa ja yksittäiset kuntalaiset" eivät pääse sorkkimaan "julkisuudessa tahriintuneen kaupungin kirkastamishanketta 2011". 

*

ITSELLEEN OLEMISEN KOMMUUNI on sitä, että yhteisön kaikki jäsenet elävät vapaina yksilöinä "itselleen olemisessa" kokien samalla läheistä yhteisöllistä yhteenkuuluvuutta.  

ITSELLEEN OLEMISEN KOMMUUNI on kansainvälisesti suuntautunut yhteisö. Kaikki yhteisön jäsenet ovat siinä samanarvoisia eikä siinä tunneta syrjiviä ja rasistisia ilmiöitä.  

ITSELLEEN OLEMISEN KOMMUUNI muodostaa yksilövapauden riistämisen kieltävän kansallisuusaatteen sekä myös esimerkiksi yksinvaltaisen hallitsemisen vastaisen vallankäyttöorganisaation. 

ITSELLEEN OLEMISEN KOMMUUNI johtaa monikulttuuristen globaalipuolueiden perustamiseen. 

*

Nationalismi on taikauskoa ja huuhaata. 

"Maailma elää kansallismielisissä harhoissa...Historian sepittely on nationalismin kivijalka – – Bock kertoi ihmiskunnan alkukodista, joka oli Suomessa, muinaisella 'Uudella maalla' – –". Näin on kirjoittanut kolumnisti Riku Rantala (Helsingin Sanomat, 7.5.2016).  

*

Ihmisen täytyy rakastaa toista ihmistä kulttuuriin,  kieleen ja ihonväriin katsomatta. 

Tuleva talous ja politiikka täytyy pohjautua monikulttuurisuuteen ja kansainvälisyyteen.  

Ihmiskunnalla ei ole keskellä nykyistä maapallon kaaoksellista tilannetta muuta mahdollisuutta säilyä hengissä ja jatkaa elämää kuin hävittää rasistiseksi osoittautunut kansallisvaltioideologia (valistuksen ja nationalismin yhdistelmäaate). 

Ja rakentaa sen tilalle monikulttuurinen kaikkien kansojen yhteinen ja järkähtämätön monivärinen maailmanvaltalinnoitus. 

Maapallolla on omaksuttava pikimmin myös uusi kansainvälinen rauhanaate

Kansallisvaltiojärjestelmän hävittäminen pikaisesti edistäisi nytkin parhaiten rauhaa.

*

Jos joku nationalistisen valtion jäseneksi hyväksytty yksilö kieltäytyy sodan syttyessä alkamasta sotilaaksi ja ottamasta asetta käteensä koska hän ymmärtää sen, että vastapuolen sotilaan "vihollisen"  tappaessaan hän tappaa samanlaisen ihmisen kuin ampuja on itse. 

Tapetulla "vihollissotilaalla" saattaa olla kotonaan myös omia lapsia, jotka odottavat sodasta kotiin isäänsä ehjänä ja elävänä samalla tavalla kuin esimerkiksi nationalistisen Suomen lapset ovat odottaneet sodasta palaavaa elävää isäänsä huolestuneina joka päivä ja yö.     

Aseistakieltäytymisen yleistyminen kansallisvaltioissa on hyvä merkki. 

Siinä ei ainoastaan puolusteta yksilön vapautta tehdä omat valinnat. Se myös kasvattaa ihmisiä kansainvälisyyteen eli ymmärtämään sen, että kaikki ihmiset ovat maapallolla samanlaisia.   

*

Toisen maailmansodan jälkeen kirjoitettu Väinö Linnan (1920-1992) sotaromaani "Tuntematon sotilas" on tässä suhteessa ärsyttävä teos. Samoin Linnan toinen pääteos "Täällä Pohjantähden alla". 

Noita Linnan kiihkoisänmaallisia "sanataideteoksia" ei pidä erehtyä samaistamaan  maailmankirjallisuuden universaaliseen puheeseen.

Noiden sepitelmien päämäärä on nationalistinen aivopesu. 

*

Ärsyttävintä Linnan kirjoissa on se, että niissä ylistetään sitä, että "murskaa uhrautuvasti" itse itsensä. 

Mitään julmempaa tekoa ei voi tehdä kuin hävittää itse "konkreettinen universaalinen minä" kuvitteellis-kansallisen massahengen vuoksi. 

 

Nationalismin sokaisema yksilö tekee itse itselleen ilkeän tempun. 

Siinä "suomalainen kansakunta" ei ole "kuvitteellinen henkiyhteisö" eikä Suomen valtiovalta kuvitelma "onnesta ja järjestyksestä" vaan "sisua täynnä oleva positiivinen todellisuus". 

Väinö Linna uskoo Suomen nationalistisen valtiovallan moraalisesti kestävään olemassaolo-oikeutukseen ja markkinoi "suomalaista vallantahtoa" muulle maailmalle.  

*

Tuhannet suomalaiset nuoret miehet pakenivat karkuun toisessa maailmansodassa Karjalan kannaksella (jatkosodassa) "puna-armeijan teurastusta" mutta tuosta aiheesta ei saisi edes keskustella. Hyvä todistus tästä on professori Heikki Ylikankaan kirja Yhden miehen jatkosota (2009). 

Tuolle uudenlaiselle historiatulkinnalle ilmestyi kuuden henkilön kirjoittama vastakirja Teloitettu totuus. Ainoastaan kaksi vastakirjan laatineesta kuudesta nationalistista oli saanut historiassa tutkijakoulutuksen. Muut neljä olivat orjamoraalisia henkinationalisteja. 

Tuhannet nuoret suomalaiset miehet valitsivat Karjalan kannaksella pakenemisen koska he ymmärsivät, että venäläisen puna-armeijan sotilaat olivat samanlaisia isiä kuin he olivat itse (joilla on vaimo ja lapsia). 

Niin sanotun "isänmaan" puolesta aseellisesti hyökkääminen olisi merkinnyt sitä, että ihminen ei ottaisi huomioon sitä, että me olemme tässä maailmassa ihmisinä kaikki samanlaisina.    

Myös Suomessa saa nykyisin onneksi kieltäytyä armeijasta ilman julkisen vallan rankaisua.

*

"Historiallisesta totuudesta" ei pidä väitellä koskaan, koska totuutta ihminen ei voi edes ymmärtää, mutta nationalismin olemuksesta kannatta vääntää aina kättä. 

"Tuntematon sotilas" on malliesimerkki siitä kuinka "konkreettinen historiaprosessi" muuttuu kirjoittajan kalpeilla kasvoilla lukijaa lohduttavaksi "hengellis-romanttiseksi" ja "kivi-topeliaaniseksi" höpinäksi. 

*

Harmaa väri, eksistentialisti ei pane valtiokoneen vihollisena päälleen "armeijan harmaata" koska se tekisi "itselleen olemisen minästä" kuolleen orjan. 

"Tuntematon sotilas" on tehty nationalistisesti "rotupuhtaan kansan isänmaalle". Itsensä valtiolaitoksen hyväksi uhranneen sotaveteraanin kirjahyllyyn lohdutukseksi ja "freudilaiseksi isänmaaraamatuksi". 

Väinö Linnan "henkisanataiteella" voi vain kiillottaa väkivaltatekoja. 

Raaka teko pysyy kuitenkin aina raakana ja julmana tahrana. Eikä sitä saa irti ihmisestä pesemälläkään. 

*

Kirjoitin 30.3.2018 seuraavan mielipidekirjoituksen ja lähetin sen seinäjokilaiseen Ilkkaan:

 

"KYLLÄ KANSA TIETÄÄ JA OSAA?

Etelä-Pohjanmaalla ihaillaan eniten maataloutta harjoittavaa "talonpoikaa". Täällä ei voi olla myöskään huomaamatta uskonnon suurta merkitystä .Maatalousvaltaisuutta ja kristillistä uskoa voi pitää lakeuden kulttuurin ja myytistön perustana.

Ns. "henkiajattelu" ei liity pelkästään kansanuskovaisuuteen (körttiläisyys jne.). Se sisältyy myös suomalais-nationalistiseen valtioajatteluun. 

1700-luvun lopun Ranskan suuri vallankumous eli valistus (sivistäminen) oli vapaudesta haaveilleen "kansan järkikapina" pientä valtaeliittiä vastaan. Onnistuneen kumouksen jälkeen alettiin ihailemaan kansaa. Vanha valtaeliitti sammui ja valistuksen kautta tultiin romantiikkaan ja kansallisvaltioon. 

Mutta valistusta ja nationalismia on pidetty syypäänä myös maailmansotiin. 

Valistuksen iskulause oli "järki ja vapaus". Kun tehtiin irtiotto myös "järkiteologiaan" tultiin "tunteelliseen kansanuskovaisuuteen". Kansa alkoi korostua kaikessa. 

Nationalismin tärkeimmän kehittäjän filosofi Friedrich Hegelin "kansallisaate" perustuu osaksi valistukseen ("järki ja vapaus"), osaksi "kansanuskoon", osaksi "tunteelliseen romantiikkaan". 

Kristillinen eksistentialismin mukaan (siinä on kyse "kristittynä olemiseen liittyvästä olemisfilosofiasta", Søren Kierkegaard) uskovaisen olemassaolo on täynnä ristiriitoja sekä valintoja ja ratkaisuja. Uskovaisen elämä ei ole "harmoniaa". Tärkeintä on, miten uskoo (ei mitä uskoo).  

Uskovaisena oleminen ei ole "ristiriidaton käsitejärjestelmä" kuten oli Hegelin nationalismi. "Kansanaatteen" innokkaimmat kannattajat ovat tavallisesti jyrkkiä. 

Valistus ja "kansanromantiikka" johti "kansanvaltaiseen yhteiskuntamalliin". Siinä yksilö pakotettiin alistumaan "kansan tahtoon" sekä "kansakunnan valtioon". 

"Hegeliläiseen kansallisvaltioon" sisällytettiin "kansan kouluttaminen" (opetus ja jalostaminen), "kansan edustaminen" ja kansalaisten valvominen. Hegelin "henkitieteellinen nationalismi" pohjautui "kaikkijumaluuteen" (panteismi) sekä "kokonaisvaltaiseen järkeilyyn". Hegel käynnisti filosofian teologian pohjalta.  

1800-luvun alussa kiinnostuksen kohteeksi tuli "tieteellisen kansanromantiikan" rinnalla "protestanttisuus" (uskonpuhdistus, "tunteellinen protestimieli") ja "kansankirkko". 

Kansan "tieteellinen tutkiminen" oli tullut muotiin Euroopassa 1820-luvulla. 

Kansallisvaltio kuitenkin alistaa oman "kantakansan" joukossa eläviä "vähemmistökulttuureja" (esimerkiksi Espanja alistaa baskeja ja katalaaneja). 

"Kansan itsemääräämisoikeuteen" perustuvasta "kansanvaltiosta" tuli 1800-luvulta lähtien johtava valtiojärjestelmä.  

2000-luvulla tarvitaan eniten vahvaa kansainvälistä valtapeliä, jolla estetään esimerkiksi uudet talous- ja maailmansodat sekä "kansallisten vähemmistöjen" huono kohtelu. Kaikkien kansojen täytyy olla ystäviä keskenään. Kaikkien vähemmistökulttuurien täytyy liittyä seuraavaksi maapallonlaajuisesti yhteen."   

*

Tämän jälkeen kirjoitin Ilkkaan 2.4.2018 seuraavan mielipidekirjoituksen:

 

MIELIKUVAPELIN VALTA

Kun tarkastelee paikallista kulttuuria ja myytistöä sekä paikan vallan symboleja tunnistaa paikan identiteetin perusosat. 

Valtaosa noista osista perustuu mielikuvapeleihin.

"Lakeusmaakunnan" vaakunan keskellä on nykyisin monitoimikone (viittaus luonnon monimuotoisuuden vastustamiseen), sitä ennen sammalla kohtaa oli traktori (viittaus moderniin maaseutuelinkeinon harjoittamiseen) ja sitä ennen heinäseiväs (viittaus "suomalais-isänmaalliseen" nuijasotaan). 

Kanta-Kauhavan vanhassa vaakunassa oli puukko, Härmänmaan vaakunassa karhun pää, huomisessa Lapuan vaakunassa makaa tapettu peto, pahuuden symboli itäinen susi."

*

Henkiuskon ja -tieteen vastakohta on ateismi ja materialismi. Eksistentialistisen yksilövapauden vastakohta on joukon tahtoon alistuminen. Tekoälyrobotin vastakohta on ymmärtävä hermeneuttinen ihminen. Järkitietämisen vastakohta on taideilmaisu. Kansan vastakohta on valtaeliitti. Kansallisen sulkeutumisen vastakohta on avoin kansainvälisyys. 

Ei ole sattuma, että Seinäjoella (lakeuden keskuksessa) kohoaa kohti taivaita kauas näkyvä korkea kellotorni. Neuvostoliitossa moni kirkko muutettiin konemuseoksi.  

*

Uskovaisen Hegelin on täytynyt sada vaikutteita "henkijohdatusajatteluunsa" Vanhasta Testamentista, jossa kuvataan Israelin kansan vaelluksia (1) ja Jumalan lupaus kansan kotimaasta (tietylle kansalle kuuluvasta paikasta maapallolla) (2).  

Kun olen kirjoittanut eteläpohjalaisesta "väärin ymmärretystä nationalismista" olen viitannut tällä siihen, että lakeuden kansan omaksuma nationalismiajattelu poikkeaa "Hegelin nationalismista" sekä Suomen valtion (maan perustuslain pohjalta) harjoittamasta "kansakuntanationalismista".    

*

Olen tehnyt täällä Kauhavalla havaintoja uskonnon suuresta merkityksestä alueen väestölle esimerkiksi eräässä kylätalokokouksessa, Kangas-Annalan lintujensuojelualueella (virsien laulaminen kansainvälisellä lintusuojelualueella?), erään taidenäyttelyn avajaisissa (virsien laulaminen kesken taidenäyttelyn avajaisten?) sekä joulun ja pääsiäisen pyhinä ilmenevissä paikallisissa käyttäytymismuodoissa.   

*

1700-luvun valistusaatteen toteuttaminen johti "kansanvaltaiseen hallitsemiseen". Sitä kutsutaan nyt "nykyaikaiseksi demokratiaksi". Sen alkuna voi pitää sitä kun Rooman valta valitsi 300-luvulla jKr. orjamoraalisen kristinuskon maailmanvaltionsa uskonnoksi. Kristinuskosta tuli pääuskonto suurella osalla läntistä maapalloa, sen suurin kilpailija on samalla suunnalla vaikuttava islam. 

Rooman maailmanvaltiosta alkoi kansan-massoja hyväksi käyttävä uusia valtapeli. Esimerkiksi roomalaisten vanhat kauppahallit muuttuivat nyt uskonnollisiksi suursaleiksi ihmismassojen aivopesemiseksi kristinuskolla (basilikat ja kirkot).  

*

Kansanmassoihin perustuvia demokratiamalleja on kokeiltu lukemattomia mutta usein  huonoin tuloksin. 

Esimerkiksi sosiologeilla ja kulttuuritutkijoilla on hyvin erilainen käsitys "kansanmassojen kansallisvaltiosta". 

*

Vuonna 1827 pitäjänkokous valitsi Lapuan kirkon rakennusmestariksi "kansanrakentaja" Heikki Kuorikosken. 

Kun Turun yliopisto siirrettiin kaupunkipalon jälkeen 1828 lähemmäs Pietaria Helsinkiin, alkoi "Helsingin kansallisromantiikka". 

Elias Lönnrot keräsi kansanrunoja ja julkaisi 1833 niistä teoksen "Alku-Kalevala". 

Kun teologit Joonas Lagus ja Niilo Kustaa Malmberg tutustuivat vuonna 1834 uskovaiseen kansanihmiseen talonpoika Paavo Ruotsalaiseen, heidän yhteistyönsä tuotti "lakeuden körttiläisyyden". 

1800-luvun alussa ajateltiin, että "kansa kaikessa".   

*

Henkiuskon vastakohta on ateismi ja materialismi. Eksistentialistisen yksilövapauden vastakohta on joukon tahtoon alistuminen. Tekoälyrobotin vastakohta on ymmärtävä hermeneuttinen ihminen. Järkitietämisen vastakohta on taide.

Kansan vastakohta on pieni taloudellinen ja poliittinen valtaeliitti. 

Kansallisen sulkeutumisen vastakohta on avoin kansainvälisyys. 

Yksivärisen vastakohta on monivärisyys. 

*

Nykyaikana syntyneet puolueet SMP ja PS perustuvat kansan korostamiseen. 

Mutta tietääkö ja osaako kansa mitään paremmin kuin sen ulkopuolelle pyrkivät muut? 

Mitä on vapaus? 

Esimerkiksi Hegelin nationalistinen filosofia ja Seinäjoen Vapaudentien nimeen liittyvä vapausajattelu sekä eksistentialistinen vapauskäsitys ("itselleen oleminen") sisältävät täysin erilaiset käsitykset "vapaudesta".    

Minun mielestäni vapaus täytyy olla itseni ja minäni "konkreettista vapautta". 

ILMOITUS