Päätoimittaja Johan Alén Toimitussihteerit Ari Lahdenmäki, Miika Miettunen Julkaisija Kulttuurivihkojen kannatusyhdistys ISSN 0356-3367

Rantakatu Balkanilla

Kreikkalaiset katselevat kansallispäivän paraatia Thessalonikin satamassa. Useimmilla mieskatsojilla on luultavasti erektio. Ohi marssivilla lukiolaistytöillä on yhdenmukaiset, liian tiukat koulu-univormut. Lähes kaikilla on kymmenen sentin korot. Joidenkin tyttöjen lanteille on tuettu ilmeisen pornografinen lippusalko.

On 25. maaliskuuta, ja tänään kunnioitetaan esi-isiä, jotka taistelivat itsenäisyyssodassa ottomaanivaltaa vastaan. Huonosti harjoitelleet lukiot ottavat välillä laukka-askelia pysyäkseen tahdissa. Hyvin harjoitelleet koululaiset marssivat sotilaallisessa jarjestyksessä ja huutavat koulunsa iskulausetta.

Samat lukiolaiset saivat muutama kuukausi takaperin hallituksen vapisemaan. Maassa oli vakava koulutuskriisi, koska lukiolaiset vastustivat opetusministerin ajamaa pienehköä koulureformia.

Yli puolet Kreikan lukioista oli kiinni, oppilaat kieltäytyivät menemästä tunneille, viskoivat pulpetteja ikkunoista kaduille ja rakensivat niista barrikaadeja. Ateenan normaalistikin kaoottinen liikenne jumiutui viikkokausiksi.

Isät ja äidit taputtavat, pikkusiskot ja -veljet tuhrivat naamojaan hattaroilla ja huiskuttavat muovisia Kreikan lippuja. Lipun värit kuvaavat meren sineä ja saarten talojen valkeutta. Raidat symboloivat sanoja eleftheria i thanos, vapaus tai kuolema. Kreikan kansalliset symbolit ovat jyrkkiä: kansallislaulukin kertoo miekoista ja sankarien luista.

Lukiolaisten jalkeen ohi marssii sotilaita, poliiseja, palomiehiä ja värikkäitä, kansalllispukuisia ryhmiä maan eri osista. Kaunista päivää rumentaa vain se, että Nato aloitti edellisenä iltana ilmaiskut Jugoslaviaa vastaan.

Kreikan hallitus yritti viimeiseen saakka vakuuttaa muille Nato-maille, etta Kosovon kriisi on ratkaistava neuvotteluilla. Kreikkalaisten suhde sotaan on hankala, sillä sotaa käydään pelottavan lähellä, ja sen pelätään laajenevan Makedoniaan ja Albaniaan.

Koska Kreikka on Naton jäsen, se ei voi virallisesti sanoutua irti ilmaiskuista, mutta kansan mielipide on voimakkaasti iskuja vastaan.

"Serbit ovat ortodokseja, albaanit muslimeita. Kenen puolella sinä luulet meidän olevan?" 21-vuotias opiskelija Jannis Poupoulis sanoo.Vaikka kreikkalaiset sotilaat eivat osallistu sotatoimiin, Nato-joukot kulkevat Kreikan kautta.

Thessalonikin satamaan on tullut viime aikoina runsaasti sotilaita ja sotakalustoa. Jotkut thessalonikilaiset ovat verranneet NATO-joukkoja toisen maailmansodan saksalaismiehittäjiin. Kansallispäivän paraatin jälkeen alkaa oitis Naton vastainen mielenosoitus.

Sen jälkeen mielenosoituksilla ei olekaan loppua. Lähipäivien aikana Kreikan yli pyyhkäisee valtaisa kulkueiden ja sodanvastaisten huvitilaisuuksien aalto.

Noin viikko kansallispäivän jälkeen rantakatu on jälleen mustanaan ihmisiä. He kantavat Jugoslavian lippuja, banderolleja, joissa lukee "Nato ulos Balkanilta", ja Milosevicin sekä Bill Clintonin kuvia. Clintonin kuvilla on hakaristi otsassa.

Jokaiseen puhtaaseen seinäpintaan on kirjoitettu punaisella maalilla "FUCK THE NATO". Goethe-instituutin seinään on kirjoitettu "FUCK THE NAZIS".

Huuto on kova ja se voimistuu entisestään, kun ihmismassa lähenee Yhdysvaltain suurlähetystöä. Lähetystön ikkunaluukut ovat visusti kiinni, ja mellakkapoliisien tiivis rivistö suojelee sitä. Nuorukaiset solvaavat lähetystöä, heittelevät kiviä ja vihanneksia, sytyttävät Yhdysvaltain lipun tuleen ja puhkaisevat Clintonin kuvalta silmät.

Thessalonikin yliopiston journalistiikan laitos on samalla kohtalokkaalla rantakadulla. Seuraavana aamuna professori Konstantinos Paschalidis tulee töihin, silmäilee punaisia kirjaimia talon seinässä ja saa raivokohtauksen.

"Minä muutan pois täältä kamalalta Balkanilta! Uskonto on yksityisasia! Kreikkalaiset ovat niin rasittavia. Aina nämä isot teoriat ja kamala huuto. Pari kuukautta sitten se oli Öchalan. Kurdit ovat veljiämme! Serbit ovat veljiämme! Thessalonikin jalkapallojoukkue PAOK on veljemme! Kunhan vaan saadaan huutaa."

Miina Supinen

Etusivulle

Palaute Tilaukset Arkisto