Seitsemän hirviöveljestä

Kirjoitin 16.11.2018 Seinäjoella ilmestyvään sanomalehti Ilkkaan seuraavan mielipidekirjoituksen:

"MUINAINEN AJATTELU JA MERKITYS?

Muinaiset ajattelutavat ja merkitykset ovat hävinneet niin täydellisesti, että ihminen saattaa nykyisin ainoastaan kuvitella sen minkä tyyppisiä ne ehkä ovat olleet. 

Mitä ja miten esimerkiksi muinaisessa Babyloniassa ja Egyptissä ajateltiin? 

Teollinen urbanisaatio ja kapitalistinen pääoma

Ennen toisen maailmansodan syttymistä 1939 tapahtui maailmanlaajuinen Wall Streetin pörssiromahdus 1929. Jos lähiaikoina tapahtuu taloussotien aiheuttama uusi iso talousromahdus seuraako myös sitä sota? 

Tulehtuneeseen tilaan jäänyt Ukrainan ja Venäjän yhteenotto oireilee taas monella tavalla. Ukraina katkaisi kostoksi 1970-luvun puolivälissä valmistuneen Pohjois-Krimin vesikanavan. Krimin niemimaan toivotaan muuttuvan suola-aavikoksi.

Kirje taiteilijalle

Kauhavan keskustassa, entisen lentosotakoulun kiitoradan päässä, ylitseni kiitävä äänetön purjelentokone muistuttaa minua siitä, että ilmailu on luonnollista, mutta vain ilman konetta (moottoria) ja militarismia.  

Puhdas ilmatila on luonnon kannalta ratkaiseva seikka. Eläinten määrä on romahtanut hälyttävästi (WWF varoittaa, yle.fi 30.10,2018).  

Suomen linnut elävät hätätilaa.

”Yhtenä iltana lausuttais ei sanaakaan”

Vaikka kävinkin ensimmäisenä adventtina kappelissa, musiikkina ei ollut Hoosianna, vaan Bachin kolmas sonaatti sooloviululle, jota Kreeta-Julia Heikkilä soitti Kampin kappelissa. Menin ajoissa paikalle, koska kyseinen pieni kappeli täyttyy ennen konsertteja jo aika aikaisin. Kun odotin konsertin alkua, hämmästyin kuulemieni erilaisten äänten määrää: paitsi askeleita ja vaatteiden kahinaa, myös pientä puhetta, kännykkäkameran äänen ja kerran jopa kännykän soimisen. Kuinkahan yleisesti konserttiyleisö tiesi, että Kampin kappeli on tarkoitettu kohtaamisen lisäksi nimenomaan hiljentymiseen, minkä takia sinne ei haluttaisi edes kamerasta lähteviä häiritseviä ääniä? Ainakaan moni ei ollut tottunut kommunikoimaan pelkillä eleillä, viittauksilla tai hiljaisella toiminnalla.

Hella

Kaikki on ollut aina kansainväistä. Siitä on "todistaa" myös sukuni tausta.  

Kuivaniemen lestadiolaisuudessa kasvanut Lauri-isäni isoäiti Greta Kargus (harras kristitty) oli "ulkomaalaisen" lasinpuhaltajan tytär Iin Olhavan lasitehtaalta. 

Yhden käsityksen mukaan Kargusten sukujuuret juontavat Etelä-Ranskaan asti ( Garricue) ja liittyvät hugenottien historiaan (1500-luku). 

Kieli- vai orkesterikylpyjen Sibelius?

Ruotsalaisuuden päivänä (6.11.) Vesa Sirén pohti Helsingin Sanomissa, että kyseisenä päivänä ei tarvitsisi jäädä kiinni edes suomenruotsalaisuuteen, vaan oikeastaan päivää olisi aihetta juhlia kaksikielisyyden päivänä. Sirénin mukaan suurin osa suomalaisuuden ytimestä syntyi kieltemme dynaamisesta vuorovaikutuksesta, mistä hän esimerkin vuoksi kuvasi, kuinka Sibelius luovi maamme kaksikielisessä kulttuurissa. Kun myöhemmin kuuntelin Sibeliuksen pianokappaleita, jäin kuitenkin ihmettelemään, millainen kulttuuripersoona antoi pianosarjoilleen sellaisia nimiä kuin 10 Klavierstücke, 10 Bagatelles, Pensées lyriques, tai 10 morçeaux pour le piano ja sarjojen osille vastaavanlaisia nimiä.

Kohti uutta aikaa

Karl Marxin mukaan rahavallan liikahdusten seuraaminen on yhteiskunnallisten muutosten tulkitsemisen perusta.  

Tätä näkökulmaa tulisi tällä hetkellä täydentää tietotekniikan ja robottien vaikutuksella yhteiskunnalliseen muutokseen. 

Maailmankone ja maailmanvalta

Teollisen kapitalismin "maailmankone" yskii parhaillaan pahasti. Toisen maailmansodan jälkeinen teollinen kapitalismi on synnyttänyt viimeksi monta "hirviötä" ja samalla myös "trumpinsa".

Älkää uskoko enää sodan jälkeisiin sopimuksiin, uusliberalismiin ja nationalismiin. Kohta saattaa myös jyrähtää.

ILMOITUS