Diletantin sivistystesti

Susanna Kosonen raportoi Helsingin Sanomissa 16.7., millaisiin lääketieteellisiin selvityksiin transsukupuolisiksi itsensä kokevat joutuvat ennen kuin voivat muuttaa sukupuolensa maistraatissa tai päästä korjaushoitoihin. Pitää kertoa elämäntarinansa (tässä kohtaa voisi kai siteerata von Wrightin otsikkoa: Elämäni niin kuin sen muistan) ja ihmetellä musteläiskätestejä, joiden toimivuus on mitä on. Lisäksi testataan älykkyyttä, mistä voi kysyä, että kuinka huonolla älykkyysosamäärällä testattavan transsukupuolisuus hylätään. Ehkä oudointa koko hommassa ovat sivistystestit. Sivistystestit? Mikä niistä tekee lääketieteellisiä testejä? Mihin ihmeeseen niitä tarvitaan?

Onkohan sivistystestissä hieman erehdytty testattavasta? Eikös kulttuuriministerin virkaan ehdolla olevien sivistystä olisi paljon aiheellisempaa testata? Ja kun heidän tunnetusti pitää ehdottomasti olla kotonaan klassisessa musiikissa, testin pitää olla sen mukainen. Jos siis haaveilet kulttuuriministerin virasta, tässä on yksi testi, jonka läpäiseminen enteilee mahdollisuuksia viran asianmukaiseen hoitamiseen. Onnea testiin!

 

Vastaako Smetanan jousikvartetto Elämästäni omia elämänkokemuksiasi?

Herättääkö Beethovenin Yhdeksäs sinfonia sinussa liittovaltiomielialaa vai tekeekö mielesi mennä maitobaarin kautta kadulle potkimaan mummoja?

Onko Valeri Gergijev hyvä vai huono?

Onko hän hyvä vai paha?

Pidätkö Brittenistä vai Tšaikovskista?

Tuoko Finlandia mieleesi sotiemme veteraanit, impivaaralaisen kansallismielisyyden vai viinapullon?

Tuoko Kullervo (valitse itse kenen) mieleesi Murheellisten laulujen maan vai ajatteletko, että kaikesta huolimatta Suomi on sentään voittanut kahdesti jääkiekon maailmanmestaruuden.

Kuunteletko joka pitkäperjantai Bachin Matteuspassion vai syötkö mämmisi Cagen 4’33’’:n tahtiin?

Laitatko toivosi Richard Straussin Kuolemaan ja kirkastukseen vai Also Sprach Zarathustraan?

Mikä ei kuulu joukkoon: Norilsk Nickelin nikkelivuoto, Palmgrenin pianokonsertto Virta vai Varrella virran?

Mikä näistä ei ole ooppera: Nixon Kiinassa, Einstein rannalla vai Håkan Belgiassa?

Onko Suvivirsi uskonnonharjoitusta, tonttuleikkiin verrattavaa kulttuuriperinnettä vai Melartinin Kesäsinfonian finaali?

Kuka näistä ei ole lied-laulaja: Dietrich Fischer-Dieskau, Matti Nykänen vai Mauri Antero Numminen?

 

Sydämen sivistystähän me tarvitsemme kaikki, mutta miksi edes sitä pitäisi testata transsukupuolisuutta selvitettäessä? Näyttää siltä, että tällainen testaaminen kertoo enemmän testaajista kuin testattavista. On ymmärrettävää, että transseksuaalisuuden kanssa varotaan hätiköityjä päätöksiä, mutta sivistyksen testaaminen herättää pahan aavistuksen, että meillä jälleen kerran tulevaisuudessa on ihmisryhmä, joka joutuu kyseiseltä seksuaalivähemmistöltä pyytämään anteeksi menneisyydessä tapahtunutta kohtelua.

ILMOITUS