Kansainvälisen uusliberalismin loppu

15.3.2019

Kevät tulee tänä vuonna maapallon ilmaston lämpenemisen johdosta Suomessa kuukautta aikaisemmin kuin ennen. 

Keski-Euroopan varhainen lämmin sää on aiheuttanut nyt jo lepän siitepölyn kulkeutumista etelästä pohjoiseen Suomeen. 

Siksi nenäni vuotaa ja kurkussani on koko ajan paksua limaa sekä aivastelen vähän väliä. 

Länsimaisen kapitalismin ja kulttuurin tuho

Länsimaisen kulttuurin antiikista asti mainostama "hyvä ja kaunis" on vaihtunut tämän teollisen kapitalismin aikana länsimaisen kulttuurin "pahaksi ja rumaksi". 

Moraalisesti ja esteettisesti kestäviä periaatteita ei löydy länsimaisesta kulttuurista.

Klassisen musiikin ihana ja kiusallinen kaanon

Samuli Tiikkaja ihmettelee 9.3. lauantaiesseessään Helsingin sanomissa vaihteeksi taiteen ikuisuuskysymystä: miten eri taidelajien ja etenkin klassisen musiikin kaanon oikein muodostuu. Juuri musiikin yhteydessä puhe kaanonista onkin sopivaa, koska kaanonissa nimenomaan toistetaan samaa uudestaan ja uudestaan. Tiikkajan ajatushautomossa on avustajana Veijo Murtomäki, joka toteaa: ”– – nykyinen perusohjelmisto alkaa olla lähinnä kliseekaanon.” Onko se? Ja jos on, niin mitä tästä voisi ajatella?

Pakomatka

Jean-Paul Sartre kysyi aikoinaan eksistentialismin (olemisen) näkökulmasta "Mitä kirjallisuus on?". Ja antoi kysymykseen hyvän syvällisen vastauksen.

Mutta "Mitä moderni taide on?". 

Estetiikka ei anna tieteellisen tutkimuksen haarana tähän kysymykseen oikeaa vastausta. 

Öljy-yhtiöt, ilmastokriisi ja menetetty aika

Ilmastokriisi on tosiasia. Ihmisen toiminnan tuloksena on ilmakehään syntynyt 80 gigatonnin hiilidioksidipäästöt. Se on noin 15–20 kertaa enemmän kuin maapallon historian nopeimmassa luonnollisessa ilmastomuutoksessa. Potsdamin ilmastotutkimuksen instituutin johtava tutkija Hans Joachim Schellhuberin mukaan ihmiskunta on lähestymässä sitä kriittisistä pistettä, josta ei enää paluuta ole. Princetonin yliopiston tutkija Laure Resplandy toteaakin: ”Planeetta on lämmennyt enemmän kuin olimme luulleet.” Tilanteen hallinta vaatii nyt vuosittain päästöleikkauksia, joille ei ole teollisen sivilisaation historiassa vastinetta. 

Tietousko, ilmastonmuutos ja eksistentialismi

"Und ruhig fliesst der Rhein" ("Ja rauhallisesti virtaa Rein-joki", Heinrich Heinen runosta "Die Lorelei" , 1822). 

Nyt "Saksan Reinjoki on kuivumassa ilmastomuutoksen takia..." (yle.fi, ulkomaat 19.1.2019). Suuret tavarankuljetuksen laivoilla vähävetisessä Rein-joessa on jouduttu välillä lopettamaan koska vuoristoista ei ole valunut riittävästi vettä jokeen. 

Rasismin menneisyyden varjot ilmastokriisin aikakaudella

Tulevaisuudella on pitkä menneisyys. Rasismi ja rasistinen politiikka tukeutuvat pitkään ja vaikutusvaltaiseen historialliseen perintöön. Rasismin historia tihkuu nykypäivään tieteen historiasta, kirjallisuudesta, populaarikulttuurista, yhteiskunnallisista normeista ja asenteista arkipäivän ajatteluun ja poliittisiin käytänteisiin. Tämän historiallinen painolasti on monella tavalla ongelmallinen. 

Tietämisen kieltäminen

Ihmisen olemisaistimus on kuvittelemista. Se on tietämisen vastakohta.

Kuvitteellisessa olotilassa ja havaitsemisessa "kuvitteellinen olemisaistimus" kääntyy tavalla tai toisella "tosiasiatunteeksi" eli "olemassaolotodellisuudeksi" (faktaksi). 

"Kuvitteellisen olemisen tarkkaileminen" auttaa ymmärtämään myös kulttuurisen perinteen sekä uskonnon ja myyttien merkityksiä.

ILMOITUS