Kulttuurivihkojen keväässä kahdeksan uutuuskirjaa
Kulttuurivihkot julkaisee keväällä 2021 lehtien lisäksi ainakin kahdeksan kaunokirjallista teosta: kolme runokokoelmaa, kaksi aforismikokoelmaa, yhden fragmenttiteoksen, yhden esseeteoksen ja yhden näytelmän. Tässä kaikki kahdeksan kirjaa esittelyssä. Lista täydentynee lähiaikoina vielä yhdellä kirjalla.
Tule mukaan tekemään Kulttuurivihkoja!
Kulttuurivihkot-aikakauslehti hakee uusia jäseniä toimitukseensa. Haemme säännöllisesti kirjoittavia avustajia, jotka voisivat myös osallistua toimitusyhteisöön toimittajan tittelillä. Toimitus on yhteydessä lähinnä sähköpostitse, toisinaan myös live- tai etätapaamisin. Toimipiste on Helsingissä, mutta muualla asuminen ei ole esteenä toimituksen jäsenyydelle.
Toivomme hakijoilta ennen kaikkea halua kehittää itseään journalistina sekä kiinnostusta käsittelemiimme kulttuurin ja yhteiskunnan aihepiireihin. Pesti sopii hyvin esimerkiksi opiskelijalle, jolla on tähtäimessä ainakin yhtenä vaihtoehtona journalistin ura. Kulttuurivihkojen toimittajan pestistä on edetty usein isompiinkin viestimiin.
Demokratian iltahämärä, autoritaarisuus ja äärioikeisto
- Details
- Category: Kaspar Hauser Kaspar Hauser
- Published: 08 January 2021 08 January 2021
”Elämme todellakin poliittisten vihojen älyllisen järjestäytymisen hetkiä”, kirjoitti ranskalainen Julien Benda vuonna 1927 julkaistussa teoksessa La trahison des clers ("kirjurien" tai "älymystön petos"). Teos on Pulitzer-palkitun historioitsijan Anne Applebaumin lähtökohta hänen analysoidessa autoritaarisuuden ja äärioikeistolaisuuden kasvavaa suosiota Manner-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Tämän lisäksi hänen teoksensa perustuu omakohtaisiin kokemuksiin siitä, miten monet hänen puolalaisesta ystäväpiiristä ovat siirtyneet oikeistolaisesta liberalismista äärioikealle.
Ikirouta sulana
- Details
- Category: Yksilön ja taiteen vapaus Yksilön ja taiteen vapaus
- Published: 05 January 2021 05 January 2021
25.12.2020
KAIKKI ON KANSAINVÄLISTYMÄSSÄ.
ILMASTONMUUTOS on yllättänyt ”KANSAINVÄLISENÄ ILMIÖNÄ”. Ensin yllätti suurten jäätiköiden sulaminen, viimeksi on yllättänyt Siperian ikiroudan sulaminen.
VALTIOT haluaisivat silti jatkaa entiseen tyylin. Kuitenkin kun ILMASTO LÄMPENEE, myös esimerkiksi myytti ”valkeasta suomalaisesta joulusta” on mennyttä. Eikä KANSAINVÄLISTÄ RAHAAKAAN voi enää heittää enää ulos Suomesta. SUOMEN KANSANTALOUTEEN JA omaan kansalliseen rahaan eli MARKKAAN ei voi palata enää koskaan.
Verotiedot kertovat eriarvoisuudesta
- Details
- Category: Pääkirjoitus Pääkirjoitus
- Published: 27 December 2020 27 December 2020
Kulttuurivihkot 6/2020, pääkirjoitus
Suomalaisten tuloerot nousivat vahvasti keskusteluun kuluneena syksynä, kun ilmeni, että verottaja on asianomaisten pyynnöstä poistanut noin 4 400 henkilön verotiedot medialle luovuttamiltaan yli 100 000 euron vuositulojen saajien listoilta. Jo viime vuonnakin sovelletusta verohallinnon linjasta on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen.
MIKÄ OLEMINEN JA UUSI MAAILMANJÄRJESTYS?
- Details
- Category: Yksilön ja taiteen vapaus Yksilön ja taiteen vapaus
- Published: 26 December 2020 26 December 2020
Georg Henrik von Wrightin kirja Tieto ja ymmärrys (1999, kirjani kansi on aiheellisesti MUSTA) alussa (kappaleessa LUKIJALLE, sivut 5-11) von Wright kertoo arkkitehti-taiteilija Gustav Strengellin (1878-1937) kirjoituksesta ”DE STORA ARKITEKTURERNAS UPPKOMST ENLIGT SPRENGLER”, kirjoitus sisältyy Strengellin kirjaan ”Byggnaden som konstverk” (1928). Von Wright kertoo, että ”Se laski pohjan sille käsitykselle HISTORIASTA (suurennos JP), joka kouluvuosistani asti on leimannut ajatteluani”.
Sarah Kiven vuoden päättää Tyhjää – kuuntele kappale nyt!
Kiehtova ja monipuolinen Sarah Kivi on suomalais-iranilainen laulaja-laulunkirjoittaja, musiikkituottaja, äänisuunnittelija ja karismaattinen esiintyjä. Hänen tämän vuoden kolmas sinkkunsa julkaistaan Kulttuurivihkoissa tänään.
Pandemia, ilmastokriisi ja kulutusyhteiskunta
- Details
- Category: Kaspar Hauser Kaspar Hauser
- Published: 17 December 2020 17 December 2020
Korona on muuttanut kaiken kuin taikaiskusta. Toimet, joita aikaisemmin on pidetty taloudellisesti ja poliittisesti mahdottomina, on toteutettu lyhyessä ajassa. Maailmanlaajuisesti on otettu käyttöön ”lockdown”-käsite. Kansalaisten perusoikeuksia on rajoitettu radikaalisti. Julkiset kokoontumiset, mielenosoitukset ja poliittiset tapahtumat ovat monissa maissa kiellettyjä. Ravintoloita, teattereita, hotelleja ja uimahalleja on suljettu. Ihmiset ovat siirtyneet etätyöhin ja sosiaaliset kontaktit pyritään supistamaan minimiin.
Kulttuurivihkot 6/2020: Klassikkojen juhlaa
- Details
- Category: Vuosi 2019 Vuosi 2019
- Published: 15 December 2020 15 December 2020
Tänä vuonna tuli kuluneeksi Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen ilmestymisestä 150 vuotta, Maria Jotunin syntymästä 140 vuotta ja Väinö Linnan syntymästä 100 vuotta. Kaikki kolme kirjailijaa ja heidän teoksensa elävät vahvasti meidänkin ajassamme. Teemapaketissa kirjallisuudentutkija Sakari Katajamäki puhuu toimittamastaan Seitsemän veljeksen uudesta kriittisestä editiosta, teatteriohjaaja Mikko Roiha kertoo, millaista on ohjata Maria Jotunin näytelmiä ja kirjallisuudentutkija Maria Laakso pohtii Väinö Linnan teosten merkitystä ja tulkintoja meidän aikanamme. Eksentrisenä lisänä klassikkoteemaan on Juri Nummelinin essee työväenliikkeen ja kirjallisuuden historian kummajaisesta Kasperi Tantusta.
Lisäksi Kari Sallamaa vertailee Jörn Donneria ja Pentti Linkolaa suomalaisen älymystön edustajina. Syvennymme japanilaiseen mestariohjaajaan Yasujiro Ozuun uudelta kannalta: komediaohjaajana. Lehdessä on laaja artikkeli myös yleisnero Aleksanteri Ahola-Valosta, joka sisältää uutta tietoa etenkin hänen Valko-Venäjän kaudestaan.
Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.
-ta-ta-ta-Taa! Enää muutama päivä Beethovenin 250-vuotissyntymäpäivään!
- Details
- Category: Diletantti klassisen musiikin ihmemaassa Diletantti klassisen musiikin ihmemaassa
- Published: 12 December 2020 12 December 2020
Beethoven, tämä Eroican ja Kevätsonaatin mestari, jonka elävät säveltäjät rankkasivat viime vuonna joulukuussa BBC:n Music Magazinessa julkaistussa gallupissa kaikkien aikojen kolmanneksi suurimmaksi säveltäjäksi, viettää tänä vuonna 16.12. neljännesvuosituhatsyntymäpäiviään. Paljon onnea vaan sinne pilven reunalle! Toivottavasti kuulet Suuren fuugasi siellä niin absoluuttisen täydellisenä esityksenä, ettei tuloksena ole jankuttavaa kitkutusta…
Tunturin tarina – luonto jossa ihmisen jäljet ovat vielä pienet
Tammikuussa saa ensi-iltansa Tunturin tarina (Suomi 2020), joka vie katsojat läpi Lapin erämaiden, aina Pohjoiselle jäämerelle asti. Elokuvassa eläimet ovat näkyvässä roolissa. Se kertoo eläimiin liittyvistä tarinoista ja uskomuksista, mutta myös ihmisen suhteesta luontoon ja eläimiin.
Tunturin tarina on myyttinen kertomus, jonka tarina alkaa miljardien vuosien takaa, aikakaudelta jolloin Maan ensimmäiset vuoret syntyivät. Taustakertomus perustuu Antti Tuurin ajatukseen tuntureista nukkuvina jättiläisinä.
OTETAAN SUOMI TAKAISIN - 3
- Details
- Category: Yksilön ja taiteen vapaus Yksilön ja taiteen vapaus
- Published: 06 December 2020 06 December 2020
0. MAAPALLON LAAJUISEN ILMASTONMUUTOKSEN JA KORONAVIRUSPANDEMIAN SEURAUKSET TEKEVÄT VAKUUTTUNEEKSI SIITÄ, ETTÄ KOKO IHMISKUNNALLA ON NYT RATKAISTAVANA KANSAINVÄLINEN HAASTE.
MUTTA ”KAHTIA JAKAUTUNEEN MAAILMANPOLIISIN” ÄSKEISETKÄÄN ”UUDEN ROOMAN PRESIDENTINVAALIT” (USA) EIVÄT VOI RATKAISTA NYKYISIÄ MAAPALLON LAAJUISIA ONGELMIA.